Ήταν μια μέρα μετά την Πρωταπριλιά του 2020, όταν ο Μητσοτάκης ζητούσε με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΛΚ Τουσκ την αποβολή του κόμματος του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Όρμπαν. Ο νέος ακόμα τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας εμφανιζόταν ως ένας φιλελεύθερος πολιτικός, ευρωπαϊστής κι ατλαντιστής, με σεβασμό στα δυτικά ιδεώδη και στη δημοκρατία. Σήμερα όλα αυτά ακούγονται σαν πρωταπριλιάτικο αστείο.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Στην Ευρώπη δεν υπάρχει άλλος πρωθυπουργός που να ηγείται μιας ΕΥΠ με στόχο να κρυφακούει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Κανένα δυτικό Μαξίμου δεν μπορεί να δώσει εντολή για μπάζωμα και συγκάλυψη σε δυστύχημα με 57 νεκρούς. Και κανένας στην Ε.Ε. δεν βλέπει το κόμμα του να τιμωρείται από Ανεξάρτητη Αρχή για μαζική διαρροή προσωπικών δεδομένων ψηφοφόρων.

Ο Μητσοτάκης α έχει καταφέρει όλα αυτά μαζί. Και κάμποσα ακόμα. Στην Ευρώπη του 21ου αιώνα δεν υπάρχει πρωθυπουργός που να μπορεί να ανταγωνιστεί την τοξικότητά του. Από τότε που ανέλαβε την εξουσία δηλητηριάζει τη θεσμική αξιοπιστία της χώρας, θυμίζοντας άλλες, σκοτεινές εποχές. Διασύρει την Ελλάδα με υποκλοπές, μπαζώματα και τώρα διαρροές δεδομένων. Δεν είναι συγκρίσιμο μέγεθος μαζί του πια ούτε ο Όρμπαν, ο οποίος, ό,τι κι αν κάνει, κοστολογεί τουλάχιστον κάθε παιδί περισσότερο από την μπίζνα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η Αρχή Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων ήταν χθες καταπέλτης. Επέβαλε ένα ντροπιαστικό και άνευ προηγουμένου πρόστιμο στη Ν.Δ. ως υπεύθυνη για τη διαρροή e-mails αποδήμων ψηφοφόρων. Κυρώσεις επιβλήθηκαν και σε στελέχη της γι’ αυτή τη βρόμικη ιστορία, όπως επικυρώνει η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής. Ακόμα, όμως, και σε αυτό το θέμα που αφορά μια καθαρογραμμένη απόφαση δίχως δύο οπτικές γωνίες, η Ν.Δ. του Μητσοτάκη άρχισε από χθες το πρωί να διασπείρει fake news ότι δήθεν δεν ήταν ομόφωνη.

 

«Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η εν λόγω απόφαση της Αρχής, σε αντίθεση με ό,τι συνηθίζεται, δεν είναι ομόφωνη, αλλά διατυπώνονται και οι απόψεις των μελών που μειοψήφησαν, προτείνοντας απαλλαγή» διακινούσε ψευδώς και ξεδιάντροπα το Μοσχάτο. Όπως και ότι «με βάση το πόρισμα, δεν αποδεικνύεται καμία εμπλοκή της Νέας Δημοκρατίας με την υπόθεση της διαρροής».

Η απόφαση της Αρχής ξεμπροστιάζει το Μαξίμου. Αναφέρει επί λέξει:

1. Η Αρχή επιβάλλει στον Μένιο Κορομηλά, κατά πλειοψηφία, πρόστιμο 10.000 ευρώ για παραβίαση των άρθρων 5, παρ. 1 α’, β’ και άρθρο 6, παρ. 1, όπως αναλύεται στο σκεπτικό της παρούσης.

2. Επιβάλλει στη Νέα Δημοκρατία, ΟΜΟΦΩΝΩΣ, χρηματικό πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ και δίνει επίσης εντολή στη Νέα Δημοκρατία, ως υπεύθυνο επεξεργασίας, να διαγράψει το σύνολο των δεδομένων των εκλογέων εξωτερικού που έχει στην κατοχή της μέσω των περιγραφόμενων στο σκεπτικό παράνομων επεξεργασιών, να θεραπεύσει τις ελλείψεις στις διαδικασίες για την προστασία προσωπικών δεδομένων και να διασφαλίσει την τήρησή τους από τα κομματικά της στελέχη.

3. Επιβάλλει στη Νέα Δημοκρατία, κατά πλειοψηφία, πρόστιμο 10.000 ευρώ για παραβίαση των άρθρων 5, παρ. 1 α’, β’ και 6 παρ. 1 του ΓΚΠΔ, όπως αναλύεται στο σκεπτικό της παρούσης.

4. Επιβάλλει στον Νίκο Θεοδωρόπουλο, κατά πλειοψηφία, πρόστιμο 10.000 ευρώ για παραβίαση των άρθρων 5, παρ. 1 α’, β’ και άρθρο 6 παρ. 1 ΓΚΠΔ.

Η απόφαση για το πρόστιμο 30.000 ευρώ ήταν ομόφωνη. Και ντροπιαστική για τον μηχανισμό του Μαξίμου, αφού η Αρχή θεωρεί ότι ακόμα (!) δεν έχουν διαγραφεί τα παρανόμως κτηθέντα δεδομένα. Η Αρχή «δείχνει» ξεκάθαρα ως υπεύθυνο επεξεργασίας τη Ν.Δ., απαιτώντας να διαγράψει το σύνολο των δεδομένων των εκλογέων εξωτερικού που βρέθηκαν στην κατοχή της «μέσω των παράνομων επεξεργασιών». Από πού προκύπτει ότι δεν υπάρχει ευθύνη, όπως διατείνεται το Μοσχάτο, που προαναγγέλλει προσφυγή στο ΣτΕ; Το Μαξίμου φροντίζει να υποτιμήσει ακόμα μία φορά μια Ανεξάρτητη Αρχή μιλώντας για… πόρισμα, όταν πρόκειται για μια απόφαση. Όμως κι αυτό το σκάνδαλο αγγίζει τον
ίδιο τον πρωθυπουργό:

Ο «κομιστής» Κορομηλάς, που του επιβλήθηκε πρόστιμο, ήταν ο οργανωτικός γραμματέας Αυτοδιοίκησης της Ν.Δ. και υπεύθυνος Διαχείρισης Κρίσεων της Ν.Δ. Ήταν μέλος της task force του Μαξίμου για τις εκλογές, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Ο Νίκος Θεοδωρόπουλος ήταν γραμματέας Ελλήνων της Διασποράς. Συμμετείχε στο γραφείο Εκλογικής Καμπάνιας του Μητσοτάκη, με αρμοδιότητα τους Έλληνες του εξωτερικού. Η ευρωβουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, που της επιβλήθηκε τον Μάιο πρόστιμο 40.000 ευρώ από την Αρχή, ήταν ξανά υποψήφια και επιλεγμένη από τον πρωθυπουργό. Το υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο η Αρχή έριξε καμπάνα 400.000 ευρώ, ήταν υπό την ηγεσία και τον έλεγχο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το δεξί χέρι του Μητσοτάκη και υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης φέρεται ότι έστησε το ψευδοαφήγημα περί δήθεν διαρροών των προσωπικών δεδομένων στην υπόθεση της Μισέλ Ασημακοπούλου προκειμένου να εκτεθούν στελέχη της Ν.Δ., ώστε να βγουν λάδι η κυβέρνηση και η τότε υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως.

«Πυρά» κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσαν χθες τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ. Η Κουμουνδούρου έκανε λόγο για αποκάλυψη του «ενορχηστρωτή της διαρροής, που δεν είναι άλλος από το ίδιο το κόμμα της Ν.Δ.» και η Χαριλάου Τρικούπη για «σαφέστατη καταδίκη του κυβερνώντος κόμματος». Για τον Μητσοτάκη και το κονκλάβιό του έχουν μαζευτεί ήδη πολλά. Το ποτήρι της ντροπής ξεχειλίζει. Οι θεσμοί επί διακυβέρνησής του γέμισαν πληγές, η κοινωνία φτωχοποιείται περισσότερο και από τα Μνημόνια, η χώρα διασύρεται στο εξωτερικό. Πότε έχει ξανασυμβεί ένα κυβερνών κόμμα να καταδικάζεται από μια επίσημη Αρχή για διαρροή προσωπικών δεδομένων πολιτών;

Το βιογραφικό του Κυριάκου Μητσοτάκη

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968 και είναι γιος του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες στο Χάρβαρντ, με μεταπτυχιακό στο Στάνφορντ. Έκανε πρακτική στις αγγλικές Chase Investment και McKinsey, όπου ήταν σύμβουλος το διάστημα 1995-1997, ενώ στη συνέχεια εργάστηκε σε θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών Alpha και Εθνική. Πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής της Ν.Δ. το 2004 και το 2013 διατέλεσε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Από το 2016 είναι πρόεδρος του κόμματος και στις 7 Ιουλίου 2019 έγινε πρώτη φορά πρωθυπουργός της Ελλάδας. Επανεξελέγη τον Ιούνιο 2023.

 

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις