«Πρόβα» στο «κοστούμι» του αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε να κάνει χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης στη Βουλή, όπου οι συνεχείς αναφορές του πρωθυπουργού στο πρόσωπό του ενίσχυσαν την άποψη στελεχών του ΠΑΣΟΚ ότι στην πορεία προς τις επόμενες εθνικές εκλογές θα αναμετρηθεί ένα νέο πολιτικό δίπολο.

«Ο λαός τα κρίνει αυτά», σημείωσε πάντως, μετά από την προ ημερησίας συζήτηση στην Ολομέλεια ο Νίκος Ανδρουλάκης, απαντώντας στην ερώτηση δημοσιογράφων αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον «έχρησε» βασικό του αντίπαλο στο νέο πολιτικό και κοινοβουλευτικό κύκλο. Από την πρώτη στιγμή, με τον «αέρα» της επανεκλογής του και της ανοδικής τάσης που καταγράφει το ΠΑΣΟΚ από το φθινόπωρο στις δημοσκοπήσεις, ο κ. Ανδρουλάκης προσπάθησε να σηκώσει το κύριο βάρος της αντιπολιτευτικής σύγκρουσης με τον πρωθυπουργό, αποδομώντας μία-μία τις πολιτικές της κυβέρνησης σε κρίσιμους τομείς. Δεν χρησιμοποίησε αντιπολιτευτικές «κορώνες», δεν αρνήθηκε τη συναίνεση και το διάλογο για τα μείζονα από το βήμα της Ολομέλειας- όμως άσκησε σκληρή κριτική και όταν αργότερα ρωτήθηκε για το αν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση, υποστηρίζοντας: «όλα στην ώρα τους». Αναφερόμενος δε στην επιλογή του κ. Μητσοτάκη να αποχωρήσει από την αίθουσα όταν ανέβηκε στο βήμα ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «δεν μπορείς να υποτιμάς την αντιπολίτευση» και ότι «χρειάζεται θεσμική ενσυναίσθηση».

Στη Χαριλάου Τρικούπη δηλώνουν ικανοποιημένοι από την «εικόνα» που εξέπεμψε το κόμμα τους στην πρώτη μετά από τις ευρωεκλογές αντιπαράθεση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη βουλή, εκτιμώντας ότι αφενός υπογραμμίστηκε η «επανεκκίνηση» και αφετέρου αποτυπώθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο αντίπαλος πόλος της Νέας Δημοκρατίας που προσέρχεται στις επόμενες μάχες με τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις. «Είδαμε έναν Ανδρουλάκη να συγκρούεται απευθείας με τον πρωθυπουργό, να αποδομεί το μοτίβο της κυβέρνησης λέγοντας αρχικά ότι “δεν είστε μεταρρυθμιστές αλλά αρνητές” και στη συνέχεια να εξηγεί τις διαφωνίες του’, έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, όχι από τους ένθερμους υποστηρικτές της επανεκλογής του. Άλλα στελέχη και βουλευτές επέμεναν επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι θέλει πράγματι να αξιοποιήσει την ευκαιρία και να κινηθεί «πρωταγωνιστώντας» στο σκηνικό, επισημαίνοντας ότι οι καθημερινές νίκες θα επιτυγχάνονται μόνο με τη συλλογική προσπάθεια. Σε αυτό το σημείο ανέφεραν μία από τις «συλλογικές προσπάθειες» και συγκεκριμένα την τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για την αναστολή της χρηματοδότησης των Σπαρτιατών από το κράτος. Υπογράμμισαν ότι ο κ. Ανδρουλάκης συμπλήρωσε το «βήμα» ζητώντας εξηγήσεις από την κυβερνητική παράταξη για την απόρριψή της, ενώ αμέσως μετά εξήγησε παρουσιάζοντας επιχειρήματα γιατί το κόμμα του δεν ψήφισε στο σύνολό του το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο ΑΣΕΠ και στηλίτευσε τους κυβερνητικούς χειρισμούς για θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών.

Το βασικό «ενσταντανέ» της χθεσινής συζήτησης στη βουλή ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Ανδρουλάκη με τον πρωθυπουργό, όταν ο μεν Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ για να του πει ότι «η κλιματική κρίση δεν είναι άλλοθι, είναι μια πραγματικότητα, δεν έχει κόμμα και χρώμα, είναι κίνδυνος που απειλεί τους πάντες» και όταν αμέσως μετά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για φαινόμενα αλαζονείας, υποστηρίζοντας πως «το ύφος και η συμπεριφορά κυρίως υπουργών δείχνουν ότι οι μέρες της παντοδυναμίας σας είναι παρελθόν-πρέπει να ξεκαβαλήσετε το καλάμι». Όσο συνεχίζετε – επέμεινε- αυτή την αλαζονική συμπεριφορά τόσο επιταχύνετε την έξοδό σας από το Μαξίμου και εμείς θα είμαστε εδώ με προτάσεις και κριτική για να σας ανοίξουμε με χαρά την πόρτα εξόδου». Η άμεση αντίδραση του πρωθυπουργού περιέγραψε τον τόνο και το δίπολο της αντιπαράθεσης: «Αν υπάρχουν -που μπορεί να υπάρχουν- αλαζονικές συμπεριφορές, αυτές δεν γίνονται αποδεκτές από εμένα. Και το έχω αποδείξει. Έρχεστε όμως εσείς με τον ενθουσιασμό της εκλογής σας να μας πείτε τι; Να μας διευκολύνετε και να μας ανοίξετε την πόρτα για να φύγουμε εμείς και να έρθετε, υποθέτω, εσείς. Ελάτε με φόρα που έλεγε και η κ. Τσαπανίδου. Θεμιτή η φιλοδοξία σας αλλά αυτό θα το αποφασίσει ο κυρίαρχος ελληνικός λαός σε τρία χρόνια. Εδώ θα είμαστε λοιπόν».

Κλείσιμο

Όσον αφορά στο πεδίο της οικονομίας, ο κ. Ανδρουλάκης εμφανίστηκε αποφασισμένος- όπως έλεγαν αργότερα συνεργάτες του- να αναδείξει την προσπάθεια της κυβέρνησης να καλύψει τις συνεχιζόμενες αποτυχίες της μέσω μιας «δημιουργικής λογιστικής». Κατά την ομιλία του άσκησε κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «πλέον το βίωμα κάθε πολίτη είναι πιο ισχυρό από την προπαγάνδα» και έθεσε ευθέως στον κ. Μητσοτάκη το ερώτημα εάν είναι περήφανος που ο ελληνικός λαός έχει τη δεύτερη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη των 27 μόνο πάνω από τη Βουλγαρία, πληρώνει τις δεύτερες υψηλότερες δαπάνες για την υγεία του μεταξύ των 27 ευρωπαϊκών χωρών, ενώ το κόστος ενοικίων έχει αυξηθεί για οικογένειες και φοιτητές σχεδόν 50% σε 4 χρόνια και τα κόστη ζωής και παραγωγής κλιμακώνονται διαρκώς.

Στα θέματα της Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Ανδρουλάκης απέδωσε στο λεγόμενο «επιτελικό κράτος» της Νέας Δημοκρατίας μία αντίληψη απολύτως διαχειριστική, συγκεντρωτική και πελατειακή. Εντόπισε τεράστιο έλλειμμα στους τομείς της πρόληψης, του έγκαιρου σχεδιασμού και της προστασίας από τις πυρκαγιές. Ζήτησε, δε, συγκεκριμένες απαντήσεις για το τι συνέβη το Αύγουστο και η πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα έσβησε στο Χαλάνδρι. Απαντώντας με το «καλημέρα» στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για τη στάση του ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ, ο κ. Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι: «Ο λαλίστατος κ. Μαρινάκης μας εγκαλεί γιατί δεν ψηφίσαμε τον νόμο για το ΑΣΕΠ. Δεν είπε, βέβαια, ότι στηρίξαμε άρθρα σημαντικά που βελτιώνουν την κατάσταση». Υπενθύμισε τις καταγγελίες της Νέας Δημοκρατίας για «πολιτικό κακούργημα» κατά τη σύσταση του ΑΣΕΠ, ενώ τ»ο 2021 όταν το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε τον ν. 4765 έκανε λόγο για αντιμεταρρυθμιστές». «Τελικά ποιος είχε δίκιο; Εσείς που τον ψηφίσατε ή εμείς που τον καταψηφίσαμε; Αν είχατε δίκιο γιατί έχετε φέρει 30 τροποποιήσεις του νόμου, που λέγατε ότι είναι λύση; Μάλλον τότε κάνατε λάθος και καλώς εμείς δεν ψηφίσαμε και τώρα με εκ νέου λάθη προσπαθείτε να μας κουνήσετε το δάχτυλο», σχολίασε ο κ. Ανδρουλάκης.

Στο πεδίο της αναζήτησης συναίνεσης οκ. Ανδρουλάκης δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ πάντα έδειχνε με πράξεις την ειλικρινή διάθεσή του και έκανε αρνητικό σχόλιο όσον αφορά τις κατηγορίες για τη καθυστέρηση ορισμού Συνηγόρου του Πολίτη. «Εμείς λοιπόν όταν θα έρθει η πρότασή σας, θα τη συζητήσουμε και θα τοποθετηθούμε αναλόγως», είπε ο κ. Ανδρουλάκης και ανεβάζοντας τους τόνους πρόσθεσε: «Είστε υπεύθυνοι, ανεύθυνοι, λαϊκιστές, ασυνεπείς. Ο καθένας εδώ έχει μία ιστορία. Μαθήματα υπευθυνότητας στο κόμμα που έβαλε πλάτη απέναντι στη χρεοκοπία της Νέας Δημοκρατίας το 2009 παρακαλώ, δεν δέχομαι, να είστε πιο φειδωλός».

Σήμερα το βράδυ ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα παραστεί στην ανοιχτή ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ, όπου βασικός ομιλητής θα είναι ο πρωθυπουργός.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις