Εκτίουν ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή για τους φόνους με κυνηγετικό όπλο του πατέρα και της μητέρας τους το 1989 – Τα αδέρφια «πλήρωσαν το χρέος τους στην κοινωνία», είπε ο εισαγγελέας

Δύο αδέλφια, οι Λάιλ και Έρικ Μενέντεζ, που καταδικάστηκαν για τη δολοφονία των γονέων τους και έγιναν ντοκιμαντέρ στο Netflix θα μπορούσαν να αποφυλακιστούν πρόωρα μετά από 34 χρόνια πίσω από τα κάγκελα.

Ο εισαγγελέας της κομητείας του Λος Άντζελες Τζορτζ Γκασκόν για αρχή ενέκρινε το αίτημα για νέα δίκη κάνοντας δεκτή την έφεση. Αυτό προβλεπόταν από την αρχική απόφαση.

«Μετά από πολύ προσεκτική εξέταση όλων των επιχειρημάτων που προβλήθηκαν από ανθρώπους και στις δύο πλευρές, έφτασα στο συμπέρασμα ότι, σύμφωνα με το νόμο, η εκδίκαση είναι κατάλληλη και πρόκειται να το προτείνω σε ένα δικαστήριο αύριο», είπε ο Γκασκόν.

Τα αδέρφια «πλήρωσαν το χρέος τους στην κοινωνία», ανέφερε ο εισαγγελέας της κομητείας του Λος Άντζελες Τζορτζ Γκασκόν.

Κλείσιμο

«Εάν ο δικαστής δεχθεί τη σύστασή του, ο Λάιλ και ο Έρικ Μενέντεζ θα μπορούσαν να δικαιούνται άμεση αποφυλάκιση», πρόσθεσε.

«Πιστεύω ότι τα αδέρφια υπέστησαν τρομερή παρενόχληση στο σπίτι τους», ανέφερε και σημείωσε ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για φόνο.

«Πιστεύω ότι έχουν πληρώσει το χρέος τους προς την κοινωνία. Αλλά την τελική απόφαση θα την πάρει ο δικαστής», είπε ο Γκασκόν.

The L.A. county district attorney announced he will ask the court Friday for resentencing in the case of Erik and Lyle Menendez, decades after the brothers were sentenced to life without parole for the 1989 killings of their parents in Beverly Hills. pic.twitter.com/pqVP9s2po0

— Tomas (@SeveloToma49130) October 25, 2024

Η απόφαση του εισαγγελέα είναι μόνο η αρχή

Αν και ο εισαγγελέας λέει ότι το γραφείο του θα υποβάλει σύσταση για την εκ νέου καταδίκη των αδελφών Μενέντεζ και ενδεχομένως για την αποφυλάκισή τους με αναστολή, αναγνωρίζει ότι αυτό είναι μόνο η αρχή.

Σκοπεύει να καταθέσει τη σύστασή του στο δικαστήριο αύριο, και μετά από αυτό θα πρέπει να αποφασίσει ένας δικαστής. Ο Γκασκόν σημείωσε ότι υπάρχουν αντιδράσεις για την απόφαση αυτή. Λέει ότι μέλη του γραφείου του αντιτίθενται στην αποφυλάκισή τους και σημείωσε ότι ορισμένα από αυτά τα μέλη ενδέχεται να επιχειρηματολογήσουν εναντίον των αδελφών ακόμη και στο δικαστήριο. Υπάρχουν επίσης μέλη της οικογένειας Μενέντεζ που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην απελευθέρωσή τους, ενώ άλλοι έχουν ταχθεί υπέρ της.

Αξιωματούχοι του γραφείου του δήλωσαν ότι η ακρόαση θα μπορούσε να προγραμματιστεί μέσα στις επόμενες 30 έως 45 ημέρες.

Εάν εγκριθεί η εκ νέου καταδίκη, η υπόθεση θα πρέπει επίσης να περάσει από επιτροπή αναστολών. Είπε ότι ένα συμβούλιο αναστολών θα εξετάσει την υπόθεση και την αποκατάσταση των αδελφών και θα κρίνει αν μπορούν να αφεθούν ελεύθεροι.

Ο εισαγγελέας του Λος Άντζελες Τζορτζ Γκασκόν παραδέχτηκε ότι το ντοκιμαντέρ του Netflix για τους αδερφούς Μενέντεζ έπαιξε ρόλο στην απόφαση του.

Los Angeles District Attorney George Gascon admitted that the Netflix documentary on the Menendez brothers played a role in his office’s decision to recommend resentencing. I asked @NewsNation legal analyst @jessecordweber how that’s fair.#menendez pic.twitter.com/Q6hFSXl3rI

— Elizabeth Vargas (@EVargasTV) October 25, 2024

Το χρονικό της υπόθεσης

Ο 56χρονος Λάιλ Μενέντεζ και ο 53χρονος αδελφός του Έρικ εκτίουν ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή για τους φόνους με κυνηγετικό όπλο του πατέρα και της μητέρας τους – του Χοσέ και της Κίτι Μενέντεζ – το 1989.

Φυλακίστηκαν μετά από δίκη το 1996, όταν ο Λάιλ ήταν 21 ετών και ο Έρικ 18.

Η απόφαση πρωτόδικα ήταν πως καταδικάζονται σε ισόβια χωρίς δικαίωμα αναστολής. Η πρώτη τους δίκη είχε γίνει όμως 2 φορές καθώς την πρώτη οι ένορκοι δεν μπόρεσαν να βγάλουν καταδικαστική ή αθωωτική απόφαση. Την δεύτερη είχε προηγηθεί η δίκη του πρώην παίκτης του NFL O J Simpson για διπλή δολοφονία από τον ίδιο μάλιστα δικαστή.

Στην πρώτη δίκη αποκάλυψαν πως σκότωσαν τους δύο γονείς τους όχι για τα πολλά χρήματα που είχαν αλλά γιατί ο πατέρας τους τα βίαζε από την ηλικία των 5 ετών και η μητέρα τους τον κάλυπτε.

Η υπόθεση επανήλθε στο προσκήνιο μετά την πρόσφατη κυκλοφορία του Monsters, ενός δράματος του Netflix που αφηγείται την ιστορία τους, και ενός ντοκιμαντέρ.

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις