Την ώρα που το Ισραήλ συνεχίζει το ανελέητο σφυροκόπημα στη Λωρίδα της Γάζας και τον Λίβανο, σε έναν πόλεμο που κινδυνεύει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, το υπουργείο Άμυνας της Ισπανίας ανέφερε στην ισπανική εφημερίδα El Pais ότι όλες οι συμβάσεις της Ισπανίας για αγορά όπλων από το Τελ Αβίβ έχουν ανασταλεί από τις 7 Οκτωβρίου του 2023, με εξαίρεση τις εργασίες συντήρησης.

Η Ισπανία εξήγαγε προσωρινά εξαρτήματα αεροσκαφών που σχετίζονται με την άμυνα στο Ισραήλ για επισκευή και αργότερα τα επανείσαγαγε. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Άμυνας του περασμένου έτους, το 1,7% των αμυντικών εισαγωγών της Ισπανίας προέρχονταν από το Ισραήλ.

Η είδηση αυτή έρχεται έπειτα από τις πρόσφατες εκκλήσεις για ολοκληρωτικό εμπάργκο στο ισραηλινό εμπόριο όπλων.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός ΥΠ.ΕΞ Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες ανέφερε πρόσφατα ότι μόνο ότι η Ισπανία είχε σταματήσει να πουλάει όπλα στο Ισραήλ από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας. Επίσης το υπουργείο Άμυνας απάντησε σε επίσημη επιστολή που υποβλήθηκε την Τρίτη από τους υπουργούς του ισπανικού κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς Sumar, η οποία κάλεσε τους εταίρους της στον κυβερνητικό συνασπισμό για «απόλυτο εμπάργκο όπλων με το Ισραήλ».

Πάνω από 300 προσωπικότητες καλούν την κυβέρνηση σε εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ

Επίσης, την Τρίτη, περισσότερες από 300 προσωπικότητες του Πολιτισμού στην Ισπανία, συμπεριλαμβανομένου του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη Πέδρο Αλμοδόβαρ, υπέγραψαν επίσης αναφορά, καλώντας την κυβέρνηση να επιβάλλει ένα «ολοκληρωμένο εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ».

Σύμφωνα πάντως με την El Pais, παρά τη δέσμευση της Ισπανίας να μην πουλά πλέον όπλα στο Ισραήλ, πραγματοποιήθηκαν ορισμένες σχετικές δραστηριότητες, οι οποίες είχαν εγκριθεί πριν από τις 7 Οκτωβρίου και δεν ακυρώθηκαν στη συνέχεια.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις