Πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών των νέων υπουργών, μετά το ευρύ ανασχηματισμό που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με στόχο το πολυπόθητο reboot της κυβέρνησης που θα την βγάλει από την πίεση και τη φθορά στην οποία βρίσκεται σχεδόν αμέσως μετά το θρίαμβο της ΝΔ στις εθνικές εκλογές του 2023, η γαλάζια παράταξη μοιάζει για άλλη μια φορά να μπαίνει σε φάση αναταραχής και εσωστρέφειας.
Ο λαός λέει ότι «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται» και η παραίτηση σε χρόνο-ρεκόρ του Αρίστου Δοξιάδη από τη θέση του υφυπουργού Ανάπτυξης δεν φάνηκε να προοιωνίζεται κάτι καλό, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση πιάστηκε κυριολεκτικά εξ απήνης, τόσο από τις εσωκομματικές αντιδράσεις για την τοποθέτηση του Νίκου Τσάφου στη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όσο και από τις «επιθετικές» κινήσεις μελών της Κ.Ο. της ΝΔ, τα οποία δείχνουν αποφασισμένα να συνεχίσουν να «στριμώχνουν» υπουργούς για διάφορα θέματα.
Η δυσφορία αυτή στο Μέγαρο Μαξίμου, λένε οι ίδιες πληροφορίες, κορυφώθηκε το Σαββατοκύριακο, όταν δύο υπουργοί (Βασίλης Κικίλιας και Άδωνις Γεωργιάδης), ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Πλακιωτάκης, δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ΝΔ (Θάνος Πλεύρης και Νότης Μηταράκης) και οι βουλευτές Δημήτρης Αβραμόπουλος (που άνοιξε το χορό…) και Δημήτρης Μαρκόπουλος, με δηλώσεις και αναρτήσεις τους στα social media, ουσιαστικά απαίτησαν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των μισθολογίων και για τα σώματα ασφαλείας, μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας για αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Το Μαξίμου, διά πηγών του, παρέπεμψε στις όποιες ανακοινώσεις στην ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, εξήγησε αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους προχώρησε στις εξαγγελίες για τις Ένοπλες Δυνάμεις, ουσιαστικά κάλεσε τους αρμόδιους για τα σώματα ασφαλείας υπουργούς να προβούν σε περικοπές για να βρεθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για αυξήσεις και δεν έκρυψε τη ενόχλησή του για το γεγονός ότι μέλη της κυβέρνησης προέβησαν σε πιέσεις για αυξήσεις σε όλους τους ένστολους χωρίς, προφανώς, να υπάρξει σχετική άνωθεν συνεννόηση. Σήμερα, μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αναμένεται να αναφερθεί στο θέμα για περαιτέρω εξηγήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι λίγα 24ωρα πιο πριν μια… εντεκάδα βουλευτών της ΝΔ (οι οποίοι θεωρούνται ότι ανήκουν στην λεγόμενη «δεξιά πτέρυγα» του κόμματος) είχε καταθέσει ερώτηση προς το… μισό Υπουργικό Συμβούλιο (Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Προστασίας του Πολίτη) με θέμα την «εκτίναξη επιθετικών αγορών ακινήτων και επιχειρήσεων στις ακριτικές περιοχές από τουρκικά κεφάλαια που εμφανίζονται με τη μορφή Ελληνικών ή Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων», επαναφέροντας τις… δύσκολες ερωτήσεις προς την κυβέρνηση και δείχνοντας ότι το «μορατόριουμ» που φαινόταν ότι είχε επιτευχθεί με την υποψηφιότητα του Κώστα Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας και τον ανασχηματισμό μάλλον… έλαβε τέλος.
Κι όλα αυτά, την ώρα που συνεχίζεται η αναταραχή για το πρόσωπο του Ν. Τσάφου και τα κείμενα που είχε γράψει στο παρελθόν, στα οποία ονόμαζε τα κατεχόμενα ως «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Υπενθυμίζεται ότι ο υφυΥΠΕΝ έχει παραδεχθεί το λάθος του και έχει ζητήσει συγγνώμη, ωστόσο, για παράδειγμα, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, μιλώντας στο ΟΡΕΝ έδειξε ότι το ζήτημα δεν έχει κλείσει, καθώς είπε ότι «το θέμα του κ. Τσάφου είναι υπαρκτό, είναι πρόβλημα και αναδείχθηκε από μόνο του. Δεν μπορώ να πω εάν κάποιος θα πρέπει να παραιτηθεί ή όχι. Μπορώ όμως να πω ότι είναι απαράδεκτο να είναι μέλος μιας κυβέρνησης και να παίρνει τέτοιου είδους θέσεις, οι οποίες προσβάλλουν και εμμέσως πλην σαφώς αναγνωρίζουν μια κατάσταση που αποδυναμώνει την ελληνική θέση, η οποία εδράζεται πάνω στο σεβασμό διεθνές δίκαιο».
Σύμφωνα με πληροφορίες, μια μερίδα πηγών της κυβέρνησης αποδίδει την όλη αναταραχή σε μικροπολιτικά κίνητρα και σε δυσαρέσκειες στελεχών, τα οποία, π.χ., δεν υπουργοποιήθηκαν κατά τον τελευταίο ανασχηματισμό (και τα οποία εκτιμούν ότι δύσκολα θα μπορούσαν πλέον να μπουν στο κυβερνητικό σχήμα καθώς θεωρείται σχεδόν απίθανο να υπάρξει κι άλλη, τόσο ευρεία «αναδόμηση» της κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές). Ωστόσο, άλλες πηγές είναι πιο προβληματισμένες, καθώς θεωρούν ότι με αυτές τις κινήσεις/δηλώσεις/παρεμβάσεις, οι βουλευτές και οι υπουργοί «ανοίγουν» ταυτοτικά ζητήματα για το κόμμα και την κυβέρνηση, δηλαδή, τον πολιτικό χαρακτήρα της και την πολιτική «πυξίδα» της.
Τα στελέχη αυτά – λένε οι κυβερνητικές πηγές – με τις κινήσεις τους δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης αποξενώνουν μέρος του εκλογικού σώματος, το οποίο παραδοσιακά στηρίζει τη ΝΔ, αλλά τα τελευταία χρόνια δείχνει να έχει μετακινηθεί πιο δεξιά και να… καλοβλέπει κόμματα όπως η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου η οποία και παρουσιάζει αξιοσημείωτη σταθερότητα (ου μη δε και αυξητικές τάσεις) στις δημοσκοπήσεις, ή η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι παρεμβάσεις αφορούν είτε σε ζητήματα που άπτονται (με ευρύτερο τρόπο) στα εθνικά θέματα ή σε τμήματα των ψηφοφόρων που θεωρούνται πιο συντηρητικά. Και, βέβαια, τα σώματα ασφαλείας αποτελούν προνομιακό πεδίο για τη ΝΔ, οπότε είναι λογικό να ζητείται επιπλέον οικονομική στήριξή τους.
topontiki.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις