Ομάδα δυο Ελλήνων και ενός αλλοδαπού απήγαγαν και απείλησαν μετανάστη στη Θεσσαλονίκη.
Όπως αποκαλύπτει στο protothema.gr, άντρας, με καταγωγή από το Ιράκ, κατέθεσε μήνυση σε αστυνομικό τμήμα της Θεσσαλονίκης κατά ομάδας που, όπως ισχυρίζεται, τον απήγαγε, τον απείλησε πως θα τον σκοτώσει και του ζήτησε 50.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δραστες του ειπαν πως εκκρεμεί «συμβόλαιο θανάτου» εις βάρος του από την χώρα του.
Η μήνυση και η περιγραφή του εφιάλτη
«Την 18η Σεπτεμβρίου και ώρα 11:00 δέχθηκα τηλεφώνημα από την γυναίκα μου να μεταβώ στο σχολείο των παιδιών μου – Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης – καθότι ενημερώθηκε από εκπαιδευτικούς ότι ο υιός μου, ηλικίας εννέα ετών, ήταν αδιάθετος και για τον λόγο αυτό ήταν προτιμότερο να επιστρέψει στο σπίτι. Μισή ώρα αργότερα και αφού άφησα τα παιδιά μου, δίχως να αποβιβαστώ από το αυτοκίνητό μου συνέχισα την διαδρομή μου με κατεύθυνση προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Λίγα μέτρα πιο κάτω από το σπίτι μου αντιλήφθηκα ότι με ακολουθούσε επίμονα και με προκλητική οδήγηση καταδίωξης, ένα αυτοκίνητο χρώματος μαύρου με τρεις επιβαίνοντες. Σε ανύποπτο χρόνο ακινητοποίησαν το αυτοκίνητό τους δίπλα στο δικό μου και ο ένας εκ των τριών κατευθύνθηκε προς το μέρος μου», ανέφερε στη μηνυτήρια αναφορά του ο Ιρακινος και συνέχισε:
«Την στιγμή εκείνη συνειδητοποίησα ότι έφερε όπλο, το οποίο φρόντισε να μου το καταστήσει σαφές, επιδεικνύοντάς το σε μένα όσο έμπαινε στο δικό μου όχημα. Υπό την απειλή του όπλου, ο άντρας μετρίου αναστήματος Κουρδικής Ιρακινής καταγωγής, διέταξε επιτακτικά να παραδώσω το κινητό μου τηλέφωνο και να οδηγήσω προς την κατεύθυνση που θα μου υποδείξει. Καθόλη τη διάρκεια της πορείας, εξακολουθούσε να μας ακολουθεί το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι άλλοι δύο άντρες, οι οποίοι όπως διαπίστωσα εκ των υστέρων ήταν ελληνικής καταγωγής.».
Ο ιδιος περιέγραψε στη μηνυτήρια αναφορά του πως οδηγούσε μισή ώρα προς….άγνωστη κατεύθυνση: «Με επιτακτικό ύφος με διέταξαν να σταματήσω σε ένα κατάστημα υπεραγοράς (super market). Από τον προσανατολισμό μου τη δεδομένη στιγμή μπορώ να συμπεράνω ότι το εν λόγω κατάστημα βρισκόταν επί της οδού Αλ.Παπαναστασίου. Αφού οι δύο άντρες κατέβηκαν στο κατάστημα ο ένας εξ αυτών επιβιβάστηκε για το υπόλοιπο της διαδρομής στο δικό μου όχημα ενώ ο τελευταίος εξακολουθούσε να μας ακολουθεί.Περνώντας και την περιοχή του αεροδρομίου και συνεχίζοντας την πορεία μας, αντιλήφθηκα ότι σταματήσαμε σε ένα απομονωμένο μέρος πάνω από την περιοχή του Χορτιάτη με κατεύθυνση προς κοντινό χωριό, πιθανότατα πλησίον αυτού που υποδεικνύω με το κατατεθέν έγγραφο.»
Οι απειλές με το όπλο και τα 50.000 ευρώ
Ο Ιρακινός περιέγραψε στη συνέχεια τις απειλές που δέχτηκε: «Στο σημείο όπου σταματήσαμε, 50 λεπτά μετά, υπό την απειλή του όπλου με ανάγκασαν να κατέβω από το αυτοκίνητο και εξαπέλυσαν απειλές εναντίον μου. Συγκεκριμένα, απευθυνόμενοι σε μένα μου είπαν εντόνως ότι γνωρίζουν πολύ καλά το λόγο που έφυγα από το Ιράκ και έχουν λάβει ως πληρωμή σημαντικό ποσό για να ολοκληρώσουν την αποστολή τους, δηλαδή τον θάνατό μου. Ωστόσο, ως αντιπρόταση μου ζήτησαν το ποσό των 50.000 για να με αφήσουν να ζήσω, τάσσοντας μου προθεσμία έως τις 25 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία θα μου πουν το μέρος και τον τρόπο που θα τους δώσω το ποσό αυτό. Σε αντίθετη περίπτωση θα εκπληρώσουν την αποστολή τους.». Ο ίδιος υποστήριξε στη μήνυση του πως αναγκάστηκε να φύγει από την πατρίδα του και να έρθει στην Ελλάδα το 2018 καθώς είχε δεχτεί απειλές από άτομα υψηλού πολιτικού κύρους: «Διαμένω στη Θεσσαλονίκη από το έτος 2018, ημερομηνία κατά την οποία υπέβαλλα στη χώρα Σας εγώ και η οικογένειά μου αίτηση διεθνούς προστασίας καθότι στη χώρα καταγωγής μου, το Ιράκ, δέχθηκα πλήθος επιθέσεων από άτομα υψηλού κοινωνικο-πολιτικού κύρους και επιρροής σχετικά με την ευρύτερη οικογένεια της συζύγου μου, γεγονός που με εξανάγκασε να διαφύγω από το Ιράκ προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος για τη ζωή τόσο τη δική μου όσο και τη οικογένειάς μου».
Τι δηλώνει ο Ιρακινός
Ο αλλοδαπός μιλησε στο protothema.gr, διατηρώντας την ανωνυμία του. Το θυμα της καταγγελόμενης απαγωγής υποστήριξε πως έφυγε από το Ιράκ γιατί τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένεια του δέχτηκαν απειλές: «Εγκατέλειψα τη χώρα μου, καθώς, παρά το πολύ υψηλό επίπεδο ζωής που απολάμβανα και την κοινωνική αποδοχή, καθώς βρέθηκε να απειλείται η οικογένεια μου και η ασφάλεια των παιδιών μου. Συγκεκριμένα Δέχθηκα ένοπλη επίθεση στο σπίτι μου, προσπάθησαν να απαγάγουν την ανήλικη κόρη μου, λήστεψαν τις επιχειρήσεις μου και παρόλου που «έβρισκα το δίκαιο μου» στα Δικαστήρια καμία απόφαση δεν εφαρμόζονταν».
Τόνισε ακόμη: «Δυστυχώς στη χώρα μου κάθε ποινικός εγκληματίας, με πρόσχημα ιδεολογικά – πολτικά και θρησκευτικά κριτήρια, έχει μια πρόσβαση στην εξουσία και μπορεί να δρα ανενόχλητος καλύπτοντας πλήρως εγκληματικές δραστηριότητες. Λειτουργούν εκγληματικές οργανωσεις που συχνά χρηματοδοτούν ή αποτελούν ενεργά κομμάτια πολιτικών κομμάτων και της εκτελεστικής εξουσίας, ενώ Υπουργοί είναι «διοικητές» αυτών. Βρέθηκα, λοιπόν εξαιτίας ενός οικογενειακού γεγονότος να διώκομαι από ανθρώπους που είχαν την δύναμη να κάνουν ένοπλες επιθέσεις, να προσπαθούν να απαγάγουν τα παιδιά μου χωρίς να υπάρξει καμία ουσιαστική δυνατότητα καταγγελίας, καθώς κάθε προσπάθεια ήταν απλά μια κοροϊδία. Μπροστά στο κίνδυνο αυτό εγκατέλειψα τις επιχειρήσεις μου, τα ακίνητα μου και ότι άλλο θα ζήλευε ίσως κάποιος και ήρθα στην Ελλάδα όπου η ασφάλεια και η δικαιοσύνη δρούνε ανενόχλητες ανεξαρτήτως του ποιος είναι ο θύτης. Δυστυχώς, όμως παραρτήματα αυτών των εγκληματικών οργανώσεων έρχονται πια και στην Ελλάδα και εκβιάζουν για τεράστια χρηματικά ποσά τις οικογένειες μας, καθώς ζητάνε είτε να τους δώσουμε ότι χρήματα φέραμε μαζί μας ή να τους παραχωρήσουμε τις περιουσίες μας που αφήσαμε στο Ιρακ.».
«Το τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες παρόμοιων ιστοριών και μιας πολύ «ιδιαίτερης» εγκληματικότητας. Συγκεκριμένα αιτούντες άσυλο ή αναγνωρισμένοι πρόσφυγες υψηλού βιοτικού και κοινωνικού επιπέδου, οι οποίοι εγκατέλειψαν τα μέρη καταγωγής τους (ΙΡΑΚ, Ιράν, Τουρκία) διώκονται και στη χώρα μας από τις εγκληματικές οργανώσεις που του εξανάγκασαν σε φυγή. Στις χώρες αυτές υπάρχουν μεγάλες εγκληματικές – τρομοκρατικές οργανώσεις που δρούνε σαν μια μορφή κρατικής εξουσίας (παρακράτους) ή με τη κάλυψη κυβερνώντων πολιτικών κομμάτων και διαπράττουν σωρεία βαρύτατων ποινικών αδικημάτων με τη κάλυψη της εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, όπως αυτές μπορεί να οροθετούνται σε τέτοιες χώρες», δήλωσε ο δικηγορος του Ιρακινού, Θοδωρής Καραγιάννης.
«Το γεγονός αυτό αναδεικνύει την επικινδυνότητα αυτού του φαινομένου. Η ελληνική κοινωνία μπορεί να μην το αντιλαμβάνεται προς το παρόν, γιατί η δράση τους περιορίζεται σε ομοεθνείς τους, για τους οποίους έχουν πληροφορίες σχετικά με την οικονομική τους κατάσταση, αλλά αν την αφήσουμε να συνεχίσει θα επεκταθεί και θα αποτελεί ενεργό κίνδυνο για όλους», συνέχισε.
«Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθούν και αντικειμενικοί παράγοντες όπως η δυσκολία των θυμάτων να καταγγείλουν σχετικά περιστατικά, λόγω αδυναμίας επικοινωνίας με τις αρμόδιες αρχές, καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών δεν μιλούν επαρκώς την αγγλική γλώσσα. Επίσης και η επιφυλακτικότητα που, πολύ δικαιολογημένα, μπορεί να έχει κάθε αρμόδιος υπάλληλος, αλλά μπορεί να αποβεί μοιραία για την εξέλιξη των ερευνών και της ασφάλεια των παθόντων.Ο εντολέας μας τυγχάνει ένας άνθρωπος πολύ υψηλού κοινωνικού – οικονομικού επιπέδου, ο οποίος με κανένα τρόπο δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί οικονομικός μετανάστης, καθώς μόνο λόγοι ασφάλειας της ζωής αυτού και της οικογένειας θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν να εγκαταλείψει βιαίως τη χώρα του. Αυτός ο άνθρωπος, λοιπόν έπεσε θύμα απαγωγής και εκβιασμού από ομοεθνείς του, αλλά με τη παρότρυνσή μας πήγε άμεσα στο Α.Τ. να δηλώσει τα σχετικά περιστατικά, καθώς αντιλήφθηκε ότι στην Ελλάδα οφείλουμε και μπορούμε να εμπιστευόμαστε τις αρχές», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Καραγιαννης.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις