Κόλαφος είναι η ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το 2024 για το επιτελικό κράτος των «αρίστων».
Η ακτινογραφία της λειτουργίας του κράτους μέσα από την ετήσια έκθεση για το 2024 του Συνηγόρου του Πολίτη, καταδεικνύει ότι το λεγόμενο επιτελικό κράτος δεν είναι τίποτε άλλο από φορέας κακοδιαχείρισης και έλλειψης λογοδοσίας, όπως προκύπτει από το πλήθος των αναφορών που εξέτασε η Ανεξάρτητη Αρχή.
Το δυσοίωνο είναι ότι η πλειονότητα των αναφορών που υποβλήθηκαν από πολίτες στην Αρχή, αφορούν σε ζητήματα κακοδιαχείρισης στην κοινωνική ασφάλεια και την πρόνοια με 2.395 καταγγελίες.
Όπως σημειώνει στην ετήσια έκθεση ο Συνήγορος του Πολίτη «ο σταθερά υψηλός αριθμός αναφορών για τα ζητήματα αυτά επιβεβαιώνει τη σπουδαιότητά τους και καταδεικνύει την ανάγκη ολοκλήρωσης των διοικητικών προσαρμογών που, επί σειρά ετών, εκκρεμούν, σε συνάρτηση και με τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις του σχετικού νομοθετικού πλαισίου».
Πολύ υψηλός είναι ο αριθμός των αναφορών (2.278) πολιτώνγια θέματα που σχετίζονται με το οικιστικό περιβάλλον, όπως προβλήματα σχετικά με την οικοδομική δραστηριότητα, τη χωροθέτηση, αδειοδότηση και παρακολούθηση της λειτουργίας έργων και επιχειρήσεων, τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης. Στην έκθεση για το 2024 σημειώνεται ότι«η συγκεκριμένη αύξηση των αναφορών φαίνεται να οφείλεται στη μακροχρόνια έλλειψη χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, σε συνδυασμό και με τις αλλεπάλληλες παρατάσεις τακτοποίησης της αυθαίρετης δόμησης».
Ο τρίτος θεματικός τομέας στον οποίο καταγράφηκε αύξηση των αναφορών για κακοδιαχείριση και μη λογοδοσίας αφορά στις συνθήκες υποδοχής και χορήγησης του καθεστώτος του πρόσφυγα, όπου έγιναν 900 καταγγελίες στην Ανεξάρτητη Αρχή. Ο Συνήγορος του Πολίτη όσον αφορά στον μεγάλο αριθμό αναφορών για περιπτώσεις προσφύγων το 2024, τον συνδέει με τη μεγάλη ροή προς την Ευρώπη και την Ελλάδα από την πολιτική ανασφάλεια «που ξεκίνησε κυρίως με τον πόλεμο στην Ουκρανία, συνεχίζεται με ένταση σε παγκόσμιο επίπεδο (Παλαιστίνη, Συρία – Λίβανος, αφρικανικές χώρες)».
Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής «προβληματισμό προκαλεί και ο συνεχιζόμενος υψηλός αριθμός αναφορών για διακρίσεις λόγω φύλου, καθώς και των αναφορών που σχετίζονται με την αστυνομική αυθαιρεσία, που υποδεικνύει ότι η χώρα μας πρέπει να καλύψει αρκετά κενά ακόμη στους τομείς αυτούς».
Παράλληλα, σταθερά υψηλά, όπως κάθε χρόνο, εμφανίζονται και τα προβλήματα που συνδέονται με τις φορολογικές υποθέσεις των πολιτών, την εκπαίδευση, τις μεταφορές.
Η Αρχή επισημαίνει ότι κακοδιοίκηση καταγράφηκε σχεδόν σε όλο το φάσμα των λειτουργιών της Διοίκησης ενώ παρουσιάζονται αναλυτικά στο γράφημα που ακολουθεί οι τομείς στους οποίους έγιναν οι περισσότερες αναφορές.

Οι φορείς κακοδιοίκησης
Η κατανομή της κακοδιοίκησης ως προς τους φορείς, διαχωρίζεται σε κακοδιοίκηση προερχόμενη από ενέργειες των Υπουργείων, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, των Ανεξαρτήτων Αρχών και των ιδιωτών (σε θέματα ισότητας και δικαιωμάτων του παιδιού).
Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων που έκανε η Ανεξάρτητη Αρχή προκύπτει ότι τα υπουργεία και η Αυτοδιοίκηση παρουσιάζουν υψηλό ποσοστό κακοδιοίκησης (20% και 16% αντίστοιχα), μειωμένο σε σχέση με τα αντίστοιχα προηγούμενων ετών.
Ωστόσο, εντυπωσιακά υψηλότερο ποσοστό κακοδιοίκησης σημειώνουν φορείς που δεν ανήκουν στην Κεντρική Κυβέρνηση, καθώς η κατηγορία των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ξεπερνά το 54% των περιπτώσεων κακοδιοίκησης
Όπως εξηγεί ο Συνήγορος του Πολίτη «το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι οι φορείς που ασχολούνται με την απονομή συντάξεων, την περίθαλψη, την (τριτοβάθμια κυρίως) εκπαίδευση, τις φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών, κ.λπ., έχουν ενταχθεί σε ειδικές υπηρεσίες που συνιστούν είτε Νομικά Πρόσωπα, είτε Ανεξάρτητες Αρχές (λ.χ. η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, οι φορείς κύριας ασφάλισης ή ασθένειας, κ.λπ.)».

Υπουργεία κακοδιαχείρισης
Ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει ότι όλα σχεδόν τα υπουργεία συμμετείχαν στο ποσοστό κακοδιοίκησης για το έτος 2024.
Οι αναφορές των πολιτών αφορούν στον μεγαλύτερο βαθμό σε τρία υπουργεία και συγκεκριμένα στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Μετανάστευσης και Ασύλου, που σχετίζονται με πρόσφυγες και μετανάστες ενώ όσον αφορά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και κατά το 2024 ήταν μεγάλος ο αριθμός των αναφορών για υποθέσεις που σχετίζονται με την αυθαιρεσία των αστυνομικών αρχών.
Στις αναφορές των πολιτών ακολουθούν τα υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πρωτοκαθεδρία στην κακοδιαχείριση από τον ΕΦΚΑ
Σύμφωνα με την έκθεση στον λεγόμενο ευρύτερο δημόσιο τομέα, και ιδίως στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, συνεχίζεται η «πρωτοκαθεδρία» του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), προς τον οποίο κυρίως αναφέρεται η μεγάλη πλειοψηφία των υποθέσεων που διερεύνησε ο Συνήγορος (68%).

Ακολουθούν οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.), οι φορείς που είναι αρμόδιοι σε θέματα εκπαίδευσης και αναγνώρισης τίτλων σπουδών, ασθενείας και υπηρεσιών υγείας, και ανώτατης εκπαίδευσης, «γεγονός που υπογραμμίζει τα χρόνια προβλήματα της Διοίκησης στους τομείς αυτούς, όπως έχουν περιγραφεί και σε προηγούμενες εκθέσεις της Αρχής», επισημαίνεται στην έκθεση.
Τέλος, όσον αφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση, το μεγαλύτερο ποσοστό (90%) αφορά στον Α’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, δηλαδή τους δήμους, με τις περιφέρειες να περιορίζονται στο –όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό- 10%, φαινόμενο που εξηγείται με το ότι οι αποφάσεις των δήμων επηρεάζουν αμεσότερα και σε μεγαλύτερο βαθμό τον απλό πολίτη.
neostrategy.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις