Συμφώνησαν Φιντάν και Αλ Γκολάνι στη Δαμασκό: Δεν υπάρχει χώρος για Κούρδους στη Συρία – Το μήνυμα σε Ισραήλ

29

«Οι σκοτεινές μέρες στη Συρία είναι πίσω μας και μας περιμένουν καλύτερες μέρες

Ο νέος ισχυρός άνδρας της Συρίας, ο Άχμαντ αλ Σάρα, υποδέχθηκε σήμερα τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας καθώς και αντιπροσωπεία του Λιβάνου, υποσχόμενος να βάλει τέλος στην «αρνητική» συριακή επιρροή στη γειτονική χώρα, δύο εβδομάδες μετά την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Οι σκοτεινές μέρες στη Συρία είναι πίσω μας, και μας περιμένουν καλύτερες μέρες. Δεν υπάρχει χώρος για κούρδους μαχητές του PKK και της YPG στη Συρία Θα ήθελα να εκφράσω τη χαρά μου που βρίσκομαι σήμερα στη Δαμασκό. Εύχομαι έλεος του Θεού στα αδέρφια μας που μαρτύρησαν τα τελευταία 14 χρόνια του αγώνα για την ελευθερία. Σας έφερα τους χαιρετισμούς του τουρκικού λαού και του προέδρου μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Για 14 χρόνια, η χαρά σας ήταν η χαρά μας, η λύπη σας ήταν η λύπη μας. Ως Τούρκοι, είμαστε περήφανοι που βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Είμαι στη Δαμασκό σήμερα γιατί δεν θα σε αφήσουμε μόνο σήμερα, όπως στις πιο σκοτεινές σου μέρες. Κατά τη συνάντηση, υπογραμμίσαμε τη σημασία της σταθερότητας στη Συρία. Είναι δυνατό να εξαλειφθεί η τρομοκρατία. Η νέα διοίκηση της Συρίας χρειάζεται ευκαιρία και χρόνο για να εφαρμόσει τις υποσχέσεις της. Οι απαραίτητες προετοιμασίες για την ανοικοδόμηση της Συρίας πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό. Μόνο έτσι θα είναι δυνατή η ασφαλής επιστροφή των Σύρων αδελφών μας στη χώρα τους. Ολόκληρη η διεθνής κοινότητα, ιδιαίτερα οι αραβικές χώρες, θα πρέπει να συμμετάσχουν στη νέα διοίκηση στη Συρία.

Δεν υπάρχει κανένας δισταγμός όσον αφορά την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Το επιβεβαιώσαμε στη συνάντηση. Δεν υπάρχει χώρος για την τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG στη Συρία. Είδα για άλλη μια φορά πόσο αποφασισμένος είναι ο συριακός λαός στον αγώνα ενάντια στο PKK/YPG. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τον αγώνα του συριακού λαού ενάντια στο DAESH. Ας ελπίσουμε ότι θα καθαρίσουν το DAESH από τα εδάφη τους.

Είναι απαράδεκτο για το Ισραήλ να σφετερίζεται τα εδάφη της Συρίας. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει στο Ισραήλ, τόνισε ο τούρκος υπ. Εξωτερικών.

Από την πλευρά του, ο Αλ Γκολάνι πως «δίνουμε σημασία στη συνεργασία σε οικονομικά και πολιτικά πλαίσια την επόμενη περίοδο. Είπαμε ότι μας ενδιαφέρει η υποστήριξη της Τουρκίας γιατί οι υποδομές μας είναι προβληματικές. Η Τουρκία στάθηκε πάντα στο πλευρό της Συρίας».

Ο Ιμπραήμ Καλίν, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών MIT της Τουρκίας, επισκέφθηκε επίσης τη Δαμασκό στις 12 Δεκεμβρίου, τέσσερις ημέρες μετά την πτώση του Άσαντ.

 

Διπλωμάτες από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Γαλλία, έχουν πάει από τότε στη Δαμασκό για να συναντήσουν τις νέες αρχές.

Και η Ουάσινγκτον απέσυρε προχθές, Παρασκευή, την επικήρυξη του νέου ηγέτη της Συρίας, η ριζοσπαστική οργάνωση του οποίου Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) εξακολουθεί ωστόσο να χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από πολλές δυτικές χώρες.

Υψηλόβαθμος Σύρος διπλωμάτης δήλωσε στο AFP στο Ριάντ πως η σαουδαραβική κυβέρνηση αποκατέστησε επίσης επαφή με τις νέες συριακές αρχές και θα στέιλει αντιπροσωπεία στη Δαμασκό.

Ο Σάρα υποδέχθηκε εξάλλου στη Δαμασκό τον επικεφαλής των Δρούζων του Λιβάνου Ουαλίντ Τζουμπλάτ, για μια πρώτη συνάντηση με έναν ηγέτη της γειτονικής χώρας, που υπέφερε επί δεκαετίες από την ανάμιξη της οικογένειας Άσαντ στην οποία αποδίδονται πολλές βιαιότητες, μεταξύ των οποίων πολλές δολοφονίες.

Η Συρία δεν θα έχει πλέον αρνητική ανάμιξη στον Λίβανο και και θα σεβαστεί την κυριαρχία του Λιβάνου, την εδαφική ακεραιότητά του (…) και τη σταθερότητά του, δήλωσε ο Άχμαντ αλ Σάρα.

Θα κρατηθεί σε ίση απόσταση από όλους στον Λίβανο, πρόσθεσε, λέγοντας πως η Συρία υπήρξε στο παρελθόν «πηγή φόβου» στον Λίβανο.

Ο Τζουμπλάτ ήταν επικεφαλής μιας σημαντικής αντιπροσωπείας βουλευτών του κοινοβουλευτικού μπλοκ του, μεταξύ των οποίων ο γιος του Ταϊμούρ, που τον διαδέχθηκε στην ηγεσία του Σοσιαλιστικού Προοδευτικού Κόμματος, και Δρούζοι θρησκευτικοί αξιωματούχοι.

Συναντήθηκε στο προεδρικό μέγαρο με τον Άχμαντ αλ Σάρα, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά με κοστούμι και γραβάτα, και ο οποίος ήταν μέχρι τώρα γνωστός με το πολεμικό του όνομα Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι.

Ο Τζουμπλάτ κατηγορεί την έκπτωτη συριακή εξουσία ότι δολοφόνησε τον πατέρα του Καμάλ Τζουμπλάτ το 1977 στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο. Οι δολοφονίες πολλών άλλων Λιβανέζων αντισύρων αξιωματούχων αποδίδονται στον πρώην πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και στον προκάτοχό του, τον πατέρα του Χάφεζ.

Η μειονότητα των Δρούζων, μια σέχτα που προέρχεται από το ισλάμ, διαμοιράζεται ανάμεσα στον Λίβανο, τη Συρία και το Ισραήλ.

Μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ, που παρουσίαζε τον εαυτό του ως προστάτη των μειονοτήτων σε μια χώρα όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι σουνίτες , οι νέες αρχές, που προέρχονται από τους ισλαμιστές της HTS, βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση για τον τρόπο με τον οποίο θα μεταχειριστούν τις μειονότητες μιας πολυεθνικής χώρας με διάφορες θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Η μεταβατική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να σεβαστεί τα δικαιώματα όλων των Σύρων.

Ο Σάρα κάλεσε τους Λιβανέζους να «διαγράψουν από τη μνήμη τους την ανάμνηση της παλιάς Συρίας στον Λίβανο».

Ο συριακός στρατός είχε παρέμβει στον Λίβανο εν μέσω εμφυλίου πολέμου το 1976, και σε διάφορα επεισόδια της λιβανικής σύγκρουσης προτού αποσυρθεί το 2005 υπό λαϊκή πίεση μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι.

Ο γιος του Ραφίκ Χαρίρι Σάαντ και πολλοί Λιβανέζοι πολιτικοί είχαν κατηγορήσει τη συριακή εξουσία για τη δολοφονία αυτή, για την οποία διεθνές δικαστήριο έκρινε ενόχους μέλη της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ, συμμάχου της Συρίας.

Ο νέος ηγέτης της Συρίας κατήγγειλε εξάλλου τον ρόλο που έπαιζε το Ιράν στη Συρία, λέγοντας πως η παρουσία “ιρανικών πολιτοφυλακών αποτελεί πηγή ανησυχίας για όλες τις περιφερειακές χώρες και διεθνώς”.

Η Ρωσία και το Ιράν με τις συμμαχικές πολιτοφυλακές τους και κυρίως με την ισχυρή Χεζμπολάχ, ήταν οι κύριοι υποστηρικτές της εξουσίας του Μπασάρ αλ Άσαντ στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που ξεκίνησε το 2011 και προκάλεσε τον θάνατο περίπου 500.000 ανθρώπων.

Το Ιράν «δεν έχει» ‘συμπληρώματα’ στη Μέση Ανατολή και δεν τα «’έχει ανάγκη», δήλωσε σήμερα ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like