Τα κινητά τηλέφωνα βρίσκονται στη δεύτερη θέση μεταξύ των λαθραίων προϊόντων που εισέρχονται στην Τουρκία

Η δραματική αύξηση στις τιμές των τεχνολογικών προϊόντων τα τελευταία χρόνια και τα δυσβάσταχτα τέλη εγγραφής IMEI έχουν οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των λαθραίων κινητών τηλεφώνων στην Τουρκία. Καθώς οι εισαγωγές κινητών τηλεφώνων μειώθηκαν κατά 9,7% τους τελευταίους 8 μήνες, ο αριθμός των λαθραίων συσκευών ξεπέρασε το σύνολο των τελευταίων τριών ετών.

Από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο 2024, οι εισαγωγές smartphone μειώθηκαν σε 2,95 εκατομμύρια, ενώ οι λαθραίες εισαγωγές εκτοξεύθηκαν, με τις κατασχεμένες συσκευές να ανέρχονται σε 127 χιλιάδες, αξίας 11 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα κινητά τηλέφωνα βρίσκονται στη δεύτερη θέση μεταξύ των λαθραίων προϊόντων που εισέρχονται στην Τουρκία και μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται ο αριθμός των κατασχεμένων κινητών να φτάσει τις 200 χιλιάδες.

Η μείωση των νόμιμων πωλήσεων από 12 σε 10 εκατομμύρια συσκευές το χρόνο οφείλεται στη χαμηλή αγοραστική δύναμη και τον περιορισμό των δόσεων. Η θέσπιση ορίου δόσεων για την πώληση κινητών άνω των 12 χιλιάδων TL (300€) με μόλις 3 δόσεις είναι άλλος ένας λόγος εκτεταμένης παρανομίας στην αγορά κινητών τηλεφώνων.

Μαρία Ζαχαράκη

Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

ethnos.gr

unsplash

 

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις