Την ώρα που ο πρόεδρος της Ουκρανίας δηλώνει ότι με τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου μπορεί να δούμε αποκλιμάκωση, η κατάσταση στα μέτωπα αποκτά νέα δυναμική
Η αρχή έγινε από την άδεια των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν οι Ουκρανοί τους πυραύλους ATACMS και μέσα στο έδαφος της Ρωσίας, μία άδεια που ζητούσαν επίμονα εδώ και πολλούς μήνες. Την ίδια άδεια έδωσε η Βρετανία για τους πυραύλους αέρος-εδάφους Storm Shadow.
Επί του εδάφους και οι Ουκρανοί παραδέχονται ότι η κατάσταση είναι δύσκολη.
Οι ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου έχουν χάσει πάνω από το 40% των εδαφών που κατέλαβαν στην περιοχή του Κουρσκ κατά την αιφνιδιαστική εισβολή τους σε ρωσικά εδάφη τον Αύγουστο.
Αν και αρχικά η Μόσχα έδειχνε να αιφνιδιάζεται, σήμερα έχει περίπου 60.000 στρατιώτες, ενώ δεν σταμάτησε τις επιθέσεις στην ανατολική και βορειοανατολική Ουκρανία, όπως σχεδίαζε το Κίεβο. Ακόμη περισσότερο: σε αυτή την περιοχή ρίχνει στη μάχη και τους 11.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες που έφτασαν στη Ρωσία.
Στα πρώτα πλήγματα από την Ουκρανία με δυτικά όπλα, η Ρωσία απάντησε με την χρήση του πειραματικού υπερηχητικού πυραύλου Oreshnik που μπορεί να φέρει και πυρηνική κεφαλή. Το πλήγμα προκάλεσε ανησυχία στην Ουκρανία κυρίως γιατί πρόκειται για όπλο που είναι πρακτικά αδύνατο να αναχαιτιστεί.
Παράλληλα η Μόσχα ανακοίνωσε την αλλαγή του πυρηνικού της δόγματος. Μία επίθεση κατά της Ρωσίας από μη πυρηνική χώρα με τη στήριξη πυρηνικής δύναμης θα λογίζεται πλέον από τη Ρωσία επίθεση από κοινού. Αυτό ανοίγει τον δρόμο να απαντηθεί και με πυρηνικά; Η απάντηση σε αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσει η Μόσχα.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε διάγγελμά του την Πέμπτη έλεγε ότι ο πόλεμος έχει πάρει πλέον «στοιχεία ενός παγκόσμιου χαρακτήρα».
Οι κινήσεις των δυτικών χωρών έστειλαν το μήνυμα στο Κίεβο -και όχι μόνο- ότι είναι έτοιμες να σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας. Αυτό εξέφρασε και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών που δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν κόκκινες γραμμές.
Διπλωματική λύση στον ορίζοντα;
Ο χρόνος, σε κάθε περίπτωση, μετρά αντίστροφα για την ανάληψη καθηκόντων από τον Ντόναλντ Τραμπ, στις 20 Ιανουαρίου 2025. Είναι ο άνθρωπος που δηλώνει ότι μπορεί να δώσει λύση στον πόλεμο μέσα σε 24 ώρες, με τον εκλεγμένο αντιπρόεδρο Βανς να εξηγεί ότι αυτό θα σημαίνει συμβιβασμούς από την Ουκρανία, πιθανόν την παραχώρηση εδαφών σε Ντονμπάς και Κριμαία.
Είναι μια στάση διαφορετική από αυτή της κυβέρνησης Μπάιτεν που έχει ενισχύσει το Κίεβο με πολλά δισεκατομμύρια δολάρια σε οπλισμό.
Αλλά και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από την πλευρά του, δηλώνει ότι με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο ο πόλεμος μάλλον θα τελειώσει νωρίτερα.
«Θέλω επίσης να ακούσω τις προτάσεις του νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Νομίζω ότι θα τους δούμε τον Ιανουάριο και θα έχουμε ένα σχέδιο για να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο», πρόσθεσε.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να διορίσει τον Ρίτσαρντ Γκρένελ ως ειδικό απεσταλμένο για τον τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γερμανία κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, με θητεία και στις μυστικές υπηρεσίες, αναμένεται να ρίξει το βάρος ακριβώς στον στόχο του τερματισμού του πολέμου. Με την προϋπόθεση, φυσικά ότι ο Τραμπ θα πάρει αυτή την απόφαση και ο Γκρένελ θα δεχτεί το δύσκολο αυτό έργο.
Σε τοποθετήσεις του το καλοκαίρι ο Γκρένελ είχε τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας «αυτόνομων ζωνών» στην Ουκρανία ενώ ήταν κατά της ένταξης της Ουκρανίας στο NATO.
Εν τω μεταξύ, ο Τραμπ συναντήθηκε και με τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, στη Φλόριντα, μια συνάντηση που θεωρείται από αναλυτές κομβικής σημασίας.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις