Καλπάζει η αγορά των πολυτελών ακινήτων – Στα ύψη οι τιμές για ξενοδοχεία και καταστήματα σε διάσημους δρόμους

4

Η αγορά των πολυτελών ακινήτων δείχνει να ανθεί παγκοσμίως, παρά το γεγονός ότι οι υπόλοιπες κατηγορίες αντιμετωπίζουν προβλήματα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που μαστίζει πολλές μεγάλες οικονομίες και των υψηλών επιτοκίων, τα οποία, αν μη τι άλλο, προκαλούν ένα φρένο στην κτηματαγορά.

Αυτό συμβαίνει λόγω της αύξησης του πλούτου σε παγκόσμιο επίπεδο, κυρίως μεταξύ των πιο εύπορων κοινωνικών ομάδων, γεγονός που επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον τομέα των πολυτελών ακινήτων στην Ευρώπη. Αυτή η ανάπτυξη έρχεται σε αντίθεση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι άλλοι τομείς του real estate, οι οποίοι έχουν πληγεί από τα υψηλά επιτόκια δανεισμού. Επιπλέον, η μεταφορά πλούτου από τις μεγαλύτερες γενιές στα παιδιά τους έχει οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για πολυτελή ακίνητα, όπως ακριβά ξενοδοχεία και καταστήματα σε διάσημους εμπορικούς δρόμους.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του μεσιτικού ομίλου CBRE Group, η αγορά πολυτελών ακινήτων στην Ευρώπη εμφανίζει σταθερή ανοδική τάση, παρά τις δυσκολίες που έχει προκαλέσει η πτώση της κινεζικής κατανάλωσης και οι αυξημένοι εμπορικοί περιορισμοί. Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, η επιβράδυνση που παρατηρήθηκε το 2024 φαίνεται να είναι βραχυπρόθεσμη και περιορίζεται σε συγκεκριμένες αγορές εκτός Ευρώπης. Επιπλέον, οι πόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, το Μιλάνο και το Άμστερνταμ έχουν τη δυνατότητα να καθορίσουν τις διεθνείς τάσεις και να επηρεάσουν τις προσδοκίες των ευκατάστατων καταναλωτών.

Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι οι θεσμικοί επενδυτές έχουν γίνει πιο επιφυλακτικοί απέναντι στα εμπορικά ακίνητα λόγω των υψηλών επιτοκίων. Περιμένοντας μια διόρθωση στις τιμές, οι επενδυτές επιλέγουν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις στην αγορά. Σε αυτήν την κενή αγορά, οι πλούσιοι επενδυτές και ορισμένες ριψοκίνδυνες εταιρείες private equity βλέπουν μια μοναδική ευκαιρία να επενδύσουν σε ακίνητα σε κεντρικές τοποθεσίες της Ευρώπης σε ιστορικά χαμηλές τιμές ή να τα εκμισθώσουν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που οι ενοικιαστές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα.

Λονδίνο

«Η ζήτηση για πολυτελή ακίνητα παραμένει ανθεκτική», δήλωσε ο James Seppala, επικεφαλής του ευρωπαϊκού real estate στην Blackstone. Η εταιρεία έχει επενδύσει πρόσφατα σε πολυτελή καταστήματα στο Λονδίνο και το Παρίσι, αναγνωρίζοντας ότι η προσφορά τέτοιων ακινήτων είναι περιορισμένη, γεγονός που ενδέχεται να στηρίξει τη μακροχρόνια αξία τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της CBRE, οι πολυτελείς μάρκες επιδιώκουν να αποκτήσουν χώρους σε κορυφαίες τοποθεσίες, γεγονός που έχει οδηγήσει σε εντυπωσιακή αύξηση των ενοικίων, σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι οι μάρκες που επικεντρώνονται στη μαζική κατανάλωση. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η New Bond Street του Λονδίνου, όπου τα ενοίκια έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί από το 2010, σε αντίθεση με την πιο περιορισμένη αύξηση των ενοικίων στην Oxford Street.

Παράλληλα, οι κορυφαίοι ξενοδοχειακοί όμιλοι προσπαθούν να διατηρήσουν την πίστη των πολύτιμων πελατών τους, οδηγώντας σε ένα κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών. Οι νέες στρατηγικές λειτουργίας τους περιλαμβάνουν προτίμηση στην ενοικίαση χώρων αντί της αγοράς, κάτι που τους επιτρέπει να είναι πιο ευέλικτοι στις επιχειρηματικές τους κινήσεις. Για παράδειγμα, η μέση τιμή δωματίου σε πολυτελή ξενοδοχεία στο Λονδίνο αυξήθηκε κατά 42% την τετραετία έως το 2023, ξεπερνώντας την αύξηση 27% στην ευρύτερη αγορά. Ομοίως, οι τιμές δωματίων σε Παρίσι και Μιλάνο έχουν καταγράψει αύξηση 42% και 60% αντίστοιχα την ίδια περίοδο.

Εν κατακλείδι, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη του τομέα των πολυτελών ακινήτων στην Ευρώπη είναι ενδεικτική της ανθεκτικότητας αυτού του κλάδου, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι λοιποί τομείς του real estate. Η ζήτηση για πολυτελή ακίνητα αναμένεται να παραμείνει ισχυρή, καθώς οι ευκατάστατοι καταναλωτές αναζητούν τις καλύτερες τοποθεσίες και τις πιο αποκλειστικές εμπειρίες.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like