Δεν αποδίδουν οι CEOs «μακρινών αποστάσεων»

286

Λιγότερο αποτελεσματικοί οι CEOs που ζουν… εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα γραφεία τους. Όσοι έχουν σκάφη ή ζουν κοντά σε γήπεδα του γκολφ αποδίδουν ακόμη χειρότερα

Ο αριθμός των CEOs που ζουν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα κεντρικά γραφεία, συνήθως πετώντας στο γραφείο για λίγες ημέρες την εβδομάδα, αυξάνεται εδώ και χρόνια. Αυτό συμβαίνει καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες απαιτούν από τους υπαλλήλους να επιστρέφουν στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Μία έρευνα διαπιστώνει ότι η ρύθμιση αυτή γενικά δεν λειτουργεί καλά, όπως σημειώνει το Fortune. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων αποστάσεων υποαποδίδουν κατά μέσο όρο. Η έρευνα επιβεβαιώνει επίσης τις υποψίες που πολλοί εργαζόμενοι μπορεί να τρέφουν για τους διευθύνοντες συμβούλους που ταξιδεύουν με αεροπλάνο. Για παράδειγμα: Αν έχουν σκάφος, τείνουν να υποαποδίδουν ακόμη χειρότερα και αν ζουν σε ακτίνα δέκα μιλίων από ένα πολύ ωραίο γήπεδο γκολφ η τάση αυτή εντείνεται.

Πετώντας στο γραφείο

Ένα πολύ γνωστό παράδειγμα CEO που ταξιδεύει πολύ συχνά -για τον οποίο είναι πολύ νωρίς να εκτιμήσουμε οποιαδήποτε απόδοση- είναι ο Μπράιαν Νικόλ, ο οποίος τον Σεπτέμβριο άφησε την Chipotle για να γίνει ο νέος επικεφαλής της Starbucks. Ένα τζετ της Starbucks τον μεταφέρει μεταξύ του σπιτιού του στο Νιούπορτ Μπιτς της Καλιφόρνια και των κεντρικών γραφείων στο Σιάτλ, μια απόσταση περίπου 1.000 μιλίων για κάθε διαδρομή και δεν είναι υποχρεωμένος να βρίσκεται στο Σιάτλ για συγκεκριμένο αριθμό ημερών την εβδομάδα.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι εξ αποστάσεως προφανώς αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά είχαν πολλαπλασιαστεί από πολύ νωρίτερα. Υπερδιπλασιάστηκαν ως ποσοστό του συνόλου των διευθυνόντων συμβούλων δημόσιων εταιρειών, από 4% σε 9,5%, μεταξύ 2000 και 2019.

Brian Niccol

O Μπράιαν Νικόλ της Starbucks

Τι δείχνει η έρευνα

Αυτό λένε ο Ραν Ντάτσιν, καθηγητής στο Boston College, και ο Ντένις Σοσιούρα, καθηγητής στο Arizona State University, σε μια βαθιά μελέτη του φαινομένου. Συνολικά, το 18% των εισηγμένων εταιρειών είχε έναν διευθύνοντα σύμβουλο από απόσταση για κάποιο μέρος αυτής της περιόδου για συνολικά 929 διευθύνοντες σύμβουλοι από απόσταση, τους οποίους οι ερευνητές εντόπισαν και μελέτησαν.

Η έρευνα είναι πολύτιμη διότι εξετάζει πώς αποδίδουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι σε αυτή τη ρύθμιση, και η απάντηση είναι σαφής: κατά μέσο όρο, κακώς. Από τη στιγμή που αναλαμβάνουν ως επικεφαλής εξ αποστάσεως, «παρατηρείται ταχεία και επίμονη πτώση των επιδόσεων των επιχειρήσεων», διαπιστώνουν οι ερευνητές. Η απόδοση του ενεργητικού πέφτει, όπως και η αξία της εταιρείας.

Αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι οι εν λόγω διευθύνοντες σύμβουλοι είναι ανίκανοι- ορισμένοι από αυτούς διηύθυναν την ίδια εταιρεία ενώ ζούσαν κοντά στα κεντρικά γραφεία και κάποια άλλη στιγμή ως αφεντικό εξ αποστάσεως και είχαν πολύ καλύτερες επιδόσεις όταν ήταν κοντά. Ούτε τα στοιχεία έδειξαν ότι η εταιρεία αντιμετώπιζε προβλήματα πριν αναλάβει ο διευθύνων σύμβουλος από απόσταση.

Το πρόβλημα φαίνεται να είναι ο παράγοντας της μεγάλης απόστασης και όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση, τόσο ασθενέστερη είναι η απόδοση της εταιρείας υπό τον ιπτάμενο διευθύνοντα σύμβουλο.

Γιατί οι εταιρείες ψάχνουν αυτούς τους CEOs

Γιατί λοιπόν τα διοικητικά συμβούλια προσλαμβάνουν έναν διευθύνοντα σύμβουλο που ζει μακριά και σκοπεύει να παραμείνει εκεί; Η απάντηση είναι ειρωνική και κάπως θλιβερή, σημειώνει το Fortune. Οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση είναι πιο πιθανό από τα τοπικά ταλέντα να έχουν αποφοιτήσει από κάποιο Ivy League πανεπιστήμιο και να έχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, έχουν μεγαλύτερη εμπειρία ως διευθύνοντες σύμβουλοι, περισσότερες θέσεις σε εξωτερικά διοικητικά συμβούλια και μεγαλύτερο δίκτυο.

Αν ένας τέτοιος υποψήφιος επιμένει σε μια μεγάλη μετακίνηση, οι διευθυντές προφανώς αισθάνονται ότι ο μόνος τρόπος για να αρπάξουν αυτόν τον φανταστικό ηγέτη είναι να συμφωνήσουν. Ωστόσο, κατά μέσο όρο, όλα αυτά είναι μάταια.

Δεν είναι σαφές γιατί ακριβώς αυτοί οι CEOs υποαποδίδουν, αλλά για πολλούς από αυτούς μπορεί να είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν στην επιχείρηση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατά μέσο όρο, το σπίτι είναι ιδιαίτερα δελεαστικό και η τοποθεσία της εταιρείας όχι.

Για παράδειγμα, διαπιστώνουν οι ερευνητές, η πτώση των λειτουργικών επιδόσεων μιας εταιρείας σχεδόν διπλασιάζεται «για τους διευθύνοντες συμβούλους μεγάλων αποστάσεων που διαθέτουν σκάφη αναψυχής».

Είναι ακόμη χειρότερη για τους διευθύνοντες συμβούλους «που διατηρούν την κύρια κατοικία τους σε παραθαλάσσιο σπίτι» και το 15% των CEOs μεγάλων αποστάσεων ζουν σε απόσταση 440 μέτρων από μια παραλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πτώση της απόδοσης της επιχείρησης είναι «σημαντικά ισχυρότερη» και για τους CEOs που ζουν σε ακτίνα 10 μιλίων από ένα από τα 200 κορυφαία γήπεδα του Golf Digest.

ΟΤ-in.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like