Ένας πολίτης επικοινώνησε με το Εδώλιο 5 και καταγγέλλει πως έλαβε τηλεφωνικές κλήσεις από την εισπρακτική εταιρεία Orion S.A., η οποία είχε αναλάβει την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών για λογαριασμό της ΔΕΗ, για ένα χρέος μόλις 40 €.

Οι κλήσεις επαναλήφθηκαν αρκετές φορές, και στο ίδιο πλαίσιο του εστάλη και SMS ειδοποίησης πληρωμής — παρά το γεγονός ότι το ποσό ήταν μόλις ένα μήνα ληξιπρόθεσμο και ότι ο καταναλωτής τους εξήγησε ότι έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο, αλλά επέμεναν να πάρουν το 40αρι.

Πρόκειται για μια πρακτική που εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την επιλεκτικότητα και την υπερβολή στην αντιμετώπιση των πελατών της δημόσιας επιχείρησης.

Το γραπτό sms που μας έστειλε ο καταγγέλων – πολίτης

Ο Γιώργος Στάσης, γνωστός ως το «γαλάζιο Golden Boy» της ΔΕΗ, απολαμβάνει ετήσιες αμοιβές που ξεπερνούν τις 360.000 €, ενώ συγχρόνως διατηρεί την εξωτική «χολιγουντιανή» βίλα του στην Τζιά, η οποία φέρεται να ελέγχεται από τον επιχειρηματία Βουρλιώτη.

Τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία συχνά στήνουν μια σχεδόν αγιογραφική εικόνα του προφίλ του, φροντίζουν να διασώζουν το κύρος του, παρά τις αναρίθμητες καταγγελίες για την αναλγησία της ΔΕΗ—ενώ οι ίδιοι σύγχρονοι «νονοί» φροντίζουν να θωρακίζουν τη θέση του.

Και μέσα σε αυτό το σκηνικό, ένα χρέος από 40 € ενός απλού καταναλωτή μετατρέπεται σε λόγο σκληρής, συνεχούς πίεσης—τηλεφωνήματα μέρα-νύχτα από εισπρακτικές, ενώ ο κολοσσός ΔΕΗ αδυνατεί να σκεφτεί πως ακόμα και μία τέτοια μικρή οφειλή δικαιούται σε κόσμια μεταχείριση.

Δικαιολογούν αυτές τις πρακτικές οι κανόνες της ΡΑΕ;

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει εκδώσει συστάσεις προς τη ΔΕΗ και τους ιδιώτες παρόχους, ζητώντας να τηρούν τις νόμιμες διαδικασίες και να αποφεύγουν «καταχρηστικές πρακτικές» εφόσον δεν υπάρχει σοβαρή οφειλή ή έχει ήδη διακανονιστεί η οφειλή.
Ωστόσο, η συγκεκριμένη περίπτωση δείχνει ότι ακόμα και για ασήμαντα ποσά, πολιτες καλούνται επανειλημμένα από εισπρακτικές, γεγονός που φανερώνει έλλειμμα διαχείρισης και ευαισθησίας

Ιστορίες καταναλωτών: Χρήστες σε δημόσια φόρουμ έχουν μοιραστεί παρόμοιες εμπειρίες:

“Ήρθε εισπρακτική για χρέος που είχε τακτοποιηθεί πριν μήνες” – κάποιοι καταναλωτές αναφέρουν ότι οι ίδιες εισπρακτικές εταιρείες συνεχίζουν να τους ενοχλούν ακόμα και μετά τη διαγραφή του χρέους .Αυτό δείχνει ένα πρόβλημα επανελέγχου και επικαιροποίησης των δεδομένων στον πελατολογικό τους κατάλογο.

Πολιτική ΔΕΗ: Είσπραξη ληξιπρόθεσμων — Μόνο για