Βοά ο τόπος πως έρχεται η επόμενη αποκάλυψη κακοδιαχείρισης, απάτης και διαφθοράς στη χορήγηση και διαχείριση ευρωπαϊκών κοινοτικών κονδυλίων επί διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη. Βοά ο τόπος με υπονοούμενα και σχόλια που φωτογραφίζουν συγκεκριμένους υπουργούς της ΝΔ για την εισαγγελική έρευνα που προχωρά και οσονούπω θα καταλήξει σε παραπομπές στην ελληνική Βουλή καθώς αφορά σε πολιτικά πρόσωπα. Στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών ερευνών βρίσκεται έτσι κι αλλιώς η υπόθεση των Τεμπών και η διαβόητη σύμβαση 717 της σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης στους σιδηροδρόμους. Δεν είναι όμως η μόνη. Τα επίσημα και δημοσιευμένα στοιχεία της ίδιας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) είναι γνωστά εδώ και μήνες, από αυτά αντλούν τις “πληροφορίες” τους οι Ευρωβουλευτές της αντιπολίτευσης, που ωστόσο αποφεύγουν κι αυτοί να δώσουν την πλήρη εικόνα. 

Ούτε είναι μυστικό πως εδώ και ένα χρόνο το Politico έγραψε για την έρευνα της EPPO που αφορά στην ανάθεση σε 10 εταιρείες, ανάμεσα τους οι τρεις ισχυρές των τηλεπικοινωνιών, περισσότερων από 600 έργων στον τομέα της τεχνολογίας, συνολικής αξίας άνω των 2,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Υπόθεση που “τρέχει” από την Εισαγγελία ήδη από το 2024 και έγινε γνωστή στις Βρυξέλλες από ερώτηση του Ευρωβουλευτή Δ. Παπαδημούλη στην Κομισιόν. Τον Απρίλιο του 2024 ζήτησε απαντήσεις “για τον τρόπο ανάθεσης εκατοντάδων έργων αξίας άνω των 2,5 δισ. ευρώ που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης στην Ελλάδα”. Η Κομισιόν απάντησε με το γνωστό θεσμικό τρόπο της “άρες μάρες κουκουνάρες” και η υπόθεση θάφτηκε. Όπως εξάλλου όλες οι άλλες σχετιζόμενες με τον τρόπο που η κυβέρνηση Μητσοτάκη “αναπτύσσει” τη χώρα με τα ευρωπαϊκά κονδύλια διανέμοντας τα δισεκ. σε πιστούς επιχειρηματικούς χορηγούς και εξασφαλίζοντας εκλογική πελατεία με εκατ. επιδοτήσεων.

Και γνώριζε και εμπόδιζε τις έρευνες η κυβέρνηση

Από το 2023 και μετά, όπως καταδεικνύεται και από τα ίδια τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της EPPO, η παρέμβαση των Ευρωπαίων εισαγγελικών αρχών αυξήθηκε ραγδαία και όχι μόνο για την Ελλάδα. Κάτι που γνώριζε πολύ καλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο κι αν κάνουν τους ανήξερους οι εμπλεκόμενοι υπουργοί της. Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ για παράδειγμα υπήρχαν ήδη στα δικαστήρια τουλάχιστον τρεις δίκες και δύο υποθέσεις εφέσεων τις οποίες η χώρα μας έχασε. Όπως είναι γνωστό ότι το Μαξίμου εμπόδισε με κάθε τρόπο την ευρωπαϊκή εισαγγελία να κάνει έφοδο στον ΟΣΕ και να καταλογίσει ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα, καθώς έλαβε έγκαιρα τα μέτρα της με την τοποθέτηση των “δικών της” ανθρώπων σε κορυφαίες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε συνεργασία με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τοποθετήθηκε Επίτροπος μεταφορών ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ η αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου TRAN δόθηκε στην Ελίζα Βόζεμπεργκ

Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν πρόλαβε. Και όπως όλα δείχνουν δεν θα προλάβει στον καταλογισμό ποινικών ευθυνών σε κορυφαία στελέχη της ούτε για τη διαχείριση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, τις υποθέσεις του ΦΠΑ και των προγραμμάτων επιδότησης στον τομέα Παιδεία και Ψηφιακής Πολιτικής. 

Η εισαγγελική έρευνα για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα και με την ερώτηση Παπαδημούλη τον Απρίλιο του 2024, αφορά στην ανάθεση σε δέκα(10) εταιρείες στην Ελλάδα περισσότερων από 600 έργων στον τομέα της τεχνολογίας, συνολικής αξίας άνω των 2,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για έργα που ανατέθηκαν στις τρεις εταιρείες τηλεπικοινωνιών της χώρας, πέντε πληροφορικής και δύο παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, την περίοδο 2020-2023, μετά από διαδικασίες που κατά κύριο λόγο είχαν μόνο μία προσφορά. 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η πρώτη δικογραφία για τη διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης θα πάει στην ελληνική Βουλή στις αρχές Σεπτεμβρίου. Κεντρικό εμπλεκόμενο πρόσωπο είναι ο τότε υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης. Ίσως έτσι εξηγείται το μένος του για την εισαγγελέα της Ευρώπης. Μια δεύτερη δικογραφία που αφορά σε έρευνα στη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων προς την περιφέρεια αναμένεται μέχρι αρχές Οκτωβρίου. Έως το τέλος του έτους αναμένεται να σταλούν δύο ακόμη δικογραφίες για τον ΟΣΕ και το έγκλημα στα Τέμπη.

84 υποθέσεις εισαγγελικής έρευνας για την Ελλάδα

Απάτες, κακοδιαχείριση, ξέπλυμα χρήματος. Είναι ορισμένες μόνο από τις κατηγορίες που ερευνά η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για την Ελλάδα έως και τον Δεκέμβριο του 2024. Συνολικά στην ετήσια έκθεση της, καταγράφηκαν 84 ενεργές υποθέσεις με συνολική ζημία ύψους 1,71 δισ. ευρώ. Το 2023 είχαν καταγραφεί 65 ενεργές έρευνες, ενώ 46 νέες έρευνες άνοιξαν μόνο το 2024 με εκτιμώμενη ζημιά άλλα 1,3 δισ. ευρώ.

Και μόνο αυτά τα νούμερα δείχνουν πως η χώρα μας βρίσκεται πολύ ψηλά στα καθεστώτα κρατικής και πολιτικής διαφθοράς. Είναι ενδεικτικό ότι βρίσκεται στην 4η θέση μεταξύ όλων των κρατών-μελών σε επίπεδο συνολικής ζημίας που ερευνάται από την EPPO. Όπως φαίνεται από τα στοιχεία η υπόθεση ΟΠΕΚΕ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου στο “πάρτυ ανάπτυξης για τα δικά της παιδιά” που έστησε η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, ειδικά τα τελευταία χρόνια. 

Οι ενεργές υποθέσεις διερεύνησης για την Ελλάδα αφορούν σε απάτη από τον Φ.Π.Α, 15 υποθέσεις με ζημιά 489 εκατ. ευρώ, απάτες που σχετίζονται με δημόσιες συμβάσεις (Ταμείο ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, Περιφερειακά Προγράμματα), ξέπλυμα χρήματος, κακοδιαχείριση κονδυλίων αγροτικής ανάπτυξης. Υπάρχουν ακόμη 28 υποθέσεις με διασυνοριακή διάσταση, αποκαλύπτοντας δίκτυα απάτης που επεκτείνονται εκτός χώρας. 

Το πιο εξοργιστικό και στην απλή ανάγνωση του πίνακα της EPPO είναι ότι παρά την παραπομπή με σοβαρές κατηγορίες σε σειρά υποθέσεων, κανείς δεν δικάστηκε στην Ελλάδα, κανείς δεν λογοδότησε. Παρά την τεράστια οικονομική ζημιά σε βάρος της χώρας, δεν υπήρξε καμία καταδίκη για τους κατηγορούμενους υπεύθυνους.

Έτσι μπορεί να εξηγηθεί το θράσος όλων όσων εμπλέκονται σε μικρά ή μεγάλα δίκτυα απάτης και διαφθοράς. Καλύπτονται πολιτικά μέσω άλλων πολλαπλών δικτύων εντός και εκτός κυβέρνησης, “αθωώνονται” προκαταβολικά από την ελληνική Δικαιοσύνη που εμφανίζεται εντελώς τυφλή και ανήξερη.

Λαϊκή απαίτηση να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Το ψήφισμα για τα Τέμπη με 1.380.000 υπογραφές Ελλήνων Πολιτών κατατίθεται σήμερα στη Βουλή από τον Σύλλογο Θυμάτων. Η κίνηση γίνεται ακριβώς τη στιγμή που η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται στριμωγμένη στο εδώλιο του κατηγορουμένου από την Εισαγγελία της Ευρώπης για κακοδιαχείριση και διαφθορά. Η ίδια η Εισαγγελία είχε ασκήσει έντονη κριτική στη χώρα μας για τα εμπόδια που θέτει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ένας νόμος που υψώνει τείχη προστασίας σε εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα σε υποθέσεις διαφθοράς. Για αυτό και έχει εξαιρετική σημασία η σημερινή κατάθεση του Ψηφίσματος στη Βουλή.

