Ο πρωθυπουργός βάζει σε «ρεαλιστική βάση» τη …μείωση των φόρων- Καμία μείωση φόρου δεν απορρίπτεται αλλά και δεν επιβεβαιώνεται από τώρα πλην από την συζήτηση για την μείωση του ΦΠΑ που το Μαξίμου θεωρεί ότι μπορεί να αποδειχθεί συζήτηση «παγίδα».

Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε την ενόχληση του -την Τετάρτη το πρωί -για τις διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τους ποιους συγκεκριμένους φόρους σχεδιάζει η κυβέρνηση να μειώσει από το 2026.

Και επειδή οι δημοσιογράφοι – συμπεριλαμβανομένων των πρωτοσέλιδων μεγάλων εφημερίδων και του Dnews– δεν φαντάστηκαν τις μειώσεις αλλά είχαν συγκεκριμένες πληροφορίες , ο πρωθυπουργός σκέφτηκε να κόψει τον βήχα σε όσους δίνουν διαρροές εξ ονόματος του…

Αυτός είναι και ο λόγος που σήμερα στο υπουργικό Συμβούλιο ο Κ. Μητσοτάκης προσανατολίζεται να επαναφέρει τη συζήτηση «σε ρεαλιστική βάση» όπως λένε συνεργάτες του.

Θα ξαναπεί ότι έχει σκοπό να προχωρήσει σε μειώσεις νέων φόρων από το 2026 -ανάλογα με το ύψος των εσόδων που θα έχει συγκεντρωθεί τότε από την πάταξη της φοροδιαφυγής- αλλά ταυτόχρονα θα ξεκαθαρίσει (με έναν τρόπο) ότι θα είναι ο ίδιος που θα αποφασίσει όταν έρθει η ώρα ποιοι φόροι θα μειωθούν και πόσο.

Γεγονός είναι ότι πολλοί – ακόμη και κυβερνητικοί αξιωματούχοι- θεωρούσαν δεδομένη τη συζήτηση για την μείωση των φορολογικών συντελεστών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων ή ακόμη και του ΦΠΑ αφού είχαν ακούσει λίγες ημέρες νωρίτερα τον υπουργός Οικονομίας Κ. Χατζηδάκη να τα αναφέρει δημόσια ως παραδείγματα …

Γεγονός είναι, επίσης, ότι ο πρωθυπουργός δεν θέλει από τώρα να υπάρχει συγκεκριμένος «πήχης» δεσμεύσεων που μπορεί να ανατραπεί από οποιαδήποτε συνθήκη στο μέλλον και να φανεί ανακόλουθος. Στην πραγματικότητα καμία μείωση φόρου δεν απορρίπτεται αλλά και δεν επιβεβαιώνεται από τώρα πλην από την συζήτηση για την μείωση του ΦΠΑ που το Μαξίμου θεωρεί ότι μπορεί να αποδειχθεί συζήτηση «παγίδα».

Κατώτατος μισθός

Στο σημερινό υπουργικό μεγάλο βάρος θα δώσει ο πρωθυπουργός και στον νέο μηχανισμό με βάση τον οποίο θα προσδιορίζεται αυτόματα το ύψος του κατώτατου μισθού χωρίς να παρεμβαίνει ..κυβερνητικό χέρι.

Ο νέος μηχανισμός που θα θεσμοθετηθεί τώρα και θα εφαρμοστεί μετά το 2027 θα προβλέπει ότι ο βασικός μισθός θα υπολογίζεται στο εφ΄ εξής από δύο παράγοντες: Την αύξηση της παραγωγικότητας (δείκτης ανάπτυξης) και από το ύψος του πληθωρισμού στα τρόφιμα (που θεωρείται πιο αντιπροσωπευτικός για τους ευάλωτους πολίτες). «Με αυτόν τον μηχανισμό δεν θα υπάρχει ποτέ μείωση αλλά μόνο αύξηση στον κατώτατο μισθό» υποστηρίζει κυβερνητικό στέλεχος περιμένοντας να δει τη στάση της αντιπολίτευσης- και κυρίως του ΠΑΣΟΚ- κατά την ψήφιση του στη βουλή (αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή πριν τις γιορτές).

Τι θα γίνει, όμως, αν ο ρυθμός ανάπτυξης και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα πέφτει; Θα πέσει και ο κατώτατος μισθός; Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές , σε μία τέτοια περίπτωση θα ακολουθεί διαπραγμάτευση μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών με τη «ρήτρα» ότι ο μισθός δεν θα μπορεί να πέσει κάτω από το επίπεδο που θα βρίσκεται όταν ψηφιστεί ο νόμος.

dnews.gr

 

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις