Μόνο κατά την περίοδο 2024-2025 ασκήθηκαν 147 ποινικές διώξεις- δικογραφίες για αστυνομική βία, ενώ αρχειοθετήθηκαν 90 και παραπέμφθηκαν μόλις 34.

Στατιστικά στοιχεία για υποθέσεις άσκησης αστυνομικής βίας διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, έπειτα από ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Μόνο την περίοδο από τον Απρίλιο του 2024 έως τον ίδιο μήνα του 2025 συνολικά υπήρξαν 147 ποινικές διώξεις ή δικογραφίες για υποθέσεις άσκησης βίας από σώματα ασφαλείας, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης από τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών και Εφετών. Από αυτές, οι 76 ασκήθηκαν από Εισαγγελίες Πρωτοδικών και οι 71 εισήχθησαν στις Εισαγγελίες Εφετών.

Σε ό,τι αφορά την πορεία υποθέσεων αστυνομικής βίας (ανεξάρτητα από τη χρονική περίοδο εισαγωγής της), αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα 90 υποθέσεις αρχειοθετήθηκαν, παραπέμφθηκαν μόλις 34, ενώ 27 συσχετίστηκαν με άλλη δικογραφία ή προανάκριση- ανάκριση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία των Εισαγγελιών Πρωτοδικών, 46 δικογραφίες αρχειοθετήθηκαν, 30 παραπέμφθηκαν, 17 συσχετίστηκαν με άλλη δικογραφία ή προανάκριση, ενώ 23 εντάσσονται σε άλλη κατηγορία. Στις Εισαγγελίες Εφετών, 44 δικογραφίες αρχειοθετήθηκαν, 4 παραπέμφθηκαν, 10 συσχετίστηκαν με άλλη δικογραφία ή προανάκριση, ενώ 7 εντάσσονται σε άλλη κατηγορία.

Σε ό,τι αφορά στην εκδίκαση υποθέσεων αστυνομικής βίας, από τον Απρίλιο του 2024 έως τον ίδιο μήνα του 2025 εκδόθηκαν από τα Πρωτοδικεία 9 αποφάσεις, οι 5 καταδικαστικές και οι 4 αθωωτικές. Επίσης, εκδόθηκαν δύο αποφάσεις από Εφετεία, μία καταδικαστική και μία αθωωτική.

515 ποινικές διώξεις για αστυνομική βία την περίοδο 2019-2023

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία για τις υποθέσεις αστυνομικής βίας την περίοδο 2019- 2023. Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν 515 σχετικές ποινικές διώξεις- δικογραφίες.

Από τις 262 υποθέσεις που είναι γνωστή η πορεία τους, 170 αρχειοθετήθηκαν (ποσοστό 65%) και 92 παραπέμφθηκαν (35%), σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί τον Νοέμβριο του 2023.

dnews.gr

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις