«Οικονομική καταστροφή» είχε χαρακτηρίσει η αντιπολίτευση το δαπανηρό σχέδιο, στο οποίο είχε επιμείνει η ακροδεξιά πρωθυπουργός
Δεκάδες Ιταλοί αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί που είχαν αποσταλεί στην Αλβανία επέστρεψαν στην πατρίδα τους, αναφέρει ο Guardian, καθώς οι πολυδιαφημισμένες εγκαταστάσεις-πρότυπο είναι άδειες εδώ και εβδομάδες.
Πάνω από 50 αστυνομικοί επέστρεψαν στην Ιταλία πριν από δύο εβδομάδες, ενώ δεκάδες κοινωνικοί λειτουργοί έφυγαν το Σαββατοκύριακο, καθώς η παρουσία τους στην Αλβανία κρίθηκε περιττή.
Τα κέντρα υποτίθεται ότι θα δέχονταν έως και 3.000 άνδρες τον μήνα, αλλά από τις 11 Οκτωβρίου, μόνο 24 αιτούντες άσυλο έχουν σταλεί στα κέντρα της Αλβανίας, με στόχο τον επαναπατρισμό τους στις χώρες καταγωγής τους.
Από αυτούς πέντε πέρασαν λιγότερες από 12 ώρες σε κέντρο κράτησης, ενώ οι υπόλοιποι έμειναν για λίγο περισσότερο από 48 ώρες.
Όλοι επέστρεψαν στην Ιταλία, αφού Ιταλοί δικαστές έκριναν παράνομη την κράτησή τους στην Αλβανία πριν από τον επαναπατρισμό τους σε χώρες, όπως το Μπαγκλαντές και η Αίγυπτος, που θεωρούνται «ασφαλείς» από τις ιταλικές αρχές. Οι Ιταλοί δικαστές επικύρωσαν απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ από τις 4 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την οποία μια χώρα εκτός της Ένωσης δεν μπορεί να κηρυχθεί ασφαλής αν δεν θεωρηθεί ασφαλές ολόκληρο το έδαφός της.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν χαρακτηρίσει τη συμφωνία με την Αλβανία, η οποία θα κόστιζε σε βάθος πενταετίας περίπου 1 δισ. ευρώ, «οικονομική καταστροφή». Χαρακτηριστικό είναι και το ότι η μεταφορά με ιταλικό στρατιωτικό πλοίο οκτώ ανδρών, για τους οποίους είχε βγει απόφαση για την επιστροφή τους στην Ιταλία, κόστισε 250.000 ευρώ.
Το πρόγραμμα έχει προκαλέσει διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης και των δικαστών, οι οποίοι κατηγορήθηκαν από ακροδεξιά κόμματα ότι εμπόδιζαν το σχέδιο.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις