Ένα ταξίδι στο άλλο μισό του πλανήτη για την καλύτερη ανάδειξη μιας χώρας, που μάλλον δεν είναι όπως την περιγράφει η Δύση

Μπορεί τα τύμπανα του πολέμου να χτυπούν ολοένα πιο δυνατά εξαιτίας και της τελευταίας απόφασης του Τζο Μπάιντεν, να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα που της παρείχαν οι ΗΠΑ για να πλήξει τα ρωσικά εδάφη, ωστόσο η πρόκληση ακόμη ενός μεγάλου πολέμου δεν πρόκειται να αποτρέψει την κατάρρευση της Δύσης, που έχει βυθιστεί σε μια πολυδιάστατη κρίση άνευ προηγουμένου.

  • Από τη Μαρία Δεναξά / Αποστολή στη Μόσχα

Την ώρα που ισχυρίζεται πως είναι πιο ισχυρή από ποτέ και πως απειλείται από χώρες τις οποίες ονομάζει εχθρούς της, επειδή δεν τις έχει υπό την επιρροή της, στο άλλο μισό του πλανήτη αναδύεται -ή, καλύτερα, παίρνει σάρκα και οστά- ένας άλλος κόσμος, που μάλλον δεν είναι όπως μας τον περιγράφουν.

Μέσα στο εμπόλεμο κλίμα που επικρατεί στις χώρες μας, οι οποίες μεταξύ άλλων απαρτίζουν την Ευρωατλαντική Συμμαχία και εκπροσωπούν τον παραλογισμό της φτωχοποίησης που μας επιβάλλουν οι κυβερνήσεις μας, γαρνιρισμένης με εκπτώσεις των αξιών και των ηθών, οι συγκυρίες το έφεραν έτσι ώστε να βρεθώ στη Ρωσία.

Ένα ταξίδι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί λόγω της τεταμένης γεωπολιτικής κατάστασης και ίσως της επιφυλακτικότητας απέναντί μου εξαιτίας της δημοσιογραφικής μου ιδιότητας και της διπλής υπηκοότητας που έχω -κυρίως της γαλλικής-, καθώς η Γαλλία με τον πολεμοχαρή πρόεδρό της, αντί να χτίζει γέφυρες ειρήνης, την έχει δει… Ναπολέων Βοναπάρτης και δεν πρωταγωνιστεί, όπως νομίζει, στη διεθνή σκηνή, αλλά αποτελεί αγαπημένη καρικατούρα για όσους κάνουν stand-up comedy, κυρίως στη Ρωσία, για την οποία πολλά άσχημα λέγονται και γράφονται.

Μπούμερανγκ

Από τις πρώτες ενέργειες που έκανα για να βγάλω βίζα, να κλείσω ξενοδοχείο και να βγάλω συνάλλαγμα, μου δόθηκε η εντύπωση πως τελικά οι κυρώσεις της Δύσης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης τιμωρούν και κάνουν τη ζωή δύσκολη πρωτίστως σ’ εμάς τους ίδιους, παρά στους Ρώσους. Όπως συμβαίνει δηλαδή με την ενέργεια, που την πληρώνουμε πανάκριβα όχι μόνο σε αξία, αλλά και σε επίπεδο τιμών και σε εργασιακό κόστος, καθώς η ενεργειακή κρίση εξαιτίας των ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Ρωσία έχει επιφέρει την κατάρρευση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Στην προσπάθειά μου να προετοιμάσω το ταξίδι και να αντιμετωπίσω το τσουνάμι των δυσκολιών που προέκυπταν, ανακάλυψα ένα παράλληλο ρωσικό σύμπαν, που όχι μόνο δεν βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης, όπως ψευδώς τα τελευταία χρόνια μάς έχουν κάνει να πιστεύουμε, αλλά ευημερεί και συνεχίζει να αναπτύσσεται σχεδόν ανενόχλητο από τη δυτική… παρενόχληση!

Για παράδειγμα, ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις, το Κρεμλίνο έχει απαγορεύσει τις συναλλαγές στη ρωσική επικράτεια σε ευρώ και σε δολάρια, όπως και τις πληρωμές με visa, με αποτέλεσμα ένας δυτικός που θέλει να πληρώσει οποιαδήποτε συναλλαγή με τη χώρα αυτήν απλά να μην μπορεί εάν δεν έχει ρούβλια ή αν δεν ανήκει στο σύστημα Union Pay, που η Ρωσία έχει αναπτύξει και θέσει σε εφαρμογή με τις αναδυόμενες οικονομίες των BRICS, κι όχι μόνο, ενισχύοντας έτσι την οικονομία της.

Σε ό,τι αφορά την επικοινωνία και στο πλαίσιο των αντιποίνων, οι ρωσικές Αρχές απαγόρευσαν κοινωνικά δίκτυα, όπως τα facebook, Instagam, twitter, ενώ δεν εμπιστεύονται το Google, με αποτέλεσμα να έχουν αναπτύξει την πλατφόρμα διαδικτυακών υπηρεσιών Yantex, που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από τον «made in USA» ανταγωνιστή της.

Καθημερινότητα

Η καθημερινότητα στη Μόσχα δεν διαφέρει σε τίποτα από αυτήν των πολιτών άλλων χωρών. Ο κόσμος δεν φαίνεται να ασχολείται με τον πόλεμο, τουλάχιστον φαινομενικά. Η ζωή κυλά σε ρυθμούς ρουτίνας και καθημερινότητας, όπου όλα λειτουργούν σχεδόν άψογα.

Το μόνο που θυμίζει την εμπόλεμη κατάσταση είναι κάποιες αφίσες σε ορισμένες διαφημιστικές πινακίδες και σε ηλεκτρονικά εκδοτήρια του μετρό, που καλούν όσους νέους θέλουν να καταταγούν ως μισθοφόροι στον ρωσικό στρατό. Κι αν συνομιλήσεις με Ρώσους, εκείνο που τους απασχολεί περισσότερο είναι η άσχημη εικόνα που έχει σχηματίσει για τη χώρα τους ο υπόλοιπος κόσμος.

Αυτή την περίοδο, η Ρωσία, όπως οι περισσότερες χριστιανικές χώρες, προετοιμάζεται για τα Χριστούγεννα. Τα καταστήματα, στα οποία υπάρχει υπερεπάρκεια αγαθών, βάζουν τα γιορτινά τους και οι Ρώσοι κάνουν τις αγορές τους σαν να μη συμβαίνει απολύτως τίποτα.

Μια υγιής, χαρούμενη και ανέμελη νεολαία

Παρόλο που οι συγκρίσεις με τη ρωσική οικονομία είναι αδόκιμες, επειδή οι Ρώσοι έχουν το δικό τους νόμισμα και η Ρωσία είναι μια τεράστια χώρα με επάρκεια σε κάθε είδους προϊόντα, ενδεικτικά να αναφέρω πως το λίτρο βενζίνης των 95 οκτανίων έχει 58 λεπτά του ευρώ, 6 αβγά κοστίζουν 1,03 ευρώ, 400 γραμμάρια γαλοπούλα 3,39 ευρώ, 20 δόσεις υγρού πλυντηρίου 6,10 ευρώ…

 

Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι πως, σε αντίθεση με όσα λέγονται στην Ευρώπη, τελικά δεν είναι μεγάλος ο αριθμός των δυτικών εμπορικών επιχειρήσεων που έχουν αποσυρθεί από τη Ρωσία. Οι Ρώσοι αγοράζουν ηλεκτρικές συσκευές Candy, για παράδειγμα, και εξακολουθούν να ψωνίζουν από καταστήματα πολυτελείας, όπως ο οίκος Dior, η Max Mara, η Hugo Boss κ.ά.

Οι δρόμοι τους είναι πεντακάθαροι, όπως και το μετρό τους, όπου οι έλεγχοι εισόδου και εξόδου είναι αυστηρότατοι για την αποτροπή τρομοκρατικού χτυπήματος. Αξιοσημείωτο είναι πως δεν συναντάς άστεγο ή επαίτη, ενώ αξιοθαύμαστη επίσης είναι η νεολαία τους, που φαίνεται υγιής, χαρούμενη και ανέγγιχτη από τη woke κουλτούρα.

Εφημερίδα Δημοκρατία-newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις