«Αυλαία» πέφτει σήμερα στη δίκη σε δεύτερο βαθμό για την φονική πλημμύρα στη Μάνδρα Αττικής, το 2017 κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 25 άτομα. Το δικαστήριο έπειτα από μακρά ακροαματική διαδικασία εκφώνησε σήμερα την τελική ετυμηγορία του επί της ενοχής των κατηγορουμένων. Σύμφωνα με αυτή, όλοι οι κατηγορούμενοι, συνολικά 8, είναι αθώοι από το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εξ’ αμέλειας δια παραλείψεως και σωματικές βλάβες εξ’ αμέλειας κατά συρροή.

Αντίθετα, ένοχοι κρίθηκαν τρεις εκ των κατηγορουμένων και αυτοί για το αδίκημα της πρόκλησης πλημμύρας εξ αμελείας και δια παραλείψεως. Συγκεκριμένα οι κατηγορούμενοι που κρίθηκαν ένοχοι για το παραπάνω αδίκημα είναι η πρώην δήμαρχος Μάνδρας, ο τότε προϊστάμενος της Πολεοδομίας Ελευσίνας που είχε δικαιοδοσία στην περιοχή της Μάνδρας και μια υπάλληλος της περιφέρειας, η οποία το επίδικο διάστημα ήταν αρμόδια για την αστυνόμευση των ρεμάτων.

 

Διαβάστε ακόμη: Καταστρέφουν οικογένειες και ΚΑΝΕΝΑΣ δε μπαίνει φυλακή! του Άγγελου Αγραφιώτη

Αξιοσημείωτο είναι ότι σήμερα η προεδρος της έδρας πριν την απόφαση επί της ενοχής, ανέγνωσε ένα λεπτομερές σκεπτικό, κάτι που δε συνηθίζεται. Σύμφωνα με το σκεπτικό που αναγνώστηκε από την έδρα, η πρώην δήμαρχος Μάνδρας «ήταν διοικητική και πολιτική προϊστάμενη και όφειλε να ασκεί τα καθήκοντα της με γνώμονα τον καλό των κατοίκων και της αποτροπή του κινδύνου για αυτούς».

Επιπλέον, κατά το σκεπτικό του δικαστηρίου: «Η δήμαρχος γνώριζε τον πλημμυρικό κίνδυνο που από ενέργειες του δήμου υφίστατο». Ωστόσο, όπως έκρινε το δικαστήριο, «δεν προήλθαν θάνατοι και τραυματισμοί συνδεόμενοι αιτιώδης με τις αυθαίρετες κατασκευές στο ρέμα Σούρες». Πάντως, σύμφωνα με σκεπτικό των δικαστών η Μάνδρα ήταν μια ανοχύρωτη πόλη, η οποία υπήρξε έρμαιο μιας φυσικής καταστροφής, της βροχόπτωσης που ήταν η βασική αιτία του φαινομένου.

Μάλιστα, κατά το σκεπτικό η μετεωρολογική υπηρεσία αλλά και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όφειλαν να ενημερώσουν νωρίτερα τους πολίτες για την ισχυρή βροχόπτωση που αναμενόταν. Παράλληλα, κατά τους δικαστές, αστυνομία και τροχαία παρέλειψαν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την προφύλαξη των πολιτών που βρίσκονταν στο δρόμο.

Σύμφωνα δε με το σκεπτικό, εάν είχε ολοκληρωθεί το αντιπλημμυρικό έργο πριν τις πλημμύρες του 2017, τότε, με βάση μελέτη του Πολυτεχνείου θα είχε μειωθεί η ροή κατά 48% ενώ τα ρέματα θα υπερχείλιζαν δύο ώρες αργότερα. «Θα απέτρεπαν τους θανάτους και τους τραυματισμούς που προκλήθηκαν», ανέφερε η πρόεδρος της έδρας.

Με την εκφώνηση της απόφασης επί της ενοχής, οι δικηγόροι των οικογενειών των θυμάτων Αθανάσιος Οικονόμου, Αθανάσιος Καβουρίνος, Κωνσταντίνος Φούσας και Δημήτριος Σκύφτας, προχώρησαν στην εξής ανακοίνωση:

«Το Τριμέλες Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών ανακοίνωσε την αποφαση του για την πλημμύρα της Μάνδρας το 2017 που θρηνήσαμε 25 θύματα απεφάνθη σήμερα ότι δεν υπάρχει καμία ποινική ευθύνη για τους τραγικούς θανάτους αλλά μόνο για την πρόκληση πλημμύρας τοπικά, όπως ακριβώς συνέβη και πριν 10 μέρες στη δίκη για το πλημμυρικό φαινόμενο του Ιανού στη Λάρισα. Οι θάνατοι των ανθρώπων στην Μανδρα δεν ήταν ατύχημα ούτε «η κακιά στιγμή». Οι συγγενείς των θυμάτων μη σύμφωνοι με τη δικαστική απόφαση θα εξαντλήσουν κάθε ένδικο μέσο και βοήθημα προκειμένου να ανατρέψουν την λανθασμένη κι άδικη αυτή αποφαση ώστε να δικαιωθούν οι ψυχές των ανθρώπων που χάθηκαν».

Η δίκη συνεχίζεται με αιτήματα συνηγόρων των καταδικασθέντων για αναγνώριση ελαφρυντικών. Το ενδιαφέρον, ωστόσο, επικεντρώνεται στην απόφαση του δικαστηρίου επί των ποινών, η οποία αναμένεται εντός της ημέρας.

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο που είχε δικάσει την υπόθεση σε πρώτο βαθμό είχε αθωώσει την Ρένα Δούρου και άλλους 12 κατηγορούμενους για τη φονική πλημμύρα, ενώ κατά πλειοψηφία είχε κηρύξει ενόχους οκτώ κατηγορούμενους κατά περίπτωση για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας εξ αμέλειας δια παραλείψεως, της πρόκλησης πλημμύρας και για σωματικές βλάβες εξ αμέλειας κατά συρροή. Οι ποινές που είχε επιβάλλει το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έφταναν μέχρι τα έξι έτη φυλάκισης με αναστολή. Κατά της πρωτόδικης απόφασης είχε ασκηθεί έφεση για κατηγορούμενους που αθωώθηκαν, πλην όμως το Εφετείο έκρινε ότι σε δεύτερο βαθμό θα πρέπει να δικαστούν μόνο οι οκτώ πρωτοδίκως καταδικασμένοι.

protothema.gr

Φωτογραφία: Intime

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις