Πριν από λίγες μέρες με άρθρο μας αποκαλύψαμε ότι η νέα δομή των ΕΔ θα βασίζεται, όχι στις πραγματικές ανάγκες, αλλά στη δυνατότητα χρηματοδότησής τους. Με λίγα λόγια, αν έχουμε χρήματα, έχουμε και ΕΔ, αν δεν έχουμε χρήματα, θα δούμε τι θα κάνουμε;

Η αποκάλυψη αυτή που εμπεριέχεται στην στοχοθέτηση των Οδικών Χαρτών του ΥΠΕΘΑ δεν έχει διαψευσθεί και πως θα γινόταν άλλωστε όταν ήδη βρίσκεται σε φάση υλοποίησης και έχει εξαγγελθεί και δημόσια και στο πλαίσιο «κλειστών» ενημερώσεων;

Πρόσφατα ο ΥΕΘΑ, κ.Δένδιας, κατά την ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων προέβη σε μια πολύ σοβαρή αποκάλυψη. Τα στρατόπεδα που θα κλείσουν δεν θα είναι 137 (πρώην 132), αλλά περίπου 400! Απλά για την ώρα δεν έχουμε τα απαιτούμενα χρήματα να τα κλείσουμε όλα ταυτόχρονα. Η δήλωση αυτή πέρασε «στα ψιλά».

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της νέας δομής, υπάρχει η παραδοχή σε προβλήματα που κατά τα λοιπά διαψεύδονται διαρκώς: μέσα σε αυτά εμπεριέχονται ο αριθμός των νέων που παρουσιάζεται για θητεία και διαρκώς μειώνεται, τα σοβαρά προβλήματα στην εφεδρεία, η αύξηση της στελέχωσης των μονάδων του ΣΞ, η ανάγκη μείωσης του μέσου όρου ηλικίας των μονίμων στελεχών, ο περιορισμός της διασποράς μονάδων και η αυξημένη απασχόληση στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων εμπεριέχει διάφορες «παραδοχές» που κατά την άποψή μας είναι αυθαίρετες διότι πολύ απλά απαιτούν αύξηση του προϋπολογισμού του ΥΠΕΘΑ, κάτι που δεν φαίνεται ορατό στον ορίζοντα. Για παράδειγμα η προσαρμογή ειδικοτήτων των στρατιωτικών στα σύγχρονα δεδομένα είναι κάτι που μπορεί να γίνει σχεδόν «τσάμπα», αλλά η ομογενοποίηση των εξοπλισμών για την οποίαν έκανε λόγο ο ΥΕΘΑ στο Rotary Club, η αναβάθμιση των ναυστάθμων, ή ακόμα και το κλείσιμο των στρατοπέδων που παραδέχθηκε ενώπιον της Επιτροπής, είναι ενέργειες που απαιτούν πάρα πολλά χρήματα διότι προϋποθέτει τον παροπλισμό όλου του παλαιού «υλικού» και την αντικατάστασή του με νέο (όπως οι Belharra ή τα Rafale), καθώς και τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων υποστήριξης. Υπάρχουν αυτά τα χρήματα;

Αν κρίνουμε από την παραδοχή για την αδυναμία λουκέτου σε επιπλέον 250 στρατόπεδα καθώς και από την παραδοχή για τα «προβλήματα δημοσιονομικού χώρου», μάλλον όχι. Δεν είμαστε πολύ βέβαιοι αν ο ΥΕΘΑ έχει απευθυνθεί στο ΓΕΝ να ρωτήσει πόσα προβλήματα έχει αντιμετωπίσει σε θέματα υποστήριξης των γαλλικών φρεγατών, συμπεριλαμβανομένης και της εξεύρεσης χώρου αποθήκευσης των ανταλλακτικών.

Επίσης ο αισιόδοξος σχεδιασμός δεν απαντάει σε καίρια ερωτήματα, όπως για παράδειγμα το πως θα αναβαθμιστεί η εφεδρεία ή η θητεία. Μάλλον κάποιος έχει διαβεβαιώσει τον κ.Δένδια ότι βρισκόμαστε στη δεκαετία του 40 αμέσως μετά την φτώχεια και την καταστροφή του Β’ ΠΠ και ο κόσμος ψάχνει για ένα μισθό. Δεν θα αποκλείσουμε βέβαια το οικονομικό θαύμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη να καταφέρει να μας φτάσει και σε αυτό το επίπεδο, αλλά για την ώρα το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι ολοένα περισσότεροι Έλληνες ψάχνουν για μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Αν ο κ.Δένδιας βασίζει τον σχεδιασμό του στον… επαναπατρισμό ή την αύξηση του ενδιαφέροντος μεσηλίκων που έχουν ήδη σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα, φοβόμαστε ότι η «πτώση» στην πραγματικότητα θα είναι πολύ απότομη και σκληρή.

Ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό συμπέρασμα που επιβεβαιώνει αυτό που είχε αποκαλύψει το militaire, ότι από πολύ ψηλά είχε ζητηθεί το όφελος των παραιτήσεων στο ΠΝ, επιβεβαιώνεται πλήρως, αφού πλέον η στελέχωση των πλοίων θα κινείται (με πρόσχημα την τεχνολογία) στη φιλοσοφία της «εξοικονόμησης ανθρωπίνων πόρων με τον εκσυγχρονισμός του Στόλου με αντίστοιχο οικονομικό αποτύπωμα». Πρόκειται για μια σοκαριστική παραδοχή που επιβεβαιώνει πλήρως τις συνδικαλιστικές αποκαλύψεις ότι οι παραιτήσεις στο ΠΝ ουσιαστικά δεν αντιμετωπίστηκαν ποτέ διότι αυτή ήταν η επιδίωξη, ώστε ο σχεδιασμός να καταλήξει σε μια μείωση προσωπικού του Στόλου κατά 10%. Εδώ πρέπει να απαντηθεί ένα ερώτημα: το 10% αφορά το προσωπικό που έχει παραμείνει στα πλοία, ή το προσωπικό που προβλέπεται να τα στελεχώνει και ήδη βρίσκεται στο μισό; Διότι στη δεύτερη περίπτωση η μείωση θα είναι της τάξης του 60% και όχι του 10.

Όσον αφορά τα οικονομικά, εδώ βρίσκεται και το μεγάλο ψέμα. Πρόσφατα ο ΥΦΕΘΑ, κ.Κεφαλογιάννης μίλησε δημόσια για εξοικονόμηση 2 δισ. Ευρώ σε βάθος δεκαετίας. Το ποσό είναι ελάχιστο, αν λάβουμε υπόψιν το σύνολο των ενεργειών που έχουν εξαγγελθεί. Το περίεργο είναι ότι ο σχεδιασμός της νέας δομής κάνει λόγο για εξοικονόμηση περίπου 330 εκατομμυρίων ευρώ από τον προϋπολογισμό των ΓΕΕΘΑ-ΓΕΣ-ΓΕΝ σε βάθος δεκαετίας. Η ΠΑ είναι αυτή που πλήττεται περισσότερο, αφού η εξοικονόμηση (στη δεκαετία) θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ!!!

Για να γίνει κατανοητό το μέτρο σύγκρισης, η αναβάθμιση του παροπλισμένου στόλου των ΑΦΝΣ Ρ3-Β του ΠΝ έχει εκτιμηθεί στα 445 εκ., το ποσόν της απόκτησης των μεταχειρισμένων (και περιορισμένων δυνατοτήτων) Ε/Π KIOWA αγνοείται, ενώ ακόμα δεν έχουμε μάθει τι χάσαμε και πόσα δισ. ευρώ μας κόστισε η καταστροφή του Στεφανοβίκειου.

Για περίπτωση που δεν το παρατηρήσατε δεν σχολιάσαμε τίποτα για το προσωπικό. Αυτό θα ήταν αδύνατο αφού ούτε στον σχεδιασμό των νέων ΕΔ αναφέρεται κάτι. Απλά επιβεβαιώνεται ξανά ότι η νέα δομή των ΕΔ (Ατζέντα 2030) θα συμπεριλαμβάνει τα πάντα εκτός από στρατιωτικούς, οι οποίοι συνεχίζουν να κουνάνε μαντήλι.

militaire.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις