Σύμφωνα με την Washington Post, η οποία πραγματοποίησε έρευνα επί ένα χρόνο, 3.104 μαθητές έχασαν τη ζωή τους σε ιδρύματα – μεταξύ 1828 και 1970 – σε αυτό που η εφημερίδα περιγράφει ως «ένα σκοτεινό κεφάλαιο της αμερικανικής ιστορίας που έχει αγνοηθεί και αποκρύπτεται επί μακρόν».

3.104 παιδιά ιθαγενών Αμερικανών πέθαναν σε οικοτροφεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας απομακρυνθεί δια της βίας από τις οικογένειές τους για να αφομοιωθούν υποχρεωτικά, ανέφερε σήμερα δημοσίευμα της Washington Post – της οποίας η εκτίμηση είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από εκείνη της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σε αυτά τα ιδρύματα, μερικά από τα οποία ήταν θρησκευτικά και τα οποία υπήρχαν από τις αρχές του 19ου αιώνα έως τη δεκαετία του 1970, πολλά παιδιά υπέστησαν σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία, σύμφωνα με πρόσφατη κυβερνητική έκθεση που υπολόγιζε τον αριθμό των μαθητών που πέθαναν εκεί σε τουλάχιστον 973.

Στα τέλη Οκτωβρίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε συγγνώμη από τους ιθαγενείς της Αμερικής, αποκαλώντας αυτές τις φρικαλεότητες «αμαρτία που λερώνει την ψυχή μας».

Σύμφωνα με την Washington Post, η οποία πραγματοποίησε έρευνα επί ένα χρόνο, 3.104 μαθητές έχασαν τη ζωή τους σε αυτά τα ιδρύματα, μεταξύ 1828 και 1970, ενώ ο απολογισμός θα ήταν στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερος σύμφωνα με τους ιστορικούς.

Η Washington Post αναφέρει ότι «διακρίβωσε πως περισσότεροι από 800 από αυτούς τους μαθητές θάφτηκαν σε κοιμητήρια στα σχολεία όπου φοιτούσαν ή κοντά εκεί, υπογραμμίζοντας ότι, όπως σε πολλές περιπτώσεις, τα πτώματα των παιδιών δεν παραδόθηκαν ποτέ στην οικογένεια ή τη φυλή τους».

Σύμφωνα με έγγραφα που συμβουλεύτηκε η εφημερίδα, «οι αιτίες θανάτου περιελάμβαναν μολυσματικές ασθένειες, υποσιτισμό και ατυχήματα».

Δεκάδες ιθαγενείς Αμερικανοί μαθητές πέθαναν κάτω από ύποπτες συνθήκες, συνεχίζει το άρθρο, «και σε ορισμένες περιπτώσεις, τα έγγραφα δείχνουν ενδείξεις κακοποίησης ή κακομεταχείρισης που πιθανότατα οδήγησαν στο θάνατο των παιδιών».

Αυτά τα οικοτροφεία «δεν ήταν σχολεία» αλλά «χώροι κράτησης, χώροι καταναγκαστικής εργασίας», δήλωσε στην εφημερίδα η Τζούντι Γκαϊασκίμπος, διευθύντρια της Επιτροπής της Νεμπράσκα για τους Ιθαγενείς Αμερικανούς οι συγγενείς της οποίας είχαν σταλεί εκεί.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έχει εφαρμόσει μια σειρά μέτρων για τη στήριξη των ιθαγενών πληθυσμών των ΗΠΑ και τη βελτίωση των σχέσεων με το ομοσπονδιακό κράτος.

dnews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις