Ο πόλεμος των κατασκόπων στη Μ. Ανατολή – Πώς δρουν τα δίκτυα πρακτόρων Ισραήλ και Ιράν

177

Τι φανερώνουν οι συλλήψεις για κατασκοπεία από τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ και τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν. Ο «άλλος» πόλεμος δίπλα στα πεδία των μαχών.

Παράλληλα με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, μαίνεται και ένας άλλος πόλεμος στο πεδίο της κατασκοπείας. Ο πόλεμος των κατασκόπων, παρότι διεξάγεται αθόρυβα, ήρθε στο προσκήνιο τη Δευτέρα (21/10), όταν έγινε γνωστό ότι επτά Ισραηλινοί είχαν συλληφθεί τον περασμένο μήνα για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν.

Δεν πρόλαβε να περάσει ούτε μια μέρα και δημοσιοποιήθηκε και δεύτερη υπόθεση κατασκοπείας στο Ισραήλ υπέρ του Ιράν, επίσης με επτά υπόπτους.

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, στο αντίπαλο στρατόπεδο, το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν είχε συλλάβει 12 άτομα ως πράκτορες του Ισραήλ.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες εμφάνισαν τον διοικητή της επίλεκτης Δύναμης Αλ Κουντς, Ισμαήλ Καανί, να έχει υποστεί καρδιακό επεισόδιο ενώ ανακρινόταν ως ύποπτος για διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών στο Ισραήλ.

Οι μετανάστες απο το Αζερμπαϊτζάν

Η πρώτη εκ των δυο υποθέσεων στο Ισραήλ χαρακτηρίζεται ως μια από τις πιο σοβαρές περιπτώσεις κατασκοπίας στην ιστορία της χώρας. Αν στοιχειοθετηθούν οι κατηγορίες σε βάρος των υπόπτων για παροχή βοήθειας προς τον εχθρό σε καιρό πολέμου, η ποινή είναι ισόβια κάθειρξη ή θάνατος. Ο ποινικός κώδικας του Ισραήλ περιλαμβάνει τη θανατική ποινή, αλλά μόνο για εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, με την προδοσία να είναι μία από αυτές.

Μεταξύ των υπόπτων της πρώτης υπόθεσης, στο σύνολό τους κατοίκων της Χάιφας και του βόρειου Ισραήλ που μετανάστευσαν από το Αζερμπαϊτζάν, είναι ένας πρώην στρατιώτης καθώς και δύο ανήλικοι 16-17 ετών. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, υπολογίζεται ότι εκτέλεσαν περί τις 600 αποστολές μέσα σε δύο χρόνια. Το κεντρικό πρόσωπο πιστεύεται ότι πρώτα στρατολογήθηκε στο Αζερμπαϊτζάν και εν συνεχεία στρατολόγησε άλλους έξι, μεταξύ των οποίων και συγγενείς του. Οι επτά κατάσκοποι κατηγορούνται για τη φωτογράφιση και συλλογή πληροφοριών για βάσεις και εγκαταστάσεις του ισραηλινού στρατού, για λογαριασμό ιρανών πρακτόρων με τους οποίους είχαν επαφή μέσω τουρκικού συνδέσμου.

Ανάμεσα στις τοποθεσίες που εκτιμάται ότι αποτέλεσαν στόχο, ύστερα από πληροφορίες που συνέλεξαν οι επτά, είναι η αεροπορική βάση Νεβατίμ, που δέχτηκε δύο ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις, και η αεροπορική βάση Ραμάτ Νταβίντ, που έγινε στόχος της Χεζμπολάχ. Πιστεύεται επίσης ότι συγκέντρωσαν πληροφορίες για το σύστημα αεράμυνας Iron Dome, για λιμάνια και ενεργειακές υποδομές. Σε αντάλλαγμα για τις πληροφορίες που έδωσαν φέρεται να πληρώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, είτε σε κρυπτονομίσματα είτε σε μετρητά που τους παραδόθηκαν από ρώσους τουρίστες.

Πως το Ιράν στρατολογεί Ισραηλινούς πολίτες

Στη δεύτερη υπόθεση κατασκοπείας στο Ισραήλ, οι επτά κάτοικοι από τη γειτονιά Μπέιτ Σαφάφα, στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, ηλικίας 19-23 ετών, φέρονται ύποπτοι σχεδιαζόμενων επιθέσεων κατά επιφανών ισραηλινών προσωπικοτήτων, και συγκεκριμένα ενός επιστήμονα και ενός δημάρχου. Έξι από τους υπόπτους είναι ισραηλινοί πολίτες. Ο έβδομος μόνιμος κάτοικος Ισραήλ.

Ο 23χρονος επικεφαλής της ομάδας στρατολογήθηκε από ιρανό πράκτορα και εν συνεχεία στρατολόγησε τα υπόλοιπα έξι μέλη. Σύμφωνα με κοινό ανακοινωθέν της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας Σιν Μπετ και της ισραηλινής αστυνομίας, οι ύποπτοι πέρα από τις δολοφονίες είχαν επίσης αποστολή να βομβαρδίσουν ένα αστυνομικό όχημα και να ρίξουν χειροβομβίδα σε σπίτι. Ανέλαβαν τις αποστολές αυτές έναντι χρηματική αμοιβής.

Στο Ιράν, οι παραβιάσεις στον μηχανισμό ασφαλείας έχουν πολλαπλασιαστεί και υπάρχουν ακόμη και αναφορές για διείσδυση των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών εντός των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, η οποία οδήγησε στη δολοφονία του αρχηγού της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη, στις 31 Ιουλίου.

Ο διπλός πράκτορας απο την Βρετανία

Στο μεταξύ, στο πεδίο της διεθνούς κατασκοπίας, συνεχίζεται η δίκη του 23χρονου βρετανού πρώην στρατιώτη και διπλού πράκτορα της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών MI6, Ντάνιελ Κάλαιφ, με την κατηγορία της συλλογής ευαίσθητων στρατιωτικών πληροφοριών υπέρ του Ιράν. Πέρσι τον Σεπτέμβριο είχε δραπετεύσει κινηματογραφικά (δεμένος στον πάτο ενός φορτηγού τροφοδοσίας) από τις φυλακές Γουόντσγουορθ του Λονδίνου, όπου ήταν προφυλακισμένος εν αναμονή της δίκης του για τρομοκρατία. Ο νεαρός, που αρνείται όλες τις κατηγορίες, φέρεται να είχε έρθει σε επαφή με τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας προτού εργαστεί στην MI6. Η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει έξι βδομάδες, προσφέροντας άφθονη «τροφή» για κατασκοπευτικό μυθιστόρημα.

Ιωάννα Κλεφτόγιαννη

tovima.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like