Από την συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Ν. Ανδρουλάκη έχει περάσει, ημερολογιακά, περίπου ενάμισης μήνας και, πολιτικά, μια ολόκληρη εποχή. Από την ατμόσφαιρα οικειότητας και συναίνεσης έγινε μετάβαση σε μια περίοδο πόλωσης, δυσπιστίας και οξύτητας.
Μεσολάβησαν οι διαρροές για την υποψηφιότητα του Ευ. Βενιζέλου με τις οποίες αναμοχλεύονταν μνήμες συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Τελικά, έγινε πλήρης ανατροπή με τον Ν. Ανδρουλάκη να δηλώνει ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας μόνο με κόμματα αριστερά του και τον Κ. Μητσοτάκη στη συνέχεια να προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας τον κομματικό Κ. Τασούλα.
Για την Χαριλάου Τρικούπη η επιλογή αυτή δείχνει ότι ο Κ. Μητσοτάκης κοιτάζει προς τα δεξιά, προσελκύοντας τις ψήφους των Σπαρτιατών, θέλοντας να πετύχει εσωκομματική ηρεμία στη ΝΔ και να ανακόψει διαρροές προς τα κόμματα του Κ. Βελόπουλου και της Α. Λατινοπούλου.
Θεωρούν ότι το κέντρο απελευθερώνεται και αποτελεί προνομιακό χώρο για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα σταθεί απέναντι στη ΝΔ διατηρώντας την ηγεμονία στον προοδευτικό χώρο, χωρίς σε καμία περίπτωση να ρίχνει γέφυρες με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά με σκοπό κοινή εκλογική κάθοδο.
Συνεργάτες του Ν. Ανδρουλάκη υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν αιφνιδιάστηκε με την πρόταση του πρωθυπουργού για τον Κ. Τασούλα και ήταν προετοιμασμένος για μια τέτοια εξέλιξη. Αυτό θα φανεί στην πράξη ανάλογα με την πρόταση υποψηφιότητας που θα καταθέσει για την προεδρία της δημοκρατίας, με δεδομένο τον κίνδυνο να συγκεντρώσει λιγότερες ψήφους από την Λούκα Κατσέλη η οποία θα ψηφιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά και ενδεχομένως κάποιους ανεξάρτητους βουλευτές.
Σε μια πρώτη ανάγνωση, η υποψηφιότητα Τασούλα διευκολύνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί δεν θα καλείται να αποδείξει ότι δεν συμπλέει με τη ΝΔ. Ωστόσο, τα σενάρια για την υποψηφιότητα του Ευ. Βενιζέλου εμπόδισαν το ΠΑΣΟΚ να διαμορφώσει εναλλακτική στρατηγική. Υπήρχε, για παράδειγμα, εισήγηση να προτείνει το ΠΑΣΟΚ την ανανέωση της θητείας της Κ. Σακελλαροπούλου για να φέρει σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό. Αλλά δεν μπορούσαν να αναλάβουν τέτοια πρωτοβουλία όσο συνεχιζόταν η ονοματολογία που περιελάμβανε το πρόσωπο του Ευ. Βενιζέλου, τον οποίο θα υποστήριζαν θερμά.
Έτσι, τώρα είναι ορατό το ενδεχόμενο η πρόταση του ΠΑΣΟΚ να έχει μικρότερη απήχηση από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανακτήσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης εάν επαναπατριστούν οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς.
dnews.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις