Γολγοθά έχουν να αντιμετωπίσουν οι χιλιάδες πληγέντες, κάτοικοι της Βαλένθια και των γύρω περιοχών, μετά τις φονικές πλημμύρες στην ανατολική Ισπανία που προκάλεσαν τον θάνατο 158 ανθρώπων, ενώ οι αρχές συνεχίζουν να αναζητούν κάτω από τα συντρίμμια τους χιλιάδες αγνοούμενους.

Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης υπήρχαν ακόμη «δεκάδες και δεκάδες» αγνοούμενοι στη νοτιοανατολική Ισπανία, 48 ώρες μετά τις πρωτοφανείς πλημμύρες από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους 158 άνθρωποι, ανακοίνωσε υπουργός της κυβέρνησης.

Είναι η πρώτη φορά που οι ισπανικές αρχές δίνουν μια, έστω ασαφή, εκτίμηση για τον αριθμό των αγνοουμένων.

«Έχουμε ήδη 155 νεκρούς στην περιοχή της Βαλένθιας, δύο στην Καστίλη-Λα Μάντσα και έναν στην Ανδαλουσία, δηλαδή συνολικά 158 άνθρωποι. Σε αυτούς προστίθενται δεκάδες και δεκάδες αγνοούμενοι», είπε ο υπουργός Περιφερειακής Πολιτικής Άνχελ Βίκτορ Τόρες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μαδρίτη.

Ο Τόρες είπε ότι η κυβέρνηση δέχτηκε να θέσει στη διάθεση των αρχών της Βαλένθιας «όλα τα στρατιωτικά μέσα», κυρίως για τη διανομή βοήθειας και το άνοιγμα δρόμων, ώστε οι διασώστες να φτάσουν «σε κάθε γωνιά» της ζώνης που έχει πλημμυρίσει.

Το αίτημα αυτό είχε διατυπώσει ο πρόεδρος της περιφέρειας της Βαλένθιας Κάρλος Μαθόν.

Ο Τόρες ανακοίνωσε επίσης ότι 39 άνθρωποι συνελήφθησαν και ότι «απέναντι στις λεηλασίες και άλλα αδικήματα» οι δυνάμεις ασφαλείας δεν θα δείξουν καμία ανοχή.

Η δραματική αναζήτηση για είδη πρώτης ανάγκης

Οι κάτοικοι της Βαλένθια και άλλων πόλεων της Ισπανίας που κατάφεραν να επιζήσουν από τις πλημμύρες, τις τελευταίες ώρες αναζητούν απεγνωσμένα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης από τα πατώματα των πλημμυρισμένων σούπερ μάρκετ.

Σε κατάσταση πανικού και υπό τον φόβο μην συνεχίσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι κάτοικοι άδειασαν τα ράφια για να είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο.

Οι σφοδρές καταιγίδες που σάρωσαν την Ισπανία φαίνεται ακόμα πως δεν έχουν κοπάσει, καθιστώντας το καιρικό φαινόμενο ως το χειρότερο που έζησε η χώρα τον 21ο αιώνα.

Με την Βαλένθια, την Καστίλλη και τις γύρω περιοχές να μετρούν τις πληγές τους, επιτήδειοι ξεκίνησαν ήδη το πλιάτσικο σε κατεστραμμένα σπίτια και καταστήματα.

Κάτοικοι συνέλαβαν ληστή τη στιγμή που «άδειαζε» ξένο αυτοκίνητο:

Η κατάσταση στις πόλεις της Ισπανίας παραμένει δραματική. Οι πλημμύρες τσάκισαν υποδομές στη Βαλένθια, γκρέμισαν γέφυρες, πλημμύρισαν δρόμους, σιδηροδρομικές γραμμές και χωράφια σε μια περιοχή, που παράγει περίπου τα 2/3 των καλλιεργειών εσπεριδοειδών στην Ισπανία, έναν κορυφαίο εξαγωγέα πορτοκαλιών παγκοσμίως.

Η Μαριμπέλ Αλμπαλάτ, δήμαρχος της κοντινής πόλης Παϊπόρτα, είπε ότι 62 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη της αν και οι αρχές τους προειδοποίησαν για επικείμενο κίνδυνο πλημμυρών.

«Βρήκαμε πολλούς ηλικιωμένους μέσα στα σπίτια τους και ανθρώπους που είχαν πάει να πάρουν τα αυτοκίνητά τους. Παγιδεύτηκαν», είπε η ίδια στο TVE.

Μωρά, παιδιά και ηλικιωμένοι ανάμεσα στα θύματα

Μωρά, παιδιά και ηλικιωμένοι ασθενείς σε οίκο ευγηρίας είναι μεταξύ των δεκάδων που σκοτώθηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Βαλένθια, σύμφωνα με τα ισπανικά Μέσα.

Σε τουλάχιστον 158 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τις καταστροφικές πλημμύρες στην ανατολική Ισπανία, σύμφωνα με το AFP, που επικαλείται τις υπηρεσίες διάσωσης της χώρας, με αστυνομικές πηγές να λένε ότι «πολλοί εξακολουθούν να αγνοούνται».

Η χώρα κήρυξε τριήμερο πένθος το απόγευμα της Τετάρτης, καθώς συνεχίστηκαν οι ανακτήσεις σορών.

Η Βαλένθια ξύπνησε με σκηνές που συγκρίνονται με μια «αποκάλυψη ζόμπι», όπως λένε κάτοικοι της περιοχής.

Δρόμοι που κατέρρευσαν, εκατοντάδες ξεβρασμένα αυτοκίνητα και πεσμένα δέντρα είναι μερικά μόνο από τα παραδείγματα της καταστροφής που προκάλεσε η «χειρότερη φυσική καταστροφή του αιώνα» της Ισπανίας.

Στην πόλη Paiporta, όπου η καταρρακτώδης βροχή κατέστρεψε μια γέφυρα, βρέθηκαν τέσσερα πτώματα, μεταξύ των οποίων ένα μωρό, δύο άνδρες και μια γυναίκα. Άλλοι πέντε βρέθηκαν σε οίκο ευγηρίας στο L’Horta Sud.

Στο Torrent καταγράφηκαν πέντε θάνατοι, μεταξύ των οποίων ένα παντρεμένο ζευγάρι, δύο παιδιά και ένα ακόμη μωρό.

Στο Ουτιέλ, τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχουν επιβεβαιωθεί ότι έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή του Λας Φουέντες. Τα θύματα ήταν όλα ηλικιωμένα και μόνα τους τη στιγμή του θανάτου τους, εκτός από δύο που ήταν ζευγάρι.

Οι άνθρωποι έχουν προειδοποιηθεί να αποφεύγουν κάθε είδους οδικό ταξίδι στην επαρχία της Βαλένθια ως προληπτικό μέτρο.

Οι ισπανικές αρχές εξέδωσαν σήμερα νέα προειδοποίηση για καταιγίδα σε τμήμα της περιφέρειας της Βαλένθια, στην ανατολική Ισπανία, όπου τα συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν τις έρευνές τους για τον εντοπισμό των αγνοουμένων από τις χειρότερες πλημμύρες που έχει αντιμετωπίσει η χώρα εδώ και πάνω από 50 χρόνια, οι οποίες έχουν ήδη στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 95 ανθρώπους.

Σχεδόν 1.000 στρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί στο πεδίο, κυρίως στην περιφέρεια της Βαλένθια, στο πλευρό πυροσβεστών, αστυνομικών και διασωστών που ψάχνουν για να εντοπίσουν επιζώντες και αγωνίζονται για να καθαρίσουν τις πληγείσες περιοχές από τα συντρίμμια.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης εφεξής «περνούν στο δεύτερο στάδιο», το οποίο συνίσταται στον εντοπισμό των αγνοουμένων, σημείωσε χθες το βράδυ η υπουργός Άμυνας Μαργκαρίτα Ρόμπλες, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός τους παραμένει «άγνωστος».

Σήμερα ο καιρός ήταν ήπιος στις χειρότερα πληγείσες περιοχές γύρω από την πόλη Βαλένθια, την τρίτη μεγαλύτερη στην Ισπανία, αλλά η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet εξέδωσε το ύψιστο επίπεδο συναγερμού για την επαρχία της Καστίλλης. Βορειότερα στην Καταλονία, εκδόθηκε «πορτοκαλί συναγερμός» για την πόλη της Ταραγόνα.

«Υπάρχουν ήδη πολύ ισχυρές καταιγίδες στην περιοχή, ιδιαίτερα στη βόρεια Καστίλλη», αναφέρει σε ανάρτησή της στον λογαριασμό της στο X η Aemet. «Η κακοκαιρία συνεχίζεται! Προσέχετε!», προσθέτει, καλώντας τον κόσμο να αποφεύγει τις μετακινήσεις στην περιοχή αυτή.

«Πλημμύρες του αιώνα»

Οι πλημμύρες στην Βαλένθια προκάλεσαν εξάλλου τεράστιες καταστροφές στις υποδομές της περιφέρειας, παρασύροντας γέφυρες, δρόμους, σιδηροτροχιές και βυθίζοντας κτίρια στο νερό μετά την υπερχείλιση ποταμών.

Σήμερα την αυγή χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούσαν να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα στην περιφέρεια, σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Πολλοί δρόμοι παρέμεναν επίσης αποκλεισμένοι, ενώ αμέτρητα κατεστραμμένα αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν από τα νερά βρίσκονταν σε δρόμους που ήταν γεμάτοι λάσπη και συντρίμμια.

«Δεν πίστευα ποτέ ότι θα ζήσω κάτι τέτοιο», δήλωσε στο AFP ο Ελίου Σάντσεθ, ένας κάτοικος της Σεντάβι, κοινότητας 10.000 κατοίκων που σάρωσαν οι πλημμύρες, περιγράφοντας μια εφιαλτική νύχτα.

«Είδαμε έναν νεαρό άνδρα στη μέση του πουθενά που είχε καταφύγει στην οροφή του αυτοκινήτου του», διηγείται ο 32χρονος ηλεκτρολόγος. «Προσπάθησε να πηδήξει» πάνω σε ένα άλλο αυτοκίνητο, αλλά «τον πήρε» το ρεύμα.

Σύμφωνα με τις αρχές, μια από τις χειρότερα πληγείσες περιοχές είναι η Παϊπόρτα, στα νότια προάστια της Βαλένθια, όπου γύρω στους 40 ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους μια μητέρα και το τριών μηνών μωρό της, έχασαν τη ζωή τους όταν παρασύρθηκαν από το ρεύμα.

Ο επικεφαλής της περιφέρειας της Βαλένθια, Κάρλος Μανθόν, δήλωσε χθες το βράδυ ότι τα συνεργεία διάσωσης πραγματοποίησαν στη διάρκεια της ημέρας «200 χερσαίες επιχειρήσεις διάσωσης και 70 αεροπορικές» με ελικόπτερα.

Επίσης, διευκρίνισε ότι οι υπηρεσίες διάσωσης κατάφεραν να φτάσουν στο σύνολο των περιοχών που επλήγησαν, μολονότι πολλά χωριά παρέμεναν αποκομμένα από την υπόλοιπη χώρα για μεγάλο μέρος της χθεσινής ημέρας.

Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία Aemet, πάνω από 300 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο έπεσαν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη σε πολλές πόλεις της περιφέρειας Βαλένθια, με αποκορύφωμα τα 491 λίτρα στο μικρό χωριό Τσίβα. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί «σε βροχές ενός χρόνου», διευκρίνισε.

Ο ισπανικός Τύπος, που χαρακτηρίζει «πλημμύρες του αιώνα» την κακοκαιρία αυτή, άρχισε να αμφισβητεί την αντίδραση των αρχών: το προειδοποιητικό μήνυμα της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας στους κατοίκους εστάλη την Τρίτη μετά τις 20:00 τοπική ώρα, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet είχε εκδώσει «κόκκινο συναγερμό» ήδη από το πρωί.

Η περιοχή της Βαλένθια και η ισπανική ακτή στη Μεσόγειο υφίστανται εν γένει συχνά το φθινόπωρο το καιρικό φαινόμενο του «γκότα φρία» (ψυχρή σταγόνα), που προκαλεί ξαφνικές και εξαιρετικά σφοδρές βροχές, ορισμένες φορές για αρκετές ημέρες.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως τα κύματα καύσωνα και οι καταιγίδες, γίνονται εντονότερα και εμφανίζονται συχνότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής.

«Οι ξαφνικές αυτές πλημμύρες στην Ισπανία είναι μια νέα τρομερή υπενθύμιση της κλιματικής αλλαγής και του χαοτικού χαρακτήρα της», υπογράμμισε ο Τζες Νόιμαν, καθηγητής υδρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στη Βρετανία.

Οκτώ από τους νεκρούς βρέθηκαν σε γκαράζ

Ομάδες διάσωσης ανακάλυψαν σήμερα τα πτώματα οκτώ ανθρώπων, οι οποίοι είχαν παγιδευτεί σε έναν χώρο στάθμευσης, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την ανατολική Ισπανία, την ώρα που ο απολογισμός των νεκρών εκτοξεύτηκε στους 158.

Οι τοπικές αρχές δεν έχουν ανακοινώσει προς το παρόν τον αριθμό των αγνοουμένων μετά τις φονικότερες πλημμύρες στην Ευρώπη εδώ και χρόνια και η υπουργός Άμυνας της χώρας Μαργαρίτα Ρόμπλες είπε ότι ο τελικός απολογισμός των θυμάτων θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερος.

Βάσει του πιο πρόσφατου απολογισμού που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες διάσωσης, 155 θύματα έχουν καταμετρηθεί στην περιφέρεια της Βαλένθιας, της πλέον πληγείσας περιοχής, άλλοι δύο θάνατοι καταγράφηκαν στη γειτονική περιφέρεια Καστίλη Λα Μάντσα και ένας στην Ανδαλουσία.

Πολιτικοί της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη ότι ενήργησε πολύ αργά για να προειδοποιήσει τους κατοίκους και να στείλει ομάδες διάσωσης, με το υπουργείο Εσωτερικών να απαντά ότι οι περιφερειακές αρχές ευθύνονται για τη λήψη μέτρων πολιτικής προστασίας.

Η δήμαρχος της Βαλένθιας Μαρία Χοσέ Κατάλα είπε σε δημοσιογράφους ότι ένας ντόπιος αστυνομικός είναι μεταξύ των οκτώ ανθρώπων που βρέθηκαν πνιγμένοι σε ένα γκαράζ στο προάστιο της πόλης Λα Τόρε. Στην ίδια γειτονιά, πρόσθεσε η ίδια, μια 45χρονη γυναίκα βρέθηκε επίσης νεκρή στο σπίτι της.

«Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα είχαν πεθάνει εάν τους είχαν προειδοποιήσει εγκαίρως», δήλωσε στο Ρόιτερς η Λάουρα Βιγιασκούζα, μια γειτόνισσα και διευθύντρια του τοπικού σούπερ μάρκετ.

Οι πλημμύρες σάρωσαν τις υποδομές της Βαλένθιας, παρασέρνοντας γέφυρες, πλημμυρίζοντας δρόμους, σιδηροδρομικές γραμμές και χωράφια σε μια περιοχή, που παράγει περίπου τα 2/3 των καλλιεργειών εσπεριδοειδών στην Ισπανία, έναν κορυφαίο εξαγωγέα πορτοκαλιών παγκοσμίως.

Χιλιάδες άνθρωποι που κρατούσαν τσάντες ή έσπρωχναν καροτσάκια για ψώνια διακρίνονταν σήμερα να διασχίζουν μια πεζογέφυρα πάνω από τον ποταμό Τουρία, από το Λα Τόρε προς το κέντρο της πόλης της Βαλένθιας, προκειμένου να εφοδιαστούν με τις απαραίτητες προμήθειες όπως χαρτί τουαλέτας και νερό.

Η Μαριμπέλ Αλμπαλάτ, δήμαρχος της κοντινής πόλης Παϊπόρτα, είπε ότι οι αρχές τους προειδοποίησαν για επικείμενο κίνδυνο πλημμυρών. Σύμφωνα με την ίδια, 62 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη της.

«Βρήκαμε πολλούς ηλικιωμένους μέσα στα σπίτια τους και ανθρώπους που είχαν πάει να πάρουν τα αυτοκίνητά τους. Παγιδεύτηκαν», είπε η ίδια στο TVE.

Κρατώντας σφικτά μία κολώνα

Στην Κοντεγέτα, μια πόλη σε απόσταση 37 χιλιομέτρων δυτικά της πόλης της Βαλένθιας, ο Αντόνιο Μολίνα, ηλικίας 52 ετών, περιέγραψε πώς επέζησε από την πλημμύρα το βράδυ της Τρίτης, κρατώντας σφικτά μία κολώνα στη βεράντα του σπιτιού ενός γείτονα κι ενώ το νερό είχε φθάσει στο ύψος του λαιμού του, εωσότου η σφοδρή βροχόπτωση κόπασε.

Ο σκύλος του βρέθηκε αργότερα ζωντανός, να κολυμπάει στο νερό, ενώ η σύζυγός του και ο γιος του σώθηκαν ανεβαίνοντας στον υψηλότερο όροφο του σπιτιού τους.

Η κατοικία του Μολίνα είχε ήδη βρεθεί αντιμέτωπη με δύο μεγάλες πλημμύρες, το 2018 και το 2020 και ο 52χρονος Ισπανός επιρρίπτει ευθύνες στις αρχές που επέτρεψαν την οικοδόμηση κτιρίων σε περιοχές που συγκεντρώνεται το νερό.

«Δεν θέλουμε να ζούμε πλέον εδώ», είπε, μην μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

«Μόλις πέφτουν λίγες σταγόνες βροχής, ελέγχουμε ήδη τα κινητά μας τηλέφωνα».

Περίπου 80 χιλιόμετρα δρόμων στην ανατολική περιφέρεια έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές ή είναι πλέον απροσπέλαστοι, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Όσκαρ Πουέντε. Πολλοί έχουν αποκλειστεί από εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα.

«Δυστυχώς υπάρχουν πτώματα μέσα σε κάποια οχήματα», είπε ο Πουέντε σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως θα χρειαστούν δύο με τρεις εβδομάδες για να αποκατασταθεί η σύνδεση της υπερταχείας μεταξύ της Βαλένθιας και της Μαδρίτης.

Επισκεπτόμενος ένα συντονιστικό κέντρο των επιχειρήσεων διάσωσης κοντά στην πόλη της Βαλένθιας, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ προέτρεψε τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους, λόγω της απειλής νέων καταιγίδων.

«Αυτήν τη στιγμή το σημαντικότερο είναι να προστατεύσουμε όσες το δυνατόν περισσότερες ζωές», είπε σε δημοσιογράφους.

Στην πόλη Ουτιέλ, ο ποταμός Μάγκρο υπερχείλισε, με αποτέλεσμα νερό ύψους 3 μέτρων να σαρώσει τις ισόγειες μονοκατοικίες.

Ο πάπας Φραγκίσκος δήλωσε πως προσεύχεται για τους ανθρώπους στην περιοχή. «Είμαι κοντά τους σε αυτήν τη στιγμή της καταστροφής», επισήμανε σε ένα βίντεο που ανήρτησε στο Χ.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις