«Ζούμε με τον φόβο. Στην αρχή έλεγαν πως επρόκειτο για μεμονωμένα περιστατικά», συνέχισε, «αλλά δεν υπάρχει τίποτε μεμονωμένο σε τόσες περιπτώσεις», είπε κάτοικος της περιοχής

Στην πόλη Χομς της Συρίας, συνοικίες της κοινότητας των αλεβιτών, στην οποία ανήκε ο έκπτωτος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, ζουν με τον φόβο αντιποίνων από πλευράς των νέων de facto αρχών, οι οποίες έχουν προχωρήσει σε εκατοντάδες συλλήψεις, σύμφωνα με κατοίκους.

Σε αυτή την πόλη, την τρίτη μεγαλύτερη της χώρας, όπου συμβιώνουν σουνίτες, αλεβίτες και χριστιανοί και όπου η θρησκευτική βία έφθασε σε παροξυσμό κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, που είχε έναυσμα την αιματηρή καταστολή από το προηγούμενο καθεστώς της εξέγερσης μεγάλου μέρους των πολιτών το 2011.

Στην είσοδο ζωνών όπου ζουν κατά πλειονότητα αλεβίτες, ένοπλοι με στολές παραλλαγής επανδρώνουν μπλόκα.

Δυο αυτόπτες μάρτυρες – οι οποίοι, όπως οι περισσότεροι από τους ανθρώπους με τους οποίους μίλησε το Γαλλικό Πρακτορείο, ζήτησαν να μην κατονομαστούν για την ασφάλειά τους -τόνισαν πως κάτοικοι ερωτώνται ποια είναι η πίστη τους στο ένα από τα οδοφράγματα.

Ο Σιχάντι Μαϊχούμπ, άλλοτε βουλευτής της Χομς, που λέει πως εντάχθηκε στην αντιπολίτευση στον πρώην πρόεδρο Άσαντ το 2012, δηλώνει πως το τελευταίο διάστημα κατέγραψε με ονόματα τις συλλήψεις «σχεδόν 600 ανθρώπων» μόνο στη συνοικία Ζαχρά. Σε όλη την πόλη, «ο αριθμός των συλληφθέντων ξεπερνά τους 1.380», προσθέτει.

Ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανέφερε από την πλευρά του στο AFP πως στη Χομς και στα περίχωρά της έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 1.800 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους αλεβίτες.

Κατά τον κ. Μαϊχούμπ, ανάμεσά τους είναι απόστρατοι «στρατηγοί», κάποιοι «συνταγματάρχες που πήγαν να ρυθμίσουν τις υποθέσεις τους σε ειδικά κέντρα», και κυρίως «πολίτες και επίστρατοι».

Στη γειτονική συνοικία Σαμπίλ, αξιωματικοί υπέστησαν ξυλοδαρμούς μπροστά στις συζύγους τους, πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με κατοίκους, στρατιώτες και επίστρατοι, που είχαν πάει να απογραφτούν και παρέδωσαν τον ατομικό τους οπλισμό, όπως απαίτησε η νέα εξουσία, επίσης συνελήφθησαν.
Η νέα de facto κυβέρνηση – στην εξουσία για κάτι παραπάνω από έναν μήνα, αφού κατέλαβε την εξουσία στη Δαμασκό την 8η Δεκεμβρίου συμμαχία ένοπλων οργανώσεων υπό τη Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ) – αρνείται από την πλευρά της πως γίνονται παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαβεβαιώνει πως βάζει στο στόχαστρο μόνο πρώην στελέχη των δυνάμεων του καθεστώτος Άσαντ.

Επαναλαμβάνει πως δεν έχει πρόθεση να βλάψει τις μειονότητες της χώρας, που αποτελεί μωσαϊκό εθνοτήτων και θρησκειών.

Οι αρχές στη Χομς λένε πως οι συλληφθέντες θα αφεθούν ελεύθεροι προσεχώς, σύμφωνα με τον κ. Μαϊχούμπ, που αποδίδει το κύμα παραβιάσεων δικαιωμάτων σε οργανώσεις που έχουν συμμαχήσει με τη ΧΤΣ.

«Ζούμε με τον φόβο», είπε κάτοικος στη Ζαχρά. «Στην αρχή έλεγαν πως επρόκειτο για μεμονωμένα περιστατικά», συνέχισε, «αλλά δεν υπάρχει τίποτε μεμονωμένο σε τόσες περιπτώσεις».

Άλλος κάτοικος είπε πως δεν έχει κανένα νέο του παιδιού του, που υπηρετούσε στον στρατό, αφού συνελήφθη σε σημείο ελέγχου σε γειτονική επαρχία την περασμένη εβδομάδα.

Σ’ όλη τη Συρία, η βία εναντίον αλεβιτών, κοινότητας για δεκαετίες συνδεδεμένης με την οικογένεια Άσαντ, έχει αυξηθεί πολύ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η ΜΚΟ έχει καταγράψει τουλάχιστον 150 δολοφονίες, στην πλειονότητά τους στις επαρχίες Χομς και Χάμα, από την 8η Δεκεμβρίου.

Στη Χομς, αξιωματούχος της ΧΤΣ, ο Αμπού Γιούσεφ, δήλωσε πως επιχειρήσεις επέτρεψαν να εντοπιστούν τρεις αποθήκες όπλων και «δεκάδες καταζητούμενοι».

Οι επιχειρήσεις αυτές, που υποτίθεται πως ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα, αναμένεται να συνεχιστούν σε τομείς που «δεν έχουν ακόμη εκκαθαριστεί από τα υπολείμματα του (προηγούμενου) καθεστώτος», πρόσθεσε.

«Θέλουμε ασφάλεια για όλους: τους σουνίτες, τους αλεβίτες, τους χριστιανούς, τους πάντες», διαβεβαίωσε.

Αλλά στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν βίντεο με ακραία βία, ανάμεσά τους ένα που εικονίζει μαχητή να ποδοπατά κρατούμενους.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως δεν έχει μπορέσει να επαληθεύσει όλο αυτό το οπτικό υλικό, ωστόσο μπόρεσε να θέσει ερωτήματα στον Μαχμούντ Αμπού Αλί, μέλος της ΧΤΣ που τράβηξε ο ίδιος βίντεο στο οποίο εικονίζεται να διατάζει κρατούμενους να καθίσουν οκλαδόν και να γαυγίσουν.

Επρόκειτο, είπε, για «σαμπίχα», μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων που πολεμούσαν στο πλευρό του στρατού του Άσαντ, και «είχαν διαπράξει σφαγές» στη Χομς όταν άρχιζε ο πόλεμος. Ο μαχητής αυτός, 21 ετών, ανέφερε πως ενήργησε έτσι εξαιτίας της «οργής» και «στο όνομα όλων των ανθρώπων που σκότωσαν», ανάμεσα στους οποίους ήταν οι γονείς του, αδελφοί και αδελφές του, όπως είπε.

Στη συνοικία Μπαμπά Αμρ, άλλοτε προπύργιο ανταρτών που είχε υποστεί ανελέητη πολιορκία από τις δυνάμεις του Άσαντ, διακρίνονται κτίρια που κατέρρευσαν ή έχουν σημάδια από σφαίρες.

Ο Φάγεζ αλ Τζαμάλ, 46 ετών, επέστρεψε εκεί αυτή την εβδομάδα, μαζί με τη σύζυγο και τα επτά παιδιά τους. Έχουν εγκατασταθεί σε σχεδόν εντελώς κατεστραμμένο σπίτι. Είχαν φύγει για τον Λίβανο πριν από δέκα και πλέον χρόνια.

«Μπουχτίσαμε πόλεμο και ταπεινώσεις, θέλουμε απλά να μπορέσουμε να ζήσουμε τη ζωή μας. Είμαστε κατά του σεχταρισμού», είπε.

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις