Ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής τον Αντώνιο Μπαρτζιώκα, ομότιμο καθηγητή στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, φέρεται να ταυτοποίησε τον ιερό χιτώνα που ιδιοκτήτης του ήταν ο  Μέγας Αλέξανδρος.

Ποια είναι τα αντικείμενα που βρέθηκαν

Κατά την έρευνα του Βασιλικού Τύμβο ΙΙ, στη Βεργίνα της Ελλάδας ανακαλύφθηκαν διάφορα αντικείμενα που οι ειδικοί πιστεύουν ότι κάποτε ανήκαν στον Μέγα Αλέξανδρο. Μάλιστα, τα εν λόγω ευρήματα δίνουν  μια νέα διάσταση αναφορικά με το ποιος μπορεί να έχει ταφεί εκεί.

Συγκεκριμένα, αρχαιολόγοι που εργάζονται στη Βεργίνα ανακάλυψαν νέα αντικείμενα μέσα στον Βασιλικό Τύμβο ΙΙ, που από καιρό συνδέεται με την οικογένεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Journal of Field Archaeology πρόκειται για ένα κομμάτι υφάσματος μωβ χρώματος που είχε βρεθεί σε έναν από τους βασιλικούς τάφους στη Βεργίνα, μέσα σε χρυσό οστεοφυλάκιο, μαζί με τα λείψανα ενός άνδρα και ένα χρυσό στεφάνι.

Ο μωβ υφαντός χιτώνας που βρέθηκε ήταν βαμμένος με το εμβληματικό μωβ χρώμα της Τυριανής, το οποίο προορίζεται για τα βασιλικά πρόσωπα, και περιείχαν σπάνια ορυκτά από την Περσία. Τα ευρήματα αυτά ώθησαν τους ερευνητές να υποθέσουν ότι αρκετά από τα άλλα προσωπικά αντικείμενα στον τάφο ανήκαν κάποτε στον ίδιο τον Μέγα Αλέξανδρο και κληρονομήθηκαν από τον Φίλιππο Γ’ μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου το 323 π.Χ.

Ο χιτώνας με το λευκό στρίφωμα ήταν γνωστό ως σάραπις, το ένδυμα των Περσών βασιλιάδων, το οποίο υιοθέτησε και ο κατακτητής μέγας  Μέγας Αλέξανδρος .

Ο Βασιλικός Τύμβος ΙΙ

Ο Βασιλικός Τύμβος ΙΙ

Τι έδειξαν οι έρευνες για το ύφασμα

Το ύφασμα  του ευρήματος είναι φτιαγμένο από βαμβάκι, υλικό σπάνιο για την εποχή και ήταν βαμμένο με το βασιλικό μωβ χρώμα. Επίσης, ανάμεσα στις επιστρώσεις του υφάσματος, βρέθηκε χουντίτης, ένα λαμπερό, λευκό ορυκτό που χρησιμοποιούταν στην αρχαία Περσία.

Επιπλέον, η ανακάλυψη του χιτωνίου συνδέεται με τις απεικονίσεις στο διάζωμα του τάφου, όπου σε μια σκηνή κυνηγιού, ένας από τους κυνηγούς φορά ένα μωβ χιτώνα με λευκές ρίγες, παρόμοιο με την περιγραφή της σαράπιδος στις ιστορικές πηγές.

Τα ευρήματα αυτά και η σύνδεση αυτή των εως τώρα στοιχείων ενισχύουν την πεποίθηση  ότι το κομμάτι υφάσματος που βρέθηκε στη Βεργίνα ανήκει σε βασιλικό ένδυμα με προέλευση από την Ανατολή που πιθανότατα το έφερε μαζί του πίσω στη Βεργίνα ο Μέγας Αλέξανδρος.

Τι πιστεύαμε εως τώρα για τον Βασιλικό Τύμβο

Ο τάφος αυτός θεωρήθηκε αρχικά ότι ανήκε στον Φίλιππο Β’, τον πατέρα του Αλεξάνδρου, αλλά οι νέες ανακαλύψεις, συμπεριλαμβανομένων υφασμάτων και τοιχογραφιών, υποδηλώνουν ότι μπορεί να φιλοξενούσε τον Φίλιππο Γ’ Αρριδαίο, ετεροθαλή αδελφό του Αλεξάνδρου, σύμφωνα με το AllThatsInteresting.

Το 1977, ο Έλληνας αρχαιολόγος Μανώλης Ανδρόνικος έφερε στο φως τέσσερις αρχαίους τάφους στο λόφο του Μεγάλου Τύμβου στη Βεργίνα της Ελλάδας, οι οποίοι πίστευε ότι ανήκαν στον Φίλιππο Β’, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και στον Αλέξανδρο Δ’ της Μακεδονίας, γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Για δεκαετίες, οι ειδικοί αμφισβητούσαν αν οι τάφοι ανήκαν πράγματι σε αυτή την αρχαία βασιλική οικογένεια, αλλά οι μεταγενέστερες ανασκαφές αποκάλυψαν ελπιδοφόρα στοιχεία που υποστήριζαν τη θεωρία του Ανδρόνικου.

Ευτυχώς, δύο από τους τάφους είχαν μείνει ανέγγιχτοι από την αρχαιότητα, δίνοντας στους ερευνητές μια ανενόχλητη ματιά στο περιεχόμενό τους.

Ξεκινώντας τον Ιούνιο του 2022, οι ερευνητές που εξέταζαν τον τάφο ΙΙ της Βεργίνας ανακάλυψαν διάφορα αντικείμενα που μπορεί να συνδέονται με τον Μέγα Αλέξανδρο.

Αυτός ήταν βασιλιάς της Μακεδονίας τον 4ο αιώνα π.Χ. και ηγήθηκε τεράστιων στρατιωτικών εκστρατειών σε όλη την Ευρώπη και την Ασία. Οι κατακτήσεις του τελείωσαν με τον αιφνίδιο θάνατό του στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ. Έκτοτε, οι ερευνητές έχουν ψάξει εκτενώς για τον χαμένο τάφο του Αλεξάνδρου, καθώς και για τυχόν αντικείμενα που κάποτε ανήκαν σε αυτό το σχεδόν μυθικό ιστορικό πρόσωπο.

 

in.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις