Εκστρατεία αποδόμησης μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – Μισθοί, εργασιακά, λαϊκισμός και αξιοπιστία

13

Δεν άργησε το ΠΑΣΟΚ να φορέσει τα «παπούτσια» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με καθημερινές επιθέσεις στην κυβέρνηση και προτάσεις, τις οποίες η ΝΔ πάντως χαρακτηρίζε ακοστολόγητες και καταστροφικές

Σαν έτοιμο από καιρό το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε – έστω και από «σκόντα» – στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την Χαριλάου Τρικούπη να επιδίδεται σε μπαράζ επιθέσεων προς την κυβέρνηση, την ώρα που Μαξίμου και Νέα Δημοκρατία κατηγορούν το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη για «λαϊκισμό».

Από τις «γαλάζιες» επιθέσεις, εξάλλου, δεν λείπει το κλισέ περί «πράσιμου ΣΥΡΙΖΑ», το οποίος, από ό,τι φαίνεται, θα μας ακολουθεί μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές…

Σε κάθε περίπτωση, πρώτος ο πρωθυπουργός δήλωσε για τον Νίκο Ανδρουλάκη, αφού ανέλαβε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πως περιμένει από εκείνον και το ΠΑΣΟΚ «έναν πιο υπεύθυνο ρόλο» με «προτάσεις ουσίας».

«Αναμένω τη θεσμική συνάντηση με τον κ. Ανδρουλάκη, περιμένω από εκείνον και το κόμμα του έναν πιο υπεύθυνο ρόλο, οι τελευταίες όμως θέσεις του θυμίζουν πολύ ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ζητάμε να συμφωνούμε σε όλα, αλλά περιμένουμε προτάσεις ουσίας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου και επικέντρωσε την κριτική του στο πάγιο αίτημα του ΠΑΣΟΚ να μειωθεί ο ΦΠΑ.

«Με μία πολύ μεγάλη δημαγωγική ευκολία ζητάει να μειωθεί ο ΦΠΑ κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι το οποίο θα στοίχιζε από μόνο του 3 δισ ευρώ. Και βέβαια, να θυμίσω ότι και οι παροχές που υποσχέθηκε πηγαίνουν πέρα και πάνω από το ευρωπαϊκό όριο δαπανών, κάτι το οποίο θα έθετε αυτόματα – το τονίζω αυτόματα – τη χώρα σε διαδικασία επιτήρησης», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Αυτό το τελευταίο, με την επιτήρηση, κάτι μας θυμίζει πάντως. Για την Ιστορία, ήταν το προεκλογικό σύνθημα του πρωθυπουργού πριν κερδίσει τις εκλογές του 2023, όταν «απειλούσε» πως με τον ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψουμε στα μνημόνια.

Εν ολίγοις, είτε με ΠΑΣΟΚ, είτε με ΣΥΡΙΖΑ, την επιστροφή στην επιτήρηση δεν την γλιτώνουμε, παρά μόνον αν ψηφίζουμε Νέα Δημοκρατία μέχρι… να δύσει ο ήλιος.

Ανδρουλάκης: Ποιος λαΐκιζε το 2019, εγώ ή εσύ;

«Θέλω να προκαλέσω τον πρωθυπουργό και τη μνήμη του: Ποιος μιλούσε για οριζόντια μείωση του ΦΠΑ, λίγο μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο; Εγώ ή ο κ. Μητσοτάκης; Ποιος ήταν μαζί με τον κ. Σαμαρά και λαΐκιζε τα δύσκολα χρόνια, που ήμασταν στο όριο της χρεοκοπίας; Εγώ ή ο κ. Μητσοτάκης;», απάντησε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις κατηγορίες περί «δημαγωγίας».

 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε πως οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ είναι κοστολογημένες και συγκεκριμένες, προτάσεις που αντέχει η ελληνική οικονομία για «κοινωνική δικαιοσύνη, ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ισχυρή δημόσια παιδεία, στήριξη μιας χώρας που χρειάζεται παραγωγή, ανταγωνιστικότητα, εξωστρέφεια, αλλά και παρεμβάσεις που αφορούν στις συντάξεις, ιδιαίτερα για τους φτωχότερους Έλληνες».

Η μεγάλη κόντρα για συλλογικές συμβάσεις και κατώτατο μισθό

Η πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη να συναντηθεί με τους κοινωνικούς εταίρους και να επαναφέρει το αίτημα για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας και καθορισμό των μισθών μετά από κοινωνικό διάλογο, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την κυβέρνηση και προσωπικά από την αρμόδια υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως.

«Καλωσορίζουμε τον κ. Ανδρουλάκη στον διάλογο που έχει εκκινήσει τα τελευταία έξι χρόνια και έχει ήδη οδηγήσει σε πολύ σημαντικές ρυθμίσεις, αποτέλεσμα προτάσεων των ίδιων των κοινωνικών εταίρων», δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός, σημειώνοντας ειρωνικά πως «αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι τι είπε μετά από τρία χρόνια που ήταν αρχηγός στο ΠΑΣΟΚ, αυτή τη μία μέρα: Ότι η χώρα χρειάζεται διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης. Αυτή είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ; Αυτό περιμέναμε 1.100 μέρες; Να ακούσουμε ότι η χώρα χρειάζεται ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης; Κάτι συγκεκριμένο, κάτι απτό, κάτι να ακούσουμε συγκεκριμένο, τίποτα!».

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ

Με επτά συγκεκριμένα σημεία, ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε πως η Χαριλάου Τρικούπη δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και στο ρόλο των κοινωνικών εταίρων, ζητώντας ενίσχυση του διαλόγου ανάμεσα στους εργοδότες και τους εργαζομένους για τη διασφάλιση δίκαιων και βιώσιμων συνθηκών εργασίας.

Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης της ανεργίας και της έλλειψης εργατικών χεριών, ενώ αναφέρθηκε στη βελτίωση μισθών και εισοδήματος, στην επαγγελματική κατάρτιση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων, στη σημασία ανάδειξης νέων επαγγελμάτων, στα «πράσινα», τα ψηφιακά και τα επαγγέλματα φροντίδας, για τα οποία, όπως είπε, «η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ελάχιστα» ενώ σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ προωθεί την ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση) στον αναπτυξιακό σχεδιασμό των ελληνικών επιχειρήσεων, «για να ενισχύσουμε τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητά τους».

Και μπορεί αυτά να ακούγονται γενικά και αόριστα στα αυτιά της κυβέρνησης, όμως, αυτό που αναδεικνύει, ουσιαστικά, το ΠΑΣΟΚ και το κατέθεσε στη Βουλή με τροπολογία πριν τη συνάντηση Ανδρουλάκη με τους κοινωνικούς εταίρους, είναι η ανάγκη «να προσδιορίζεται από τους κοινωνικούς εταίρους και την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ο κατώτατος μισθός» και, φυσικά, η επιστροφή στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

«Πόλεμος» για φορολογία και βαρέα στο ΕΣΥ

Η επόμενη πολιτική σύγκρουση Ανδρουλάκη ήταν με τους υπουργούς της κυβέρνησης Μάκη Βορίδη και Άδωνι Γεωργιάδη στη Βουλή και ήταν διπλή, αφού είχε ως αντικείμενο τις τροπολογίες που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ τόσο για την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των εργαζομένων στο ΕΣΥ, όσο και για τη μεωση των συντελεστών στον ΦΠΑ κατά δύο μονάδες.

Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης επιχείρησαν να αποδομήσουν τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να επιμένει.

«Σήμερα μπορείτε να κάνετε ένα βήμα συναίνεσης. Είναι ταγκό για δύο. Αν συμφωνείτε ότι το μέτρο είναι δίκαιο, σας καλούμε να ψηφίσετε τροπολογία του ΠΑΣΟΚ. Όχι να ακούω τον κ. Μαρινάκη να λέει ότι εύχεστε να βρεθεί ένα δίκαιο μέτρο για να ψηφιστεί. Ορίστε, ψηφίστε η ΝΔ τη δίκαιη τροπολογία του ΠΑΣΟΚ, εντάσσοντας τους υγειονομικούς στα βαρέα», είπε χαρακτηριστικά.

Οι δύο υπουργοί, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υποστηρίζουν πως οι συγκεκριμένες προτάσεις Ανδρουλάκη δεν είναι κοστολογημένες και, ουσιαστικά, θα τινάξουν τον προϋπολογισμό στον αέρα, κατηγορώντας τον για λαϊκισμό.

Παρ’όλα αυτά, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι οι δύο επόμενες πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ θα αφορούν στο «πάγωμα» της golden visa στους δήμους όπου καλπάζουν τα ενοίκια και στη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών.

«Δεν θα υπάρχει φύλλο συκής για την κυβέρνηση, όταν τα τραπεζικά ιδρύματα, που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με τον κόπο και τα χρήματα του ελληνικού λαού, έχουν συσσωρεύσει 8 δισ. ευρώ το 2023. Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρόν για συναίνεση προς όφελος του ελληνικού λαού. Να βάλουν το χέρι στην τσέπη τα ολιγοπώλια, που ασύδοτα έχουν συσσωρεύσει δισεκατομμύρια ευρώ σε μια εποχή που η αγοραστική δύναμη του ελληνικού λαού είναι η προτελευταία στην Ευρώπη», όπως είπε από το βήμα της Βουλής.

Και έπεται συνέχεια – και από τις δύο πλευρές, καθώς η κόντρα συνεχίζεται με τους εκπροσώπους Τύπου των δύο κομμάτων να ανταλλάσσουν «πυρά» εφ’ όλης της ύλης.

Νατάσα Ρουγγέρη

in.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like