Ισραήλ: Συλλήψεις υπόπτων για υπεξαγωγή απορρήτων εγγράφων, στο επίκεντρο το γραφείο του Νετανιάχου

646

Αριθμός συλλήψεων σημειώθηκε στο Ισραήλ, για διαρροή εγγράφων σε άγνωστη ακόμα πηγή. Υπήρξε μερική άρση του στρατιωτικού νόμου για να βγει η είδηση. Μομφές κατά Νετανιάχου.

«Επικίνδυνες πηγές, έβλαψαν τα επιτεύγματα του πολέμου» λένε τα ισραηλινά ΜΜΕ φωτογραφίζοντας το γραφείο Νετανιάχου. Ύποπτοι συνελήφθησαν για την υπόθεση της διαρροής των εγγράφων σε έρευνα που διεξήχθη από τις Σιν Μπετ, την αστυνομία και τον ισραηλινό στρατό.

Καθώς η είδηση κυκλοφορούσε στα δημοσιογραφικά γραφεία, υπήρξε αίτηση για «μείωση της εντολής αποσιώπησης» (gag order, επίσης εντολή φίμωσης), καθως η υπόθεση εισήλθε στην ανοιχτή φάση την περασμένη εβδομάδα. Στην ουσία της διερευνώνται αν έγιναν επιλεκτικές διαρροές σε μέσα υπέρ του Νετανιάχου.

Η υπόθεση, η οποία αναστατώνει το πρωθυπουργικό γραφείο, αφορά «υποψίες για διακινδύνευση ευαίσθητων πληροφοριών και των πηγών τους». Η έρευνα εξέτασε αν οι ύποπτοι έλαβαν οδηγίες από πιο υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Γραφείο Νετανιάχου: «Κανείς από το γραφείο μας δεν ερευνήθηκε ούτε συνελήφθη». Οι πηγές όμως κάνουν λόγο με σαφήνεια πως υπήρξε έρευνα και στο γραφείο Νετανιάχου.

To Γραφείο του Πρωθυπουργού του Ισραήλ αρνείται τα πάντα και κυρίως πως ανακρίθηκαν μέλη του.

Ανακοινώθηκε άγνωστος αριθμός συλλήψεων που οδήγησε στη δημοσίευση της είδησης

Ένας αριθμός υπόπτων συνελήφθη στο πλαίσιο της υπόθεσης διαρροής εγγράφων που αναστάτωσε το πρωθυπουργικό γραφείο. Έτσι το δικαστήριο επέτρεψε τη δημοσίευση σήμερα (Παρασκευή). Στο πλαίσιο κοινής έρευνας της Σιν Μπετ, της αστυνομίας και του Ισραηλινού στρατού, η οποία εισήλθε σε ανοικτή φάση την περασμένη εβδομάδα, διεξάγεται έρευνα για το θέμα της παροχής διαβαθμισμένων πληροφοριών κατά παράβαση του νόμου

Πρόκειται για μια υπόθεση που περιλαμβάνει την υποψία ότι τίθενται σε κίνδυνο ευαίσθητες πληροφορίες και οι πηγές τους, καθώς και ότι βλάπτεται η επίτευξη των στόχων του πολέμου στη Γάζα. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για περιορισμό της εντολής φίμωσης, η οποία εξακολουθεί να μην επιτρέπει τις υπόλοιπες λεπτομέρειες της υπόθεσης. Ταυτόχρονα με τα εσωτερικά του Ισραήλ η κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο απομακρύνεται.

Η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες απαιτείται να εξετάσει αν υπάρχει πραγματική ζημία στην ασφάλεια από τη διαρροή του υλικού από τους υπόπτους ή ακόμη και φόβος για την αποκάλυψη των πηγών και των μεθόδων του συστήματος ασφαλείας. Ένα άλλο πράγμα που θα εξεταστεί στο πλαίσιο της έρευνας είναι ποιος ενέκρινε τη διαρροή των διαβαθμισμένων εγγράφων, αν οι ύποπτοι ενήργησαν μόνοι τους ή αν έλαβαν οδηγίες από ανώτερους αξιωματούχους.

Το Γραφείο του Πρωθυπουργού του Ισραήλ δήλωσε: «Η διαρροή των πληροφοριών από το Γραφείο του Πρωθυπουργού δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση: «Σε αντίθεση με τα ψευδή δημοσιεύματα και την εικόνα που προσπαθούν να δημιουργήσουν τα μέσα ενημέρωσης, κανείς από το γραφείο του Πρωθυπουργού δεν ερευνήθηκε ή συνελήφθη».

Διαμαρτυρίες κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και της κυβέρνησής του και για την άμεση απελευθέρωση των ομήρων της Γάζας, στην Ιερουσαλήμ, 28 Οκτωβρίου 2024.

Ανάστατο το Γραφείο του Νετανιάχου με την υπόθεση

Σύμφωνα με αναφορές, ανώτεροι αξιωματούχοι στο γραφείο του Νετανιάχου, συμπεριλαμβανομένου του προσωπάρχη Τζαχί Μπάβερμαν και του εκπροσώπου Γιονατάν Ούριχ, διαβουλεύθηκαν για το θέμα με τον συνήγορο υπεράσπισης του πρωθυπουργού, τον δικηγόρο Αμίτ Χαντάντ.

Το Ynet και η «Yediot Ahronoth» ζήτησαν χθες από το δικαστήριο να επιτρέψει τη δημοσίευση της υπόθεσης. Λίγη ώρα μετά τη δημοσίευση, το γραφείο του Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός «απαιτεί την άμεση άρση της εντολής φίμωσης για τη λεγόμενη “μυστική υπόθεση”», σύμφωνα με το μήνυμα. «Η συνεχιζόμενη συσκότιση χρησιμεύει ως κάλυψη για σκόπιμη και κακόβουλη δυσφήμιση εναντίον του γραφείου του πρωθυπουργού».

Το σύστημα ασφαλείας έχει εκφράσει τις τελευταίες ημέρες την ανησυχία του για τον χειρισμό τέτοιου υλικού. Το δικαστήριο ενημέρωσε ότι η ακρόαση για το θέμα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 3:30 μ.μ., με τη συμμετοχή των υπόπτων στην υπόθεση. Η αίτηση κατατέθηκε εκ μέρους των μέσων ενημέρωσης Yedioth Ahronoth και του Ynet από τους δικηγόρους τους.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μιλάει κατά την έναρξη της 25ης συνεδρίασης της Κνέσετ για την επέτειο του πολέμου των «Σιδηρών Σπαθιών» τη Δευτέρα, στην Ιερουσαλήμ, 28 Οκτωβρίου 2024.

Ο πρωθυπουργός είναι υπεύθυνος για ό,τι συμβαίνει στο γραφείο του σχολίασε ο Μπένι Γκαντζ

Ο Μπένι Γκαντζ έγραψε ότι «ο πρωθυπουργός είναι υπεύθυνος για ό,τι συμβαίνει στο γραφείο του, καλώς ή κακώς». Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ επιτέθηκε με την σειρά του: «Ο Νετανιάχου προσπαθεί ήδη να αποστασιοποιηθεί από την υπόθεση και να ρίξει την ευθύνη σε άλλους».

Σε απάντηση, το γραφείο του Νετανιάχου δήλωσε ότι «δεν ήταν άσκοπο που ο πρωθυπουργός Νετανιάχου απαίτησε την άμεση άρση της εντολής φίμωσης της έρευνας, ότι η συνεχιζόμενη συσκότιση είχε ως στόχο να αμαυρώσει το γραφείο του».

Συμπλήρωσαν ότι «Ενώ το γραφείο του πρωθυπουργού δεν είχε καμία διαρροή, στην πραγματικότητα υπήρξαν δεκάδες διαρροές που δημοσιεύτηκαν σε μέσα ενημέρωσης στο Ισραήλ και στο εξωτερικό και αποκάλυπταν λεπτομέρειες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των απαχθέντων, από μυστικές συνεδριάσεις στο υπουργικό συμβούλιο και άλλα ευαίσθητα φόρουμ – και αυτό χωρίς να ερωτηθεί κανείς. Αναρωτιέμαι γιατί».

Ωστόσο, παρά τα μεγάλα λόγια, το γραφείο του πρωθυπουργού δεν ανακοίνωσε αίτηση προς το δικαστήριο με την οποία θα ζητούσε να δημοσιευθούν οι λεπτομέρειες της έρευνας.

Όταν κάτι αφορά το περιβάλλον Νετανιάχου εμφανίζονται εντάλματα σύλληψης λένε από το γραφείο του Νετανιάχου

Αξιωματούχοι του γραφείου του Νετανιάχου δήλωσαν ότι αντιτίθενται στις κατηγορίες όπως παρουσιάστηκαν στα μέσα ενημέρωσης και ζήτησαν (λεκτικά και ανεπίσημα) την άμεση άρση της εντολής φίμωσης.

«Πιστεύουμε ότι εξυπηρετεί αυτούς που αντιτίθενται σε αυτή την κυβέρνηση», υποστήριξαν. «Το διακύβευμα ήταν να συκοφαντηθούν οι άνθρωποι του γραφείου (του Πρωθυπουργού) και να τους υποπτευθεί η κοινή γνώμη. Στην προηγούμενη κυβέρνηση υπήρχαν ισχυρισμοί και κατηγορίες για σοβαρές διαρροές από υψηλόβαθμα στελέχη του γραφείου του Μπένετ και δεν υπήρξε καμία σύλληψη ή έρευνα» συμπλήρωσαν.

«Δεν συνελήφθησαν σύμβουλοι υπουργών που διέρρεαν στη Ναμπλούς και τους Άραβες από τις συζητήσεις για τους κρατούμενους και τους αγνοούμενους και το υπουργικό συμβούλιο. Με κάποιο τρόπο, πάντα όταν αφορά το περιβάλλον του Νετανιάχου, ξαφνικά υπάρχει ένταλμα σύλληψης, έρευνες, χάος και μέσα ενημέρωσης» ανέφεραν χαρακτηριστικά, όμως τους ενοχοποιοίεί πάντα πως δεν έχουν ζητήσει επίσημο αίτημα για άρση της εντολής φίμωσης και δημοσίευσης της δικογραφίας.

in.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like