Η πρόεδρος του Μαρία Καρυστιανού ανακοινώνοντας την πρωτοβουλία έγραψε:

Η 7η Ιουλίου 2025, σηματοδοτεί την επαναφορά της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.
Τη Δευτέρα, 07.07.2025 καταθέτουμε στη Βουλή, τις ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες (1.300.000) υπογραφές που συγκεντρώθηκαν για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την κατάργηση της ασυλίας που έχουν οι Πολιτικοί για τις ποινικές ευθύνες τους.
Η ατιμωρησία των Πολιτικών δεν συνάδει ούτε με την Ηθική, ούτε με τον Νόμο, ούτε με τη Δημοκρατία.
Είναι πάνω από ξεκάθαρο ότι οι ίδιοι δεν θα ελέγξουν τις τεράστιες ποινικές ευθύνες τους (Τέμπη, ΟΠΕΚΕΠΕ και πόσα άλλα σκάνδαλα που είναι ακόμη θαμμένα και πρέπει να βγουν στο φως). Μας κοροϊδεύουν!!
Για αυτό και πρέπει να ενεργοποιηθούμε εμείς, οι ΠΟΛΙΤΕΣ, για το κοινό καλό και για να έρθει επιτέλους η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ στη χώρα!
Για να πάρουμε πίσω το ΟΞΥΓΟΝΟ που μας ανήκει!

Οι ανοιχτές υποθέσεις έρευνας της EPPO για την Ελλάδα ανά κατηγορία

Οι ενεργές έρευνες για απάτες χρηματοδότησης ανά πρόγραμμα είναι: 

• Γεωργία & Αγροτική Ανάπτυξη: 25

• Θάλασσα & Αλιεία: 0

• Διεθνής Συνεργασία: 0

• Περιφερειακή & Αστική Ανάπτυξη: 9

• Παιδεία & Πολιτισμός: 2

• Έρευνα & Καινοτομία: 4

• Απασχόληση, κοινωνική συνοχή, ένταξη & αξίες: 0

• Κλίμα & Περιβάλλον: 0

• Ανάκαμψη & Ανθεκτικότητα: 3

• Κινητικότητα, Μεταφορές, Ενέργεια, Ψηφιοποίηση: 0

• Άσυλο, Μετανάστευση & Ένταξη: 4

• Βιομηχανία, Επιχειρηματικότητα & ΜΜΕ: 0

• Ασφάλεια & Άμυνα: 1

• Λοιπά / αμφισβητούμενες περιπτώσεις: 17

Ο αριθμός των ερευνώμενων εγκλημάτων ανά κατηγορία αφορά σε:

  • Απάτη μη σχετιζόμενη με προμήθειες: 40%
  • Απάτη σχετιζόμενη με δημόσιες προμήθειες: 6,67%
  • Οργανώσεις με εγκληματική δραστηριότητα σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ: 5,33%
  • Απάτη μη σχετιζόμενη με ΦΠΑ: 3,33%
  • Απάτη ΦΠΑ: 10%
  • Διαφθορά: 4,67%
  • Υπεξαίρεση: 8,67%
  • Ξέπλυμα χρήματος: 10,67%
  • Αδιάσπαστα συνδεόμενα εγκλήματα: 10,67%
jp-valery-unsplash
Το who is who της EPPO

H Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) είναι ένας σχετικά νέος θεσμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Κανονισμός για τη σύστασή της εκδόθηκε το 2017, οπότε και στο τέλος του ιδίου έτους άρχισε η λειτουργία της. Η πρώτη πρόεδρος εξελέγη το 2019, δύο χρόνια μετά. Η Λάουρα Κοντρούτσα Κόβεσι επικεφαλής της Εθνικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς στη Ρουμανία που είχε οδηγήσει στη Δικαιοσύνη δεκάδες υπουργούς, βουλευτές και τον πρώην πρωθυπουργό Αντριάν Ναστάζε, στοχοποιήθηκε από την τότε κυβέρνηση της Ρουμανίας, ανέλαβε τη θέση.

Η έδρα της EPPO είναι στο Λουξεμβούργο, μετέχουν σε αυτήν 24 Ευρωπαίοι εισαγγελείς (ένας ανά συμμετέχουσα χώρα της ΕΕ), δύο από τους οποίους λειτουργούν και ως αναπληρωτές του ευρωπαϊκού γενικού εισαγγελέα (επί του παρόντος, από τη Γερμανία και την Τσεχία) και τον διοικητικό διευθυντή.

Λειτουργεί επίσης αποκεντρωμένα με Ευρωπαίους εντεταλμένους εισαγγελείς στα 24 συμμετέχοντα κράτη μέλη της ΕΕ. Στο γραφείο της EPPO στην Αθήνα για παράδειγμα λειτουργούν 10 Ευρωπαίοι εντεταλμένοι εισαγγελείς.

Ένα από τα βασικά στοιχεία στη λειτουργία της είναι η προστασία των πληροφοριοδοτών ειδικά εκείνων, που καταγγέλλουν υποθέσεις διαφθοράς, που “αγγίζουν” κρατικές δομές και υπουργεία. Έως και τον Δεκέμβριο του 2024 η EPPO είχε καταγεγραμμένες 2.666 ενεργές έρευνες για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εκτιμώμενες ζημιές άνω των 24,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

 

neostrategy.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις