Πού βρίσκεται η Ελλάδα στην κατάταξη – Τα υψηλότερα ποσοστά γυναικών που έχουν υποστεί σωματική βία, απειλές ή σεξουαλική βία καταγράφηκαν στη Φινλανδία (57%), στη Σουηδία (53%) και στην Ουγγαρία (49%)
Ωστόσο, μόνο μία στις τέσσερις από αυτές τις γυναίκες έχει αναφέρει τα βίαια αυτά περιστατικά στις Αρχές, αποκάλυψε η έρευνα που διεξήχθη μεταξύ 2020 και 2024 από την Eurostat, τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE).
Τα υψηλότερα ποσοστά γυναικών που έχουν υποστεί σωματική βία, απειλές ή σεξουαλική βία καταγράφηκαν στη Φινλανδία (57%), στη Σουηδία (53%) και στην Ουγγαρία (49%). Τα χαμηλότερα ποσοστά αναφέρθηκαν στη Βουλγαρία (12 τοις εκατό), την Πολωνία (17 τοις εκατό) και την Τσεχία και την Πορτογαλία (20 τοις εκατό η καθεμία).
Στην πρώτη δεκάδα βρίσκεται η Ελλάδα, ειδικότερα στην ένατη θέση με το μεγαλύτερο ποσοστό όσων γυναικών κατήγγειλαν βία να κάνουν λόγο για σωματική, όχι για σεξουαλική.
Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι το 42% των νεαρών γυναικών ηλικίας μεταξύ 18 και 29 ετών βίωσαν σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, το υψηλότερο από όλες τις ηλικιακές ομάδες που εξετάστηκαν.
Ορισμένες γυναίκες αποτυγχάνουν να αναφέρουν τη βία που έχουν υποστεί λόγω του φόβου της τιμωρίας, του στιγματισμού, των κατηγοριών, του αποκλεισμού από τον κοινωνικό τους κύκλο (ιδιαίτερα σε πιο παραδοσιακές κοινωνίες) ή επειδή μπορεί να μη γίνουν πιστευτές. Μεταξύ άλλων λόγων είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς και η δύσκολη πρόσβαση στη δικαιοσύνη.
Η έκθεση σημείωσε ότι η ΕΕ έλαβε πολλαπλά μέτρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, στα οποία περιλαμβάνεται η επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης τον Ιούνιο του 2023.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις