Ο Ν. Δένδιας, ο πολιτικός ο οποίος κλείνει το μάτι στην ονομαζόμενη «λαϊκή Δεξιά», αποσκοπώντας στην στήριξή του ως «δελφίνου» για πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός, και εμφανίζεται ως «Κολοκοτρωναίος» στα ελληνοτουρκικά, αν και ενίοτε τον πιάνει «μούγγα», τώρα αποθεώνει τον Κώστα Σημίτη, που θεωρείται από τη «λαϊκή Δεξιά» ως υπέρμαχος του «κατευνασμού», λέγοντας μάλιστα ότι ως υπουργός τον … συμβουλευόταν!
Χαρακτηριστικά, ο νυν υπουργός Αμυνας και πρώην Εξωτερικών, με αφορμή τον θάνατο του άλλοτε πρωθυπουργού κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σημίτη, έγραψε στο twitter του (Χ): «Ο Κώστας Σημίτης, τον οποίο γνώρισα και συμβουλεύθηκα κατά τη θητεία μου ως υπουργός Εξωτερικών και συνάντησα πρόσφατα, ήταν μία σημαντική προσωπικότητα. Συμμετείχε στον δημόσιο βίο της χώρας από διαφορετικές θέσεις και έβαλε τη δική του σφραγίδα στις πολιτικές εξελίξεις, ως πρωθυπουργός σε μία κρίσιμη συγκυρία. Την αποτίμηση για όλες τις πτυχές της πολιτικής του δράσης θα την κάνει η Ιστορία».
Κόντρα Καραμανλή – Σημίτη
Ως γνωστόν, για τη «λαϊκή Δεξιά» της ΝΔ, η οποία βγάζει καντήλες που το σημιτικό ΠΑΣΟΚ έχει αλώσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη και το μέγαρο Μαξίμου, ο Κ. Σημίτης δεν ήταν μόνον «αρχιμάγειρας της διαπλοκής» και «πρωθιερέας σκανδάλων» (Siemens, Χρηματιστήριο, Ολυμπιακοί Αγώνες, και ούκ ολίγα άλλα). Ηταν κόκκινο πανί ως σύμβολο «ενδοτισμού» και του «κατευνασμού» της Τουρκίας. Ηταν ο άνθρωπος της «εθνικής ήττας στα Ιμια» και της «παράδοσης» του Οτσαλάν στην Τουρκία. Ακόμα και σήμερα, εξάλλου, Καραμανλής και Σαμαράς κατηγορούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη ως … σημιτική.
Μάλιστα, στο όχι και τόσο μακρινό 2021, σημειώθηκε μια ακόμα δημόσια κόντρα ανάμεσα στον Κώστα Καραμανλή (θεωρούμενο ως εκπρόσωπο της «λαϊκής Δεξιάς») και στον Κ. Σημίτη. Ο δεύτερος κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό της κυβέρνησης της ΝΔ για τους χειρισμούς του στα ελληνοτουρκικά, για να του απαντήσει ο πρώτος ότι «η κυβέρνηση Σημίτη διαπραγματευόταν με την Τουρκία αποκλειστικά το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών μας υδάτων».
Σημιτικά (;) φάλτσα Δένδια
Με δεδομένο ότι ο Ν. Δένδιας … ερωτοτροπεί με τη «λαϊκή Δεξιά», κύκλοι της οποίας μάλιστα κατά καιρούς τον υποστηρίζουν, προκάλεσε έκπληξη η ανάρτησή του στο twitter. Το πιο ενδιαφέρον είναι, όμως, ότι … εξομολογήθηκε δημόσια πως, όσο ήταν υπουργός Εξωτερικών, συμβουλευόταν τον Κ. Σημίτη. Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, για τι τον συμβουλευόταν.
Ως γνωστόν, ο Ν. Δένδιας, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, είχε υποπέσει σε πάμπολλα φάλτσα. Ηταν η περίοδος, οπότε ο άλλοτε διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, σημερινός σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Θάνος Ντόκος, έκανε λόγο για καζάν – καζάν (win win) «συνεκμετάλλευση» του Αιγαίου με την Τουρκία, το «δεξί χέρι» του πρωθυπουργού, νυν υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, έλεγε ότι η ελληνική «κόκκινη γραμμή» βρίσκεται στα 6 ναυτικά μίλια, ενώ ο πρώην υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, έλεγε ότι φύσαγε δυνατός άνεμος στην Ανατολική Μεσόγειο, και εξαιτίας του ο τουρκικός πολεμικός στόλος και τουρκικό ερευνητικό σκάφος «μπήκαν» στα ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΧ).
Τότε, ο Ν. Δένδιας συναγωνιζόταν τους ανωτέρω σε φάλτσα (;). Και τι δεν είχε πει. Η ανθρωπότητα δεν ζει πλέον την εποχή των κανονιοφόρων, έλεγε. Και οι τουρκικές κανονιοφόροι μπαινοέβγαιναν στα ΕΧΧ. Οταν τουρκικά πολεμικά και ερευνητικό σκάφος αλώνιζαν την κυπριακή ΑΟΖ, είχε πει ότι κάνουν λάθος γιατί εκεί που «σκάβουν» δεν υπάρχει φυσικό αέριο. Δηλαδή, ο τουρκικός στόλος είχε κάνει σουρωτήρι την Κύπρο, και αυτός αστειευόταν. Το κορυφαίο, δε, ήταν όταν Τούρκοι στρατιωτικοί ανέβηκαν σε βραχονησίδα στον Εβρο. Είπε το αμίμητο. Μα, για ένα οικόπεδο θα κάνουμε πόλεμο;
Δημοφιλέστερος ως «Κολοκοτρωναίος»
Αραγε, κατόπιν συμβουλών Σημίτη και σημιτικών τα έλεγε αυτά, ή λόγω άγνοιάς; Βέβαια, στη συνέχεια ανέκρουσε πρύμνα, και φιλοτέχνησε την εικόνα του «σκληρού» στα ελληνοτουρκικά «Κολοκοτρωναίου». Ειδικά, κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα και τη συνάντησή του με τον τότε ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου (4-2021), οπότε και εισέπραξε το χειροκρότημα σημαντικής μερίδες της «λαϊκής Δεξιάς» και της βάσης της ΝΔ.
Κάτι άλλωστε, που έως σήμερα τον φέρνει πρώτο στις δημοσκοπήσεις, ως δημοσφιλέστερο πολιτικό της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δείκτες που ενισχύουν το προφίλ του ως «δελφίνου», αν και το μέγαρο Μαξίμου συστηματικά τον υπονομεύει, θέλοντας τη μια να τον στείλει στην Κομισιόν, την άλλη στο Προεδρικό Μέγαρο, και ποιος ξέρει που αλλού.
Αν και προβάλλεται ως «σκληρός» στα ελληνοτουρκικά, ο Ν. Δένδιας ακολουθούσε και αυτός τη «διπλωματία των σεισμών», «πετώντας» με τον Τσαβούσογλου πάνω από την ισοπεδωμένη Τουρκία. Εκτοτε, συχνά αραιώνει τη ρητορική του για την Τουρκία, ενίοτε παραλείποντας κάθε αναφορά σε αυτήν
Η Συμφωνία της Μαδρίτης
Να σημειωθεί, πάντως, ότι ως προς τα εθνικά θέματα, ο Κώστας Σημίτης έχει επικριθεί σφόδρα, από Δεξιά και Αριστερά, ειδικά για τη Συμφωνία της Μαδρίτης, την οποία υπέγραψε τον Ιούλιο του 1997 με τον Τούρκο πρόεδρο, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Αυτό έγινε ένα χρόνο μετά τα Ιμια. Εκεί, ουσιαστικά, η ελληνική πλευρά αποδεχόταν τις τουρκικές απαιτήσεις περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο. Λίγο μετά, ακολούθησε η αγορά από την Κύπρο του ρωσικού συστήματος S-300, το οποίο τελικά κατέληξε στην Κρήτη, εξαιτίας αντιδράσεων ΗΠΑ, Τουρκίας.
Η Συμφωνία της Μαδρίτης, η οποία φέρεται να έγινε με τις ευλογίες -αν όχι υποβολή- της τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, προς εξυπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή, αποτέλεσε εστία μεγάλων τριβών μεταξύ των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Κάτι που συνεχίζεται για αρκετά χρόνια, με ένα στιγμιότυπο από όλα την κόντρα Σημίτη – Καραμανλή, το 2021, με άρθρο Σημίτη, απάντηση του Κ. Καραμανλή και ανταπάντηση Σημίτη.
Μεταξύ άλλων, στη Συμφωνία της Μαδρίτης», η οποία προσομοιάζει αρκετά στην «Διακήρυξη των Αθηνών» που υπέγραψαν Μητσοτάκης – Ερντογάν, γίνεται λόγος περί «σεβασμού στα νόμιμα, ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της κάθε χώρας στο Αιγαίο, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία της».
Επιπλέον, αναφέρεται ότι υπάρχει «δέσμευση αποφυγής μονομερών ενεργειών στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της επιθυμίας, ώστε να αποτραπούν συγκρούσεις οφειλόμενες σε παρεξήγηση». Σημείο, το οποίο η Τουρκία συστηματικά καταπατά με μονομερείς – τραμπούκικες ενέργειές της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, τόσο με τις παραβιάσεις (θαλάσσιες και αεροπορικές) όσο και με την -πέραν γεωγραφικής λογικής και κανόνων διεθνούς Δικαίου- ψευδεπίγραφη οριοθέτηση ΑΟΖ Τουρκίας – Λιβύης.
neostrategy.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις