Η επιχείρηση “ανάστασης του Μωϋσή” Κυριάκου Μητσοτάκη στην αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου μέσω των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων, δεν έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Όσο κι αν προσπαθούν οι ομάδες επικοινωνίες και το “μαγείρεμα” ερωτήσεων και αριθμών στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, όσο και αν πριμοδοτούνται τα διθυραμβικά σχόλια σε δημοφιλείς ηλεκτρονικές σελίδες, η κυβέρνηση συνεχίζει την κάθοδο της στην αρένα της κοινωνικής οργής. Η πτώση της είναι ορμητική στην καρδιά του εκλογικού κοινού και ψηφοφόρων της. Των μικρομεσαίων στρωμάτων, ενώ σαρωτικές είναι οι απώλειες στους νέους.

Το Μαξίμου γνωρίζει άριστα ότι η πραγματική αξιολόγηση δίνεται στους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ και στη βουβή- προς το παρόν- οργή με τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος παρά την πτώση των διεθνών τιμών και των τιμών του αγαπημένου τους χρηματιστηρίου ενέργειας, σε νοικοκυριά και εταιρείες.

Τελευταία απόπειρα λοιπόν για να αναγεννηθεί ο σωτήρας της χώρας Κ. Μητσοτάκης είναι η προσφυγή στην κλασική πολιτική μέθοδο των παροχών. Στο “Τσοβόλα δώσ’ τα όλα” του Ανδρέα Παπανδρέου που ειπώθηκε σε προεκλογική ομιλία στο Περιστέρι δύο μήνες πριν τις εθνικές εκλογές, τον Απρίλιο του 1989, και έγινε το κυβερνητικό σύνθημα για το τέλος μιας σκληρής 3ετούς λιτότητας, παραπέμπει η νέα επιχείρηση για να “έρθουν τα καλύτερα” όπως είπε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, προς εξασφάλιση της “κυβερνητικής αυτοδυναμίας”.

Αυτή έχει βάλει στόχο και για αυτό ξεκίνησε η προπαγανδιστική καμπάνια για νέες “φοροελαφρύνσεις” σε μικρομεσαίους που σε συνδυασμό με τα κάθε είδους “επιδόματα” και “κουπόνια” σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα αντιστραφεί το κλίμα. Στην καμπάνια μετέχουν οι κυβερνητικές γραφίδες σε δεκάδες ειδησεογραφικές σελίδες στο διαδίκτυο αλλά και στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων, που άρχισαν από τώρα, 4 μήνες πριν, να γράφουν για τις “εκπλήξεις που έρχονται στη ΔΕΘ”. Αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός που μέσα σε δέκα ημέρες εμφανίστηκε να γράφει άρθρα -σε περιοδικό της ΟΝΝΕΔ-, να δίνει συνεντεύξεις -σε ξένους δημοσιογράφους και στην ΕΡΤ-, να ανακοινώνει κάθε μικρή ή μεγαλύτερη απόφαση που σε άλλη περίπτωση θα δινόταν με ένα απλό δελτίο Τύπου, όπως τα (κατασταλτικά- τιμωρητικά) μέτρα για τους εφήβους. Συμμετέχουν και οι δυο κορυφαίοι υπουργοί που εμφανίζονται επίσης ως “σωτήρες” της μεσαίας τάξης. Ο Κωστής Χατζηδάκις, πρωτεργάτης στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και της φτωχοποίησης των ελεύθερων επαγγελματιών που ως αντιπρόεδρος πλέον της κυβέρνησης εμφανίζεται θερμός οπαδός των φοροελαφρύνσεων για τη μεσαία τάξη. Και ο Κυριάκος Πιερρακάκης που ως νέος υπουργός Εθνικής Οικονομίας εμφανίζεται λαλίστατος για τη “φορολογική δικαιοσύνη” αλλά απορρίπτει την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Από το επίδομα ενέργειας, στις εκπλήξεις της …ΔΕΘ

Η πολιτική επιδομάτων που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ τα τελευταία έξι χρόνια δεν έλυσε κανένα από τα μείζονα προβλήματα της κοινωνίας, είναι πλέον φανερό πως τα διάφορα επιδόματα αποτελούν το ξεροκόμματο από τις πίτες δισεκατομμυρίων ευρώ που λυμαίνεται το ίδιο το κράτος και τα φίλια μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που παίζουν με τις ζωές των πολιτών στα διάφορα κερδοσκοπικά χρηματιστήρια κεφαλαίων. Σε αυτή την πολιτική το Μαξίμου προσθέτει και τη “φοροελάφρυνση” την οποία υπόσχεται για μικρομεσαίους αλλά και μισθωτούς -σε βάθος χρόνου.

Σε ότι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις “τρέχει” ήδη η πλατφόρμα για την επιδότηση ενέργειας σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ένα μέτρο “επιδότησης” που χαρακτηρίστηκε από την πλειονότητα των επαγγελματικών οργανώσεων “ψίχουλα”. Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου είπε: “άνθρακες ο θησαυρός” για αυτά που ανέμενε η αγορά με αγωνία και ειδικά οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις, που μόνο τα τελευταία τρία χρόνια είδαν το κόστος του ρεύματος να αυξάνεται κατά 100%”. Η δε ΓΣΕΒΕΕ δήλωσε ότι “οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν χρειάζονται προσωρινά επιδόματα, αλλά προσιτές τιμές ενέργειας”. 

Αντί για τις προσιτές τιμές ενέργειας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδοτεί την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από 1η Δεκεμβρίου 2024 έως και 28η Φεβρουαρίου σε τρεις κατηγορίες μικρομεσαίων και μεσαίων επιχειρήσεων (χώροι εστίασης, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, κ.λ.π) με 0,02 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ήτοι 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα, κι αυτό κλιμακωτά ανάλογα με τον κύκλο εργασιών του προηγούμενου έτους.

Με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου θα δοθούν 120 ευρώ για όλη την περίοδο (40 ευρώ το μήνα) θα λάβει επιχείρηση με μηνιαία κατανάλωση 2.000 KWh και κύκλο εργασιών για το οικονομικό έτος 2023 ύψους 80.000 ευρώ, 1.080 ευρώ για όλη την περίοδο επιδότησης (360 ευρώ/μήνα) θα λάβει επιχείρηση με μηνιαία κατανάλωση 30.000 kWh και κύκλο εργασιών 2.000.000 και ενίσχυση 240 ευρώ, δηλαδή 80 ευρώ ανά μήνα θα λάβει αρτοποιείο, ζαχαροπλαστείο ή καθαριστήριο με μηνιαία κατανάλωση 2.000 kWh και κύκλο εργασιών 500.000 ευρώ.

Οι “παροχές” Μητσοτάκη δεν σταματούν εδώ. Η φήμη για την κατάργηση των τεκμηρίων στους ελεύθερους επαγγελματίες έγινε δήλωση σε υπουργικά χείλη που την υπόσχονται “σταδιακά” για τα επόμενα χρόνια και φυσικά πρωτοσέλιδα στον κυριακάτικο Τύπο. Είναι η κυβερνητική “μάχη” για να επιστρέψουν στο μαντρί ψηφοφόρων της ΝΔ οι περίπου 720.000 ελεύθεροι επαγγελματίες στους οποίους βυθίστηκε δημοσκοπικά. Ακόμη και η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε “νόμιμο” το τεκμαρτό τρόπο προσδιορισμού του ετήσιου ελάχιστου καθαρού εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών, δεν έβαλε φρένο στην υποσχολογία των δύο υπουργών, δίπλα στον Κ. Μητσοτάκη. Το σχέδιο προβλέπει τη σταδιακή αποκλιμάκωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στα εισοδήματα από 10.000 έως και 20.000 ευρώ στα οποία συμπεριλαμβάνεται η πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών.

Η δεύτερη “παροχή” προς τη μεσαία τάξη είναι επίσης φήμη που γίνεται δήλωση και είδηση ότι έρχεται “φοροελάφρυνση” των εισοδημάτων από τα ενοίκια. Το 15% φόρου στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, σύμφωνα με όσα γράφονται θα γίνει 5% για χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες που διαμαρτύρονται για το υψηλό κόστος διαβίωσης και αυξάνουν τα ενοίκια, μεταφέροντας το κόστος στους ενοικιαστές.

Τα διάφορα σενάρια φοροελαφρύνσεων δεν σταματάνε σε όλα τα παραπάνω. Τέσσερις μήνες πριν τη ΔΕΘ των παροχών, τα φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ πήραν το προπαγανδιστικό ραπόρτο του μεγάρου Μαξίμου. “Κανείς δεν περιμένει τις εκπλήξεις που ετοιμάζει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ”, γράφουν καθημερινά, απευθυνόμενοι κυρίως στους επαγγελματίες και μικρομεσαίους που κατά το κυβερνητικό επιτελείο αποτελούν τη “ ραχοκοκαλιά της παράταξης”. Οι ίδιοι βέβαια παραδέχονται ότι τα μέτρα που έχει εξαγγείλλει η κυβέρνηση δεν έχουν ικανοποιήσει τους πολίτες και η αποδοχή στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει να δέχεται πλήγματα, με τους ψηφοφόρους της ΝΔ να ζητάνε ακόμη πιο γενναία μέτρα.

Για αυτό και το “καλάθι παροχών” της ΔΕΘ άρχισε να προβάλλεται από νωρίς -νωρίς, καλάθι το οποίο γεμίζουν με μέτρα ανακούφισης ύψους 2 δισεκ. ευρώ! Το ένα δισεκατομμύριο παροχών της περυσινής ΔΕΘ είναι φανερό πως δεν έλυσε κανένα από τα προβλήματα που η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη δημιουργεί.

Της Ιωάννας Αναστασίου

neostrategy.gr

 

 

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις