Δύο μήνες προτού αποχωρήσει ο Μπάϊντεν από τη θέση του προέδρου των ΗΠΑ, «κληροδοτεί» νέα επικίνδυνα τετελεσμένα στον Ντόναλντ Τράμπ, τη στιγμή που η παγκόσμια ειρήνη κρέμεται από μια κλωστή. Σύμφωνα με πληροφορίες στον αμερικανικό Τύπο, φέρεται να έδωσε το πράσινο φως στο Κίεβο για πλήγματα με δυτικά οπλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, που έχουν δοθεί στην Ουκρανία, εντός της Ρωσίας. Κάτι που το Κρεμλίνο είχε χαρακτηρίσει ως «αιτία πολέμου» Ρωσίας – Δύσης. Βρετανία και Γαλλία επίσης φέρονται να έδωσαν το «Οκ».
Η «άδεια» της Ουάσιγκτον στο Κίεβο για πυραυλικά κτυπήματα, με συστήματα ATACMS (Army Tactical Missile Systems), εντός ρωσικού εδάφους, ήταν αναμενόμενη. Στην πραγματικότητα, εξάλλου, ήδη χρησιμοποιούνταν τέτοια οπλικά συστήματα ειδικά κατά της Κριμαίας. Ωστόσο, τυπικώς είχε «παγώσει» ενόψει των αμερικανικών εκλογών (9 Νοεμβρίου), οπότε σημαντική μερίδα του αμερικανικού και ευρωπαϊκού πολιτικού κατεστημένου ανέμενε την Καμάλα Χάρις για νέα πρόεδρο των ΗΠΑ. Αυτή θεωρείτο ότι θα συνέχιζε να κινείται στη «γραμμή» Μπάϊντεν ως προς τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε αντίθεση με τις φραστικές διαβεβαιώσεις Τράμπ ότι θα προωθήσει την «ειρήνευση».
Λίγο προτού εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο, όμως, ο Τζο Μπάϊντεν, έριξε λάδι στο φωτιά του Ουκρανικού. Σύμφωνα με αναλυτές, εκτιμάται ότι, με αυτή την απόφασή του επιχειρεί να δημιουργεί νέα τετελεσμένα, τα οποία δεν θα μπορεί να αγνοήσει ο Τράμπ όταν αναλάβει, στις 20 Ιανουαρίου 2025. Την πολιτική «ντιρεκτίβα» Μπάϊντεν αμέσως έσπευσαν να υϊοθετήσουν Βρετανία και Γαλλία.
Δύο καυτά μέτωπα
Είναι ίσως η πρώτη φορά στα αμερικανικά δεδομένα, που απερχόμενος, ουσιαστικά υπηρεσιακός πρόεδρος των ΗΠΑ, λίγο πριν την λήξη τής θητείας του, παίρνει στρατηγικής σημασίας απόφαση που εγκυμονεί κινδύνους γενίκευσης του πολέμου. Είναι εμφανές ότι το «βαθύ κράτος» στις ΗΠΑ προτιμά την συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία. Κι’ όλα αυτά, ενώ η Μέση Ανατολή εξακολουθεί να είναι στις φλόγες και να κινείται στην κόψη του ξυραφιού ενός μεγαλύτερου πολέμου.
Ετσι ο Μπάϊντεν «κληροδοτεί» στον επόμενο πρόεδρο δύο καυτά μέτωπα που πιθανόν να χειροτερέψουν (Ουκρανικό και Μεσανατολικό). Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Νετανιάχου, φέρεται να είναι υπέρμαχος της γενικότερης ανάφλεξης στη Μ. Ανατολή, στοχοποιώντας ιδιαίτερα το Ιράν. Κοντολογίς, η παγκόσμια ειρήνη τους ερχόμενους δύο μήνες θα συνεχίσει να κινείται σε τεντωμένο σκοινί, με άγνωστο βέβαια τι θα κάνει στη συνέχεια ο Τράμπ. Διότι, ως γνωστόν, συχνά, άλλα λέγουν οι πολιτικοί προεκλογικά και άλλα πράττουν μετά τις εκλογές.
«Αιτία πολέμου» Ρωσίας – Δύσης
Ο κίνδυνος που εγκυμωνεί τώρα είναι ότι, σε περίπτωση που η Μόσχα κάνει πράξη την προειδοποίησή της, πως το αμερικανικό πράσινο φως σε πλήγματα με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εντός ρωσικού εδάφους, ισοδυναμεί με «επίσημη» κήρυξη του πολέμου εκ μέρους της Δύσης προς τη Ρωσία, η κατάσταση θα κλιμακωθεί. Πόσο μάλλον, αφού για τη Ρωσία, αποκλειστικά και μόνο οι Αμερικανοί αξιωματικοί εισάγουν τις συντεταγμένες για τα πλήγματα εντός της Ρωσίας με αυτούς τους πυραύλους.
Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, Le Figaro, μετά την απόφαση Μπάϊντεν, τόσο η Γαλλία όσο και η Βρετανία έδωσαν και αυτές το «Οκ» στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους που έχουν δώσει στο Κίεβο, SCALP – Storm Shadow. Να σημειωθεί πως οι ATACMS έχουν βεληνεκές 300 χιλιόμετρα, ενώ οι SCALP και Storm Shadow πολύ μεγαλύτερο (600).
Εχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές
Οπως αναφέρουν οι New York Times (ΝΥΤ), επικαλούμενοι Αμερικανούς αξιωματούχους, αυτά τα πυραυλικά συστήματα πιθανότατα θα χρησιμοποιηθούν αρχικά για να προστατεύσουν τα ουκρανικά στρατεύματα, τα οποία έχουν εισβάλλει εδώ και τέσσερις μήνες στην ρωσική επαρχία του Κούρσκ. Το Κίεβο σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τις πρώτες της επιθέσεις μέσα στις επόμενες ημέρες.
Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι τέτοιου είδους οπλικά συστήματα δεν θα τα χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά το Κίεβο. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι ΗΠΑ έχουν προμηθεύσει το Κίεβο με εκατοντάδες πυραύλους ATACMS, ενώ έχει δοθεί μικρότερος αριθμός πυραύλων Storm Shadow και SCALP από τη Βρετανία και τη Γαλλία. Οι Ουκρανοί έχουν ήδη χρησιμοποιήσει πολλούς από αυτούς σε επιθέσεις στην Κριμαία και τη Μαύρη Θάλασσα.
Μάλιστα, οι ίδιοι αξιωματούχοι δεν αναμένουν ότι η απόφαση Μπάϊντεν θα αλλάξει ριζικά την πορεία του πολέμου. Απλά, πρόσθεσαν, στόχος είναι να σταλεί ένα μήνυμα προς τη Βόρειο Κορέα. Στη Δύση, ως γνωστόν, επιμένουν ότι βορειοκορεατικές μονάδες ήδη μάχονται στη Ρωσία, αν και η Μόσχα το διαψεύδει. Τώρα, οι ΝΥΤ, σημειώνουν πως η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι στο Κούρσκ ήδη μάχονται μαζί με τα ρωσικά και βορειοκορεατικά στρατεύματα.
Προβληματική η κατάσταση στο Κούρσκ
Οπως και να’ χει, προσθέτει η εφημερίδα, η απόφαση Μπάιντεν, που αποτελεί μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ, πυροδότησε διαφωνίες μεταξύ των συμβούλων του. Ερχεται, δε, δύο μήνες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει δεσμευτεί να περιορίσει την βοήθεια προς την Ουκρανία.
Βέβαια, εκτός του ότι η ενδεχόμενη παρουσία Βορειοκορεατών στο Κούρσκ χρησιμοποιείται ως πρόσχημα από την Ουάσιγκτον γι’ αυτή την απόφαση Μπάϊντεν -πόσο μάλλον που και να υπάρχουν, δεν αλλάζουν στρατηγικά τη ροή του πολέμου- οι επισημάνσεις της εφημερίδας δείχνουν ότι τα πράγματα στην επαρχία Κούρσκ μάλλον δεν πάνε καλά για τις ουκρανικές δυνάμεις.
Ηδη, συνεχίζουν οι ΝΥΤ, ο ρωσικός στρατός έχει εξαπολύσει μεγάλη επίθεση με περίπου 50.000 στρατιωτικούς, συμπεριλαμβανομένων, όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, των βορειοκορεατικών στρατευμάτων, εναντίον ουκρανικών θέσεων στο Κουρσκ, με στόχο να ανακαταλάβει όλο το ρωσικό έδαφος που κατέλαβαν οι Ουκρανοί τον Αύγουστο. Μάλιστα, ο Μπάιντεν πείστηκε να πάρει αυτή την απόφαση, ακριβώς επειδή υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να συντρίψουν τα ουκρανικά στρατεύματα στο Κούρσκ.
Επιφυλάξεις
Το σημαντικότερο είναι, όμως, ότι αυτοί οι πύραυλοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους Ουκρανούς, όχι μόνο στην επαρχία Κούρσκ, όπου απειλούνται οι ουκρανικές δυνάμεις, αλλά και σε άλλες περιοχές εντός του ρωσικού εδάφους. Τώρα, οι Ουκρανοί, αναφέρεται στο δημοσίευμα, μπορούν να χρησιμοποιήσουν ATACMS για να πλήξουν συγκεντρώσεις ρωσικών στρατευμάτων, σημαντικά οπλικά συστήματα, σημεία επιμελητείας, αποθήκες πυρομαχικών και γραμμές ανεφοδιασμού βαθιά στη Ρωσία. Κάτι που θα βοηθούσε τους Ουκρανούς να μειώσουν την αποτελεσματικότητα της ρωσο-βορειοκορεατικής επίθεσης.
Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, η απόφαση Μπάϊντεν αποτελεί απάντηση στην ρωσική κίνηση να στείλει βορειοκορεατικά στρατεύματα στο πεδίο της μάχης. Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, πάντως, φοβούνται ότι η χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία θα μπορούσε να έχει ως απότέλεσμα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν να απαντήσει ανάλογα στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Αλλοι, ωστόσο, θεωρούν αυτές τις ανησυχίες υπερβολικές.
Σε αντιστάθμισμα των φόβων για κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, η Ουάσιγκτον φαίνεται πως πιστεύει ότι θα έχει ορισμένα σημαντικά οφέλη. Αφενός η Ουκρανία μπορεί να πετύχει ορισμένους στόχους μεγάλης αξίας, αφετέρου οι ΗΠΑ να στείλουν στη Βόρεια Κορέα μήνυμα ότι θα πληρώσει μεγάλο τίμημα για η συμμετοχή του.
neostrategy.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις