Οι νέες κλίμακες της ΕΑΣ που θα ισχύσουν από 1.1.2025 θα είναι μόνιμες καθώς δεν μπορούν να βρεθούν πάνω από 800 εκ. ευρώ από άλλους πόρους. Σημειώνεται ότι οι συνταξιούχοι για το 2025 θα καταβάλουν μέσω της ΕΑΣ ποσό της τάξης των 886 εκατ. ευρώ (766 εκατ. ευρώ από την ΕΑΣ στις κύριες συντάξεις και 120 εκατ. ευρώ από την ΕΑΣ στις επικουρικές).
Έτσι από την 1η Ιανουαρίου 2025 θα ισχύει νέα κλίμακα. Συγκεκριμένα:
- Για συντάξεις από 1.433,6 έως 1.740.8 ευρώ, το ποσοστό εισφοράς θα είναι της τάξης του 3%.
- Για συντάξεις από 1.740.9 έως 2.048, η κράτηση θα είναι 6%.
- Από 2.048,1 έως 2.355,2 ευρώ, η κράτηση είναι 7%.
- Για συντάξεις από 2.355,3 ευρώ έως 2.662,4 ευρώ η κράτηση ανεβαίνει στο 9%.
- στο 10%, για τις συντάξεις από 2.662,5 ευρώ έως 2.969,6 ευρώ.
- στο 12% για συντάξεις από 2.969,7 ευρώ έως 3.276,8 ευρώ, 13% για συντάξεις από 3.276,9 έως 3.583,9 και
- στο 14% για συντάξεις πάνω από 3.584 ευρώ.
Η ΕΑΣ, μαζί με πόρους από άλλες πηγές χρηματοδοτεί το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), δηλαδή τον Λογαριασμό για την Αλληλεγγύη των Γενεών. Μέχρι στιγμής στο ΑΚΑΓΕ έχουν σωρευθεί πάνω από 17 δις ευρώ τα οποία θα χρησιμοποιηθούν μελλοντικά, όταν θα κορυφωθούν οι συνέπειες της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού, ώστε να μπορούν να πληρώνονται απρόσκοπτα οι συντάξεις. Ο σχεδιασμός, όμως, της ΕΑΣ ήταν προβληματικός καθώς αν ένας συνταξιούχος περνούσε το όριο ενός κλιμακίου έστω και κατά ένα ευρώ ο υψηλότερος συντελεστής επιβαλλόταν σε όλη του τη σύνταξη. Σαν αποτέλεσμα, μετά την ετήσια αύξηση της σύνταξης υπήρχαν συνταξιούχοι που, λόγω ΕΑΣ, έβλεπαν μείωση αντί για αύξηση στη σύνταξή τους. Με νομοθετική ρύθμιση που εφερε η Υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, διασφάλισε ότι τα κλιμάκια της ΕΑΣ θα αναπροσαρμόζονται με το ίδιο ποσοστό με το οποίο αναπροσαρμόζονται ετησίως και οι συντάξεις, ώστε οι συνταξιούχοι να λαμβάνουν κανονικά την αύξηση στη σύνταξή τους.
Η ΕΑΣ επιβλήθηκε με τα μνημόνια σε αποδοχές άνω των 1.400 ευρώ και με συντελεστές από 3% – 14%, ανάλογα με το ύψος τους. Επιπλέον εισφορά σε ποσοστό από 3% – 10% καταβάλλουν όσοι συνταξιούχοι έχουν επικουρική από 300 ευρώ και άνω.
Όπως τονίζει η ΕΝΥΠΕΚΚ η ΕΑΣ «αποτελεί τον πιο άδικο και πιο αντικοινωνικό φόρο επί των συντάξεων, χωρίς προηγούμενο τόσο στην Ευρώπη όσο και στα παγκόσμια χρονικά των συντάξεων».
Οι συνταξιούχοι παρατηρούν ότι η ΕΑΣ είναι μια άδικη και παράνομη παρακράτηση, η οποία όχι μόνο απομειώνει τις όποιες προβλεπόμενες νόμιμες αυξήσεις στις συντάξεις μας, αλλά σε πολλούς συνταξιούχους, με την αύξηση των συντάξεων το 2025, κατά 2,5% και ταυτόχρονα αλλαγής και κλίμακας ΕΑΣ, σε μεγαλύτερο ποσοστό, θα παρατηρήσουμε μείωση του πληρωτέου ποσού, γεγονός που αντίκειται στις διατάξεις του Συντάγματος, οι οποίες ορίζουν ότι κανένα πληρωτέο ποσό δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το προηγούμενο πληρωτέο ποσό.
Οι συνταξιούχοι εκφράζουν δυσαρέσκεια, καθώς παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις για φοροελαφρύνσεις, η ΕΑΣ παραμένει ενεργή. Ενδεικτικά, η κυβέρνηση επέλεξε αντί της κατάργησης να προχωρήσει σε μία αναπροσαρμογή των ανώτατων κλιμακίων της εισφοράς, βάσει του ποσοστού αύξησης των συντάξεων. Όπως αναφέρει το σχέδιο νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση όταν δίνονται ετήσιες αυξήσεις στις συντάξεις, τα κατώφλια της ΕΑΣ θα προσαρμόζονται αντίστοιχα, ώστε να μειώνεται το ποσοστό που καταβάλλεται από τους συνταξιούχους που βρίσκονται κοντά στο όριο της κάθε κλίμακας.
Για παράδειγμα, αν ένας συνταξιούχος που λαμβάνει 1.420 ευρώ μηνιαία σύνταξη (συνολικό ετήσιο εισόδημα 17.040 ευρώ) λαμβάνει μια ετήσια αύξηση 3%, η σύνταξή του θα ανέλθει σε περίπου 1.462,6 ευρώ τον μήνα, ανεβάζοντας το ετήσιο εισόδημά του στα 17.551,2 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, ο νέος συνταξιούχος θα μπορούσε να περάσει σε υψηλότερη κλίμακα της ΕΑΣ, πληρώνοντας περισσότερη εισφορά λόγω της αύξησης στη σύνταξή του, γεγονός που ουσιαστικά μειώνει την ωφέλεια της αύξησης. Αυτό το σενάριο θα αποφευχθεί καθώς η κλίμακα θα αναπροσαρμοστεί, μετακινώντας τα όρια της ΕΑΣ για να παραμείνουν στην αρχική κλίμακα όσοι λαμβάνουν μικρές αυξήσεις.
Τονίζεται ότι για την υπόθεση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχου (ΕΑΣ) , προσέφυγαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο οι δικαστικοί και οι οποίοι έχουν δικαιωθεί. Μετά την θετική, υπέρ ΕΑΣ, όμως απόφαση του ΣτΕ (διχογνωμία δύο ανώτατων δικαστηρίων), η υπόθεση κρίνεται ξανά στο ΑΕΔ(Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο).
Σε περίπτωση δικαίωσης των δικαστικών, η απόφαση αυτή αναλώνεται να επεκταθεί στο σύνολο του δημόσιου τομέα και, μετά, θα επιβληθεί υπέρ κάθε συνταξιούχου του (ενιαίου) ΕΦΚΑ.
Τι λέει ο Πάνος Τσακλόγλου
Ο Υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου διέψευσε κατηγορηματικά δημοσιεύματα που αναπαράγονται τις τελευταίες ημέρες σύμφωνα με τα οποία οι συνταξιούχοι θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερο ποσό για την Εισφορά υπέρ Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) απ’ όση τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με την Εισηγητική Έκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2025. Όπως εξήγησε, το μέτρο της ΕΑΣ ισχύει από το 2010. Κατά την περίοδο της κρίσης ορισμένα πρώην ταμεία δεν απέδωσαν τα ποσά που όφειλαν στο ΑΚΑΓΕ, παρότι τα ποσά αυτά είχαν παρακρατηθεί από τους συνταξιούχους. Η διαφορά, ύψους περίπου 1 δις ευρώ, θα καταβληθεί και, μάλιστα, εντόκως, από τον e-ΕΦΚΑ που είναι ο διάδοχος φορέας αυτών των ταμείων στο ΑΚΑΓΕ σε τέσσερες δόσεις. Το αυξημένο ποσό που καταγράφεται στον προϋπολογισμό του 2025 οφείλεται σε αυτή τη διαφορά και, φυσικά, δεν θα πληρωθεί από τους συνταξιούχους. Μάλιστα, ανέφερε ο Υφυπουργός, σε σύγκριση με το παλαιό σύστημα, το νέο σύστημα ελαφρύνει τους συνταξιούχους κατά 32 εκ ευρώ, επηρεάζοντας ευνοϊκά περίπου το ένα τέταρτο των συνταξιούχων που πληρώνουν ΕΑΣ.
dnews.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις