Η Ουκρανία έχει χάσει πάνω από το 40% των εδαφών που είχε καταλάβει στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας κατά την αιφνιδιαστική εισβολή του Αυγούστου, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει κύματα αντεπιθέσεων, σύμφωνα με όσα ανέφερε ανώτερη ουκρανική στρατιωτική πηγή στο πρακτορείο Reuters το Σάββατο. Την ίδια στιγμή, η Μόσχα έχει επιταχύνει την προέλασή της στη βορειοανατολική Ουκρανία και ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοινώνει ότι ξεκινά μαζική παραγωγή πυραύλων, ενώ την Τρίτη αναμένεται η έκτακτη σύνοδος ΝΑΤΟ-Ουκρανίας.
Η πηγή του Reuters, η οποία ανήκει στο γενικό επιτελείο της Ουκρανίας, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει περίπου 59.000 στρατιώτες στην περιοχή του Κουρσκ από τότε που οι δυνάμεις του Κιέβου έπιασαν τη Μόσχα απροετοίμαστη, δυόμισι χρόνια μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία.
«Ελέγχαμε περίπου 1.376 τετραγωνικά χιλιόμετρα (531 τετραγωνικά μίλια). Τώρα η περιοχή αυτή είναι μικρότερη. Ο εχθρός αυξάνει τις αντεπιθέσεις του», δήλωσε η πηγή.
«Τώρα ελέγχουμε περίπου 800 τετραγωνικά χιλιόμετρα (309 τετραγωνικά μίλια). Θα κρατήσουμε αυτό το έδαφος για όσο χρονικό διάστημα είναι στρατιωτικά σκόπιμο», πρόσθεσε.
Η επίθεση στο Κουρσκ ήταν η πρώτη χερσαία εισβολή στη Ρωσία από ξένη δύναμη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έπιασε τη Μόσχα απροετοίμαστη, αναφέρει το Reuters.
Με την επιχείρηση στο Κουρσκ, το Κίεβο στόχευε να ανακόψει τις ρωσικές επιθέσεις στην ανατολική και βορειοανατολική Ουκρανία, να αναγκάσει τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις που σταδιακά προελαύνουν στα ανατολικά και βρεθεί η Ουκρανία σε πλεονεκτική θέση σε τυχόν μελλοντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του πρακτορείου Reuters για κάποιο σχόλιο. Το πρακτορείο δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές τα στοιχεία ή τις περιγραφές αυτής της ουκρανικής πηγής.
Σύμφωνα πάντως με την πηγή, η μεγαλύτερη απειλή για την Ουκρανία αυτή τη στιγμή είναι στην περιοχή του Κουράχοβε, όπου οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται κατά 200-300 μέτρα καθημερινά και έχουν καταφέρει να διασπάσουν την ουκρανική άμυνα σε ορισμένα σημεία. Η πόλη Κουράχοβε απέχει ελάχιστα από το Ποκρόφσκ, έναν επιμελητειακό κόμβο στην περιοχή του Ντονέτσκ.
Σήμερα, η Ρωσία έχει αναπτύξει περίπου 575.000 στρατιώτες στην Ουκρανία και σκοπεύει να τους αυξήσει στους 690.000, υποστήριξε επίσης.
Η ίδια πηγή είπε ότι ο ουκρανικός στρατός λαμβάνει μέτρα για να ενισχύσει την αντιαεροπορική άμυνα στο Κίεβο και κάνει παρόμοια σχέδια για το Σούμι στα βόρεια και το Χάρκοβο στα βορειοανατολικά.
Προελαύνει η Μόσχα
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Αντρεί Μπελαούσοφ δήλωσε χθες ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επιταχύνει την προέλαση τους στην βορειοανατολική Ουκρανία και κατέστρεψαν τις καλύτερες μονάδες του ουκρανικού στρατού εκεί.
Οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τον οικισμό Νοβοντμιτρίβκα στην περιοχή Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας.
Μαζική παραγωγή πυραύλων προανήγγειλε ο Πούτιν
Η Ρωσία διαθέτει απόθεμα νέων ισχυρών πυραύλων «έτοιμων να χρησιμοποιηθούν», δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μία ημέρα μετά την εκτόξευση ενός νέου βαλλιστικού πυραύλου προς την ουκρανική πόλη Ντνίπρο.
Σε μια απρογραμμάτιστη τηλεοπτική ομιλία, ο Ρώσος ηγέτης δήλωσε ότι ο πύραυλος Oreshnik δεν μπορεί να αναχαιτιστεί και υποσχέθηκε να πραγματοποιήσει περισσότερες δοκιμές, μεταξύ άλλων και σε «συνθήκες μάχης».
Η χρήση του Oreshnik από τη Ρωσία επιστέγασε μια εβδομάδα κλιμάκωσης του πολέμου, με την Ουκρανία να εκτοξεύει για πρώτη φορά αμερικανικούς και βρετανικούς πυραύλους προς τη Ρωσία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να δώσουν μια «σοβαρή απάντηση», ώστε ο Πούτιν «να νιώσει τις πραγματικές συνέπειες των πράξεών του».
Η Ουκρανία ζητά από τους δυτικούς εταίρους του επικαιροποιημένα συστήματα αεράμυνας, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax-Ukraine, το Κίεβο επιδιώκει να αποκτήσει το αμερικανικό σύστημα Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) ή να αναβαθμίσει τα πυραυλικά συστήματα Patriot.
