Το πρώτο μήνυμα έστειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, αφού υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει woke ατζέντα σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις ΗΠΑ, διαμήνυσε ότι εάν επαφίεται στον ίδιον, δεν θα ήθελε ποτέ να υπάρξει στη χώρα μας.

Η φράση αυτή δίνει σαφέστατα το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης όχι μόνο να καλμάρει τους γαλάζιους δυσαρεστημένους, αλλά να στείλει μήνυμα και σε όσους φλερτάρουν πιο δεξιά της γαλάζιας πολυκατοικίας.

Μια αποστροφή του πρωθυπουργού, ωστόσο, περί «τυραννίας των μειοψηφιών» επιχειρήθηκε να ερμηνευθεί προκειμένου να δοθεί η εντύπωση ότι ο Κ. Μητσοτάκης επιχειρεί… δεξιά στροφή. Εξ’ ου και οι έντονες αντιδράσεις κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης, οι οποίοι διαβλέπουν ότι με φόντο τις αμερικανικές εκλογές, εφεξής, θα γίνονται διάφορες προσπάθειες είτε να πιεστεί η ΝΔ να στρίψει προς τα δεξιά, είτε να της αποδοθούν προθέσεις που δεν είναι αληθείς.

Σε κάθε περίπτωση το timing των δηλώσεων του πρωθυπουργού έχει πολιτικά χαρακτηριστικά λόγω των δημοσκοπήσεων που δίνουν αρκετά καλά ποσοστά σε κόμματα που κινούνται πιο δεξιά από τη ΝΔ. Στην Πειραιώς λοιπόν εκτός από τη μάχη του Κέντρου πρέπει με κάποιο τρόπο να περιορίσουν τις διαρροές προς αυτή την κατεύθυνση του πολιτικού φάσματος.

Πρώτη αντέδρασε χθες η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία σε υψηλούς τόνους στηλίτευσε την προσπάθεια ορισμένων να μεταφέρουν την κουβέντα που γίνεται από την Αμερική στη χώρα μας.

Η βουλευτής Χανίων τόνισε ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει woke ατζέντα και η μάχη περί των δικαιωμάτων των ανθρώπων δεν μπορεί να ταυτίζεται με αυτό που συμβαίνει στην Αμερική. «Παν μέτρον άριστον», σχολίασε, προσθέτοντας ότι είναι άλλο να παλεύουμε για τα δικαιώματα των ανθρώπων και άλλο οι υπερβολές. Πρόσθεσε ακόμα ότι «εμείς δεν έχουμε τα θέματα της Αμερικής. Σε εμάς αρχίζει μια αύξηση μεταναστευτικών ροών για την οποία ετοιμαζόμαστε, έχουμε ανοιχτή γραμμή με την Τουρκία για να συνεργαστούμε, ώστε να μειωθεί η ροή».

Ερωτηθείσα για την αύξηση των ποσοστών των κομμάτων του Κυριάκου Βελόπουλου και της Αφροδίτης Λατινοπούλου στις δημοσκοπήσεις, η κυρία Μπακογιάννη απάντησε: «Δεν έχουν πρόταση η οποία να καταγραφεί. Πάντα ο λαϊκισμός έχει απήχηση, αλλά είναι πρόσκαιρη, γιατί ο κόσμος καλείται να αποφασίσει ποιος θα τον κυβερνήσει και εκεί τα πράγματα σοβαρεύουν. Είναι κλασική κατάσταση στην πολιτική».

 

Υπενθυμίζεται ότι στη συζήτηση που είχε την Πέμπτη το βράδυ με τον συγγραφέα και διανοητή Πασκάλ Μπρικνέρ σε εκδήλωση που πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν πρέπει να συγχέουμε την προστασία των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων, που αποτελεί πυλώνα του φιλελευθερισμού, με την κατεύθυνση που έχει πάρει αυτό που ορίζουμε ως woke κουλτούρα στις ΗΠΑ, όπου ο διάλογος έχει γίνει τόσο διχαστικός, ώστε να έχει πάψει να συνιστά διάλογο».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε, επίσης, ότι σε αντίθεση με την «έννοια της τυραννίας της πλειοψηφίας, που προωθήθηκε από τον Τζον Στιούαρτ Μιλ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι στις δημοκρατίες υπάρχει ένα πλαίσιο προστασίας των δικαιωμάτων των μειοψηφιών», τώρα «έχουμε την τυραννία των μειοψηφιών, οι οποίες δεν επιτρέπουν σε οποιονδήποτε να αμφισβητήσει την άποψή τους. Εάν τολμήσεις να εκφράσεις αμφιβολίες για τη γνώμη τους σε “βαφτίζουν” φασίστα, υποστηρικτή της πατριαρχίας, ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς».

Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε όσα είχε πει ένας από τους καθηγητές του στις ΗΠΑ, ο Χάρβεϊ Μάνσφιλντ, το 1991: «Εάν έχεις το δικαίωμα να μιλάς, έχεις επίσης την υποχρέωση να ακούς».

«Φοβάμαι ότι η υποχρέωση να ακούς έχει χαθεί στην αποκαλούμενη woke κουλτούρα στις ΗΠΑ, όπου ομάδες επιδιώκουν να προωθήσουν τη διχόνοια, τον θυμό και τη σύγκρουση, όπου ο λόγος δεν χρησιμοποιείται τόσο για τη διατύπωση επιχειρημάτων όσο για να προκληθεί ο άλλος. Αυτό, κατά την άποψή μου, είναι κάτι πολύ διαφορετικό από τον παραδοσιακό φιλελευθερισμό. Είναι στην ουσία ο ορισμός του ανελευθερισμού (illiberalism), όπου μια μειοψηφία προσπαθεί να επιβληθεί της πλειοψηφίας», κατέληξε ο Κ. Μητσοτάκης.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης με μια μακροσκελή ανάρτησή του στο Χ υποστήριξε ότι η ισότητα στον γάμο δεν αποτελεί κομμάτι της woke κουλτούρας, αλλά πρόσθεσε ότι «η ρευστότητα του φύλου και οι υπερβολές της μειοψηφίας, η οποία θέλει να επιβάλει την άποψή της στην πλειονότητα, είναι η woke ατζέντα και σε αυτό εμείς ήμασταν και είμαστε αντίθετοι».

Και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης προ διημέρου, εξάλλου, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ένα από τους λόγους που οδήγησαν στην εκλογή νίκη Τραμπ ήταν και η woke ατζέντα και στην Αμερική κάποια πράγματα έφτασαν στα άκρα, αλλά η Ελλάδα είναι «πολύ μακριά από αυτές τις υπερβολές». Ο κ. Βορίδης εκτίμησε, τέλος, ότι ουδόλως κινδυνεύει η φιλελεύθερη δημοκρατία από τον Ντόναλντ Τραμπ, επικαλούμενος, συν τοις άλλοις, και την πρώτη θητεία του, ενώ δεν απέφυγε να χαρακτηρίσει «απαράδεκτη» την εισβολή στο Καπιτώλιο. Και υποστήριξε ότι ο κ. Τραμπ επισημαίνει σωστά τα ζητήματα, αλλά σε κάποια θα έχει δυσκολία εφαρμογής.

Κώστας Τσιτούνας

newsbomb.gr

 

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις