Κ.Μητσοτάκης για τις πυρκαγιές που κατέκαψαν Αττική και Κορινθία: «Δεν φταίμε εμείς αλλά… η κλιματική αλλαγή»

198

«Εφέτος είχαμε λιγότερα καμένα στρέμματα ανά πυρκαγιά και πολύ λιγότερες καμένες δασικές εκτάσεις»!

Για άλλη μια φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να κρύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης του για τις τρομακτικές καταστροφές που υπέστη η Αττική αλλά και η Κορινθία από τις φετινές πύρινες λαίλαπες, πίσω από την… κλιματική αλλαγή.

Μάλιστα για να εξασφαλίσει ότι δεν θα του ζητηθούν ευθύνες ούτε για τις επόμενες καταστροφές που θα έρθουν τα καλοκαίρια που θα ακολουθήσουν τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή θα ταλαιπωρήσει την Μεσόγειο και άρα την Ελλάδα για αρκετά χρόνια!

Φυσικά, κάλυψε την ανικανότητα του επιτελικού του κράτους (δικό του δημιούργημα είναι) πίσω από τις καταστροφές που υπέστησαν άλλα κράτη από τις φετινές πυρκαγιές, θέτοντας ως παράδειγμα τις ΗΠΑ…

Πρόσθεσε επίσης ότι φέτος η Αττική κάηκε… πολύ λιγότερο από άλλες χρονιές! Το ότι η φωτιά ξεπέρασε σε μήκος τα 45 χιλιόμετρα και έφτασε στο Χαλάνδρι προφανώς το ‘χει ήδη ξεχάσει.

«Όσον αφορά τις πυρκαγιές, η εφετινή χρονιά ήταν η δυσκολότερη των τελευταίων 40 ετών, αυτό αποδεικνύεται και από τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα προβληματικές και το γνωρίζαμε αυτό εξαρχής.

Βρεθήκαμε σε βαθμό επικινδυνότητας επιπέδου 4 και 5 νωρίτερα από άλλες χρονιές.

Ο κρατικός μηχανισμός ήταν σε εγρήγορση για ένα εξάμηνο», είπε από την ολομέλεια της Βουλής κατά τη σημερινή (23/10) συζήτηση κατόπιν αιτήματος του ιδίου, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για τον απολογισμό της εφετινής αντιπυρικής περιόδου και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αναφορικά με τη στήριξη των πληγέντων, την αποκατάσταση των υποδομών και την περαιτέρω ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας.

«Εφέτος είχαμε λιγότερα καμένα στρέμματα ανά πυρκαγιά και πολύ λιγότερες καμένες δασικές εκτάσεις, όπως στην Αττική.

Αυτό το πρόβλημα δεν είναι μονάχα ελληνικό, αλλά παγκόσμιο.

Δείτε όσα συνέβησαν στην Πορτογαλία, όπου κάηκαν 1,3 εκατ. στρέμματα μέσα σε τέσσερις μέρες και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με μία από τις μεγαλύτερες φωτιές στην ιστορία τους, στην Καλιφόρνια.

Η Μεσόγειος είναι στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης και θα δοκιμάζεται τα επόμενα χρόνια. Δυστυχώς, είναι μία πραγματικότητα που συνοδεύει την κλιματική κρίση.

Οι επιθέσεις θα είναι ολοένα και συχνότερες, για αυτό ο βαθμός ετοιμότητας από εμάς πρέπει να είναι αυξημένος.

Οι τέσσερις + ένας πυλώνες δράσης μας για την εφετινή αντιπυρική περίοδο ήταν:

Η πρόληψη, η διαδικασία κατάσβεσης των πυρκαγιών, ο καλύτερος συντονισμός όλων των αρμοδίων φορέων έναντι των φυσικών απειλών και φυσικά, το πρόγραμμα “Αιγίς”», και δεν παρέλειψε να «ευλογήσει» για ακόμα μια φορά το «112», για το οποίο ανέφερε πως «έχει σώσει πολλές ζωές».

Στην πραγματικότητα παρέλειψε να αναφέρει ότι πρόκειται για ένα μέσο το οποίο καλύπτει την ανικανότητα του επιτελικού κράτους να προστατέψει τις ανθρώπινες ζωές και τις περιουσίες των Ελλήνων.

«Η Ελλάδα εντάχθηκε στην πρώτη γραμμή παραγωγής αεροσκαφών Canadair, στο πρόγραμμα “Αιγίς” θα περάσουν και δεκατρία καινούργια ελικόπτερα μεσαίου τύπου.

Ακόμη, χρειαζόμαστε περισσότερα ραντάρ και μετεωρολογικούς σταθμούς. Δεν βρίσκομαι εδώ ούτε για να πανηγυρίσω, ούτε για να μηδενίσω.

Θέλω να κάνω μία όσο το δυνατόν περισσότερο αντικειμενική κριτική της κατάστασης. Αντιστοίχως ελπίζω να πράξει και η αντιπολίτευση.

Η επίθεση της κλιματικής κρίσης δεν έχει χρώμα, απειλεί τους πάντες.

Πρέπει να σταθούμε όλοι ενωμένοι απέναντι σε αυτήν. Πριν η αξιωματική αντιπολίτευση προχωρήσει σε μηδενιστική κριτική, θα ήθελα να θυμίσω ότι η Πολιτική Προστασία πριν από το 2019, όταν και αναλάβαμε την κυβέρνηση, στεγαζόταν σε ένα ετοιμόρροπο κτήριο. Πλέον, είναι ολόκληρο Υπουργείο», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Στην πρωτολογία του, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς, ανέφερε αρχικά ότι «τον ακούσαμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά δεν μας είπε πώς η φωτιά έφτασε στον αστικό ιστό και το “112” προέτρεπε τους κατοίκους να εκκενώσουν προς Χαλάνδρι.

Ο κ. Μητσοτάκης τα είχε όλα καλά καμωμένα. Επί ημερών της κυβέρνησης της Νέας Δηνοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχουν καεί 4 εκατ. στρέμματα στην Ελλάδα».

«Η χώρα από την οποία πήγαμε να αγοράσουμε τα αεροσκάφη Air Tractors, ελέγχεται για καρτέλ. Για τα θέματα περιμένουμε απάντηση από τον κ. Μητσοτάκη στην δευτερολογία του, αλλά δεν είμαστε αισιόδοξοι. Στην Πολιτική Προστασία χρειάζεται πρόληψη, πυρόσβεση και αποκατάσταση. Η κυβέρνηση, όμως, έχει ισοπεδώσει τη δασική υπηρεσία.

Πρέπει να εκπονηθούν και να εφαρμοσθούν διαχειριστικά σχέδια, αλλά και να δημιουργηθούν “έξυπνες” δασικές υπηρεσίες. Ακόμη, να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις και αντιπυρικές ζώνες.

Πρέπει να ενισχυθεί η Πυροσβεστική, οι άνθρωποι εξαντλούνται, να υπάρξει ενίσχυση των εναέριων μέσων, για να μην σταματούν οι πυρκαγιές στη θάλασσα ή τον αστικό ιστό.

Δεν μπορεί η κυβέρνηση να μιλά για επαρκή αποκατάσταση πληγέντων. Με τις επιλογές σας, η χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις υπάρχουσες προκλήσεις.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, κατέθεσε κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες και σχέδιο. Κύριε Μητσοτάκη, δώστε μας μία ημερομηνία. Αυτή είναι η απάντηση σε μία πολιτική ισοπέδωσης. Δεν πρέπει να κρύβεστε άλλο, ο λαός απαιτεί μία προοδευτική αλλαγή. Ζητά τόλμη, ειλικρίνεια και την εμφάνιση του πολιτικού μετώπου που θα νικήσει τη Δεξιά», σχολίασε εν συνεχεία.

Στη συζήτηση, θα υπάρξουν δύο κύκλοι τοποθετήσεων του Πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων, ενώ, θα ολοκληρωθεί με τριτολογία του κ. Μητσοτάκη, όπως ανέφερε ο Κωνσταντίνος Τασούλας.

pronews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like