Στην ομιλία της Παρασκευής ο Πούτιν είπε ότι οι υπερηχητικοί πύραυλοι Oreshnik πετούν με 10 φορές την ταχύτητα του ήχου και διέταξε να τεθούν σε μαζική παραγωγή. Νωρίτερα είχε δηλώσει ότι η χρήση του πυραύλου ήταν μια απάντηση στη χρήση των πυραύλων Storm Shadow και Atacms από την Ουκρανία.
Το χτύπημα της Πέμπτης στο Ντνίπρο περιγράφηκε ως ασυνήθιστο από αυτόπτες μάρτυρες και προκάλεσε εκρήξεις που συνεχίστηκαν για τρεις ώρες.
Η επίθεση περιελάμβανε ένα χτύπημα από έναν πύραυλο τόσο ισχυρό που στη συνέχεια ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι έμοιαζε με διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM).
Ο Justin Crump, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της εταιρείας συμβούλων κινδύνου Sibylline, δήλωσε στο BBC ότι η Μόσχα πιθανότατα χρησιμοποίησε το χτύπημα ως προειδοποίηση, σημειώνοντας ότι ο πύραυλος – ο οποίος είναι ταχύτερος και πιο προηγμένος από άλλους στο οπλοστάσιό της – έχει τη δυνατότητα να αμφισβητήσει σοβαρά την αεράμυνα της Ουκρανίας.
Εκτακτη σύνοδος ΝΑΤΟ – Ουκρανίας
Το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία θα συνεδριάσουν την Τρίτη στις Βρυξέλλες για να μιλήσουν για την εκτόξευση ενός υπερηχητικού βαλλιστικού πύραυλου από τη Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας. Η σύνοδος αυτή, η οποία θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα του Κιέβου, θα διεξαχθεί σε επίπεδο πρεσβευτών.
Η ανάπτυξη αυτού του τύπου όπλων «δεν θα αλλάξει ούτε την πορεία της σύγκρουσης ούτε την αποφασιστικότητα των συμμάχων του ΝΑΤΟ να υποστηρίξουν την Ουκρανία», τόνισε την Πέμπτη σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Φάραχ Νταχλάλαχ.
«Η Ρωσία εκτόξευσε ένα πειραματικό βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς εναντίον της Ουκρανίας. Είναι ένα νέο παράδειγμα των επιθέσεων της Ρωσίας εναντίον των ουκρανικών πόλεων. Η Ρωσία επιδιώκει να τρομοκρατήσει τον άμαχο πληθυσμό στην Ουκρανία και να εκφοβίσει αυτούς που υποστηρίζουν» τη χώρα, εξήγησε.
Στο Βερολίνο, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε πως η εκτόξευση του εν λόγω πυραύλου συνιστά «τρομερή κλιμάκωση» στη σύγκρουση, αλλά ταυτόχρονα υπεραμύνθηκε της επιλογής του για «σύνεση» στη στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο.
«Δεν θέλουμε να παράσχουμε στην Ουκρανία πυραύλους κρουζ ικανούς να διεισδύουν βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος», επανέλαβε έτσι ο επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι κατά την άποψή του «η σύνεση και μια ξεκάθαρη υποστήριξη προς την Ουκρανία συμβαδίζουν».
Τι είναι ο εν λόγω πύραυλος;
Ο Πούτιν δήλωσε πως ο «Ορέσνικ» είναι ένας υπερηχητικός βαλλιστικός πύραυλος.
Διευκρίνισε ότι πετάει με ταχύτητα δέκα φορές αυτή του ήχου και έτσι δεν μπορεί να αναχαιτισθεί. Ρωσικές πηγές είπαν πως έχει βεληνεκές 5.000 χιλιόμετρα και επιτρέπει έτσι στη Ρωσία να πλήξει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και τη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών.
Φαίνεται πως διαθέτει πολλαπλές ανεξάρτητες κεφαλές που μπορούν να πλήξουν διαφορετικούς στόχους.
Ο Ανατόλι Ματβίιτσουκ, ένας ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, δήλωσε πως μπορεί να φέρει έξι έως οκτώ συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές και πιθανόν βρίσκεται ήδη σε υπηρεσία, σύμφωνα με τον Γιούρι Ποντολιάκα, έναν εξέχοντα γεννημένο στην Ουκρανία φιλορώσο στρατιωτικό μπλόγκερ.
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως ο πύραυλος που εκτόξευσε η Ρωσία ήταν βασισμένος στο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο «RS-26 Rubezh».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ΗΠΑ είχαν ειδοποιηθεί για την εκτόξευση μέσω διαύλων για τη μείωση του πυρηνικού κινδύνου.
Τι είναι ο RS-26;
Ο RS-26 είναι ένα μηχανοκίνητο πυραυλικό σύστημα στερεών καυσίμων το οποίο αναπτύχθηκε το 2008.
Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν επισήμως το 2019 από τη συμφωνία ορόσημο του 1987 για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς (INF) με τη Ρωσία, αφού υποστήριξαν πως η Μόσχα παραβιάζει τη συνθήκη αυτή, μια κατηγορία που το Κρεμλίνο αρνήθηκε.
Οι ΗΠΑ είπαν υποστηρίξει τότε πως η Ρωσία αναπτύσσει έναν πύραυλο κρουζ (γνωστό στη Ρωσία ως 9M729), διαφορετικό από τον RS-26.
dnews.gr
Φωτογραφία: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT/EPA
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις