Η «Εστία» αποκαλύπτει την υπ’ αριθμόν 2435 / 2024 απόφαση του μονομελούς Εφετείου Αθηνών νομιμοποίηση υιοθεσίας τέκνου στο εξωτερικό με την οποία όμως ζητείται «να επαναπροσδιοριστεί η ελληνική δημόσια τάξη υπό το φως του νόμου 5089/ 2024» – άρα να νομιμοποιηθεί η τεκνοθεσία ομοφυλόφιλων και στο εσωτερικό.

  • Eφημερίδα Εστία

«Η αναγνώριση στην Ελλάδα υιοθεσίας από ομοφυλόφιλους συζύγους που έχει τελεσθεί στο εξωτερικό δεν αντίκειται στην ελληνική δημόσια τάξη όπως αυτή πρέπει να επαναπροσδιοριστεί υπό το φως του Ν. 5089/2024…». Με αυτό σκεπτικό το Μονομελές Εφετείο Αθηνών προχώρησε στην αναγνώριση της υιοθεσίας ανηλίκου παιδιού από ομόφυλο ζεύγος, που έγινε στο εξωτερικό. Ζητεί μάλιστα επαναπροσδιορισμό του σχετικού νομοθετικού πλαισίου ακολουθώντας τον δρόμο που άνοιξε η ψήφισις του νόμου για τον γάμο των ομοφύλων ζευγαριών. Βλέπουμε λοιπόν να ανοίγει ο δρόμος και για την τεκνοθεσία από τα ζευγάρια αυτά. Φυσικά και οι υιοθεσίες οιασδήποτε μορφής δεν αντίκεινται στην δημοσία τάξη. Άλλα είναι τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν και ανελύθησαν επαρκώς στην Βουλή, από τα μέλη της που αντέδρασαν και κατεψήφισαν το νομοσχέδιο για τον γάμο. Επιμόνως πάντως τότε ελέγετο και από τον Πρωθυπουργό ότι η νομοθέτησις του γάμου επ’ ουδενί θα σημάνει και αναγνώριση δικαιώματος τεκνοθεσίας. Αλλά ως γνωστόν, σε όλους του νόμους μπορεί να υπάρχουν και «παράθυρα». Και τώρα, με την συγκεκριμένη απόφαση του Εφετείου, το «παράθυρο» ανοίγει διάπλατα.

Διαβάζουμε την περίληψη της αποφάσεως αυτής, όπως αναρτήθηκε στο διαδίκτυο:

«Μονομελές Εφετείο Αθηνών 2435/2024 (πολ.)

ΗΜ/ΝΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ

23 Σεπτεμβρίου 2024

ΣΥΝΘΕΣΗ
Προεδρεύων: Ιω. Βαλμαντώνης
(Εφέτης)
Δικηγόρος: Κ. Μπίτσιος

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΕΥΧΟΥΣ

Ιούνιος-Ιούλιος (6) 2024

ΣΕΛ.
438

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νομολογία
Χρονικά Ιδιωτικού δικαίου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Οικογενειακό Δίκαιο
Πολιτική Δικονομία

Υιοθεσία ανηλίκου στο εξωτερικό από ομόφυλο ζεύγος και αναγνώριση της ισχύος της στην Ελλάδα

Οι αποφάσεις εκούσιας δικαιοδοσίας αλλοδαπών δικαστηρίων, όπως αυτές περί υιοθεσίας, ισχύουν αυτοδικαίως στην Ελλάδα υπό τους όρους του άρθρου 780 ΚΠολΔ, στους οποίους περιλαμβάνεται η μη αντίθεσή τους προς την ημεδαπή δημόσια τάξη. Χωρεί δικαστική αναγνώριση της ισχύος αλλοδαπής απόφασης εκούσιας δικαιοδοσίας, με ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 905 παρ. 4 ΚΠολΔ, προς άρση τυχόν αμφιβολιών περί συνδρομής των σχετικών προϋποθέσεων. H αναγνώριση στην Ελλάδα υιοθεσίας από ομόφυλους συζύγους που έχει τελεσθεί στο εξωτερικό δεν αντίκειται στην ελληνική δημόσια τάξη, όπως αυτή πρέπει να επαναπροσδιοριστεί υπό το φως του Ν. 5089/2024. Αντιθέτως, τυχόν απόρριψη της ζητούμενης αναγνώρισης ενδέχεται να αντιστρατεύεται το βέλτιστο συμφέρον του θετού τέκνου, το οποίο αποτελεί την βασική καθοδηγητική αξιολόγηση του δικαίου της υιοθεσίας κατά τον Αστικό Κώδικα».

Οι αποφάσεις λοιπόν αλλοδαπών δικαστηρίων για το συγκεκριμένο ζήτημα και «ισχύουν αυτοδικαίως» όπως μας λέγει το Εφετείο το οποίο εγνωμάτευσε ακόμη ότι ενδεχομένη απόρριψις μπορεί να αντιστρατεύεται το «βέλτιστο συμφέρον του θετού τέκνου»!
Ακολουθείται δηλαδή το σκεπτικό που εισήχθη με τον συγκεκριμένο νόμο, κάτι το οποίο είχε εγκαίρως επισημανθεί, αλλά επιμόνως απερρίπτετο από τους υπερμάχους του γάμου των ομοφύλων, οι οποίοι μονοτόνως επανελάμβαναν την θεωρία τους περί «ισότητος». Τώρα ανεκάλυψαν άλλη φρασεολογία για να κάνουν το επόμενο βήμα και σιγά-σιγά να καθιερώσουν και την τεκνοθεσία. Προχωρεί μάλιστα η διαδικασία καλυπτόμενη κατά το δυνατόν από πέπλον σιωπής, προκειμένου να μην υποχρεωθούν να απολογηθούν όλοι εκείνοι οι οποίοι διαβεβαίωναν ότι ζήτημα τεκνοθεσίας δεν τίθεται.

Να που τίθεται.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις