Η Κίνα δεν θα συνεχίσει για πολύ να είναι «θεατής» της στενής συνεργασίας Ρωσίας – Βόρειας Κορέας, που της στερεί περισσότερα από όσα έχει διάθεση να θυσιάσει στα πεδία της Ουκρανίας
Επίσημα το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας παραδέχθηκε εχθές πως ανάμεσα στα μέλη των ρωσικών δυνάμεων που οι στρατιώτες του Κιέβου έχουν εξουδετερώσει στις μάχες της τελευταίας εβδομάδας υπάρχουν όντως Βορειοκορετάτες στρατιώτες κατηγορώντας παράλληλα τη Μόσχα πως επιχειρεί με κάθε τρόπο να εξαφανίσει τα αποδεικτικά στοιχεία είτε θάβοντας πρόχειρα είτε ακόμη και απανθρακώνοντας τις σορούς των συγκεκριμένων ανδρών.
Η Μόσχα κατά την πάγια πρακτική της αρνείται τα πάντα ή δεν δηλώνει το παραμικρό αναφορικά με τα νέα στοιχεία που δημοσιεύονται πλέον μαζικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Βόρεια Κορέα – Ρωσία: Μία βραχύβια σχέση και στη μέση το Πεκίνο
Αναλυτές σήμερα υπογραμμίζουν όμως πως αυτή η σχέση ανάμεσα σε Βόρεια Κορέα και Ρωσία όσο προχωρά ο χρόνος και τα μέτωπα του πολέμου παραμένουν ανοιχτά θα είναι «βραχύβια».
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Βλαντιμνίρ Πούτιν δεδομένα εντός της συγκεκριμένης κρίσης βρήκαν πεδίο συνεννόησης και συνεργασίας αλλά για την Πιονγιάνγκ η σχέση που την κρατά «όρθια» δεν είναι άλλη από αυτή με το Πεκίνο.
Αμερικανικά δημοσιεύματα και αναλύσεις – ειδικά στους Times της Νέας Υόρκης – υπογραμμίζουν πως εντός του 2025 η Βόρεια Κορέα ίσως να έχει σημαντικά εσωτερικά ζητήματα με τον όγκο πολεμικού υλικού που στέλνει προς τη Μόσχα.
Τα Βορειοκορεατικά όπλα που κατά κόρον έχει αγοράσει ο Πούτιν κοστίζουν σήμερα πιο ακριβά από όσο πωλούνται καθώς αποδυναμώνουν το οπλοστάσιο του Κιμ Γιονγκ Ουν ενώ παράλληλα η χρήση τους στα πεδία δίνει στη Δύση τη δυνατότητα να μελετήσουν τις δυνατότητες και τους τύπους τους.
Τα μέχρι πρόσφατα άγνωστα σε όλους οπλικά συστήματα που επί χρόνια «διαφημίζει» πως παράγει το καθεστώς στη Βόρεια Κορέα σήμερα περνούν από το «μικροσκόπιο» ειδικών με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για χαμηλού επιπέδου και ποιότητας όπλα τα οποία δημιουργούν μεγαλύτερα προβλήματα στα πεδία από αυτά για τα οποία χρησιμοποιούνται.
Την ίδια στιγμή για τη συγκεκριμένη βοήθεια η Μόσχα πληρώνει με πετρέλαιο, φυσικό αέριο και τρόφιμα με την οικονομία της Βορείου Κορέας να παραμένει σε ιστορικά χαμηλά.
Η συνδρομή της Πιονγιάνγκ με 11.000 στρατιώτες τους οποίους το καθεστώς αντιμετωπίζει επίσης ως «εξαγώγιμο προϊόν» δεν θα φέρει αλλαγές στο εμπορικό ισοζύγιο ανάμεσα στις δύο χώρες το οποίο για το 2024 έφτασε μετά βίας το 3% των οικονομικών συναλλαγών της χώρας στον Βορρά της Κορεατικής χερσονήσου. Παράλληλα σε αυτή τη σχέση διακριτικά, μέχρι τώρα, παρακολουθεί τις εξελίξεις το Πεκίνο.
Με τον Τραμπ να έρχεται ξανά στην εξουσία από τα τέλη του ερχόμενου Ιανουαρίου το Πεκίνο οφείλει να είναι έτοιμο για έναν νέο πιο σκληρό γύρο εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ και χωρίς την ευρωπαϊκή αγορά θα είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να πλήξει την Ουάσιγκτον σε καίρια σημεία.
Σήμερα η σχέση Βορείου Κορέας – Ρωσίας στοιχίζει ακριβά σε δύο από τα τρία μέρη της ανατολικής συμμαχίας και ένα εξ’ αυτών δεν έχει καμία πρόθεση να συνεχίσει ως παρατηρητής.
Η Κίνα σύντομα – μέχρι τις 20 Ιανουαρίου και την ορκωμοσία Τραμπ – θα φροντίσει να ξεκαθαρίσει προς όλους τις προθέσεις της και δεν είναι απίθανο εάν κάποιος δεν «πειστεί»να υπάρξει ένα πρώτο σημαντικό και κυρίως δημόσιο ρήγμα στις διμερείς ή τριμερείς σχέσεις.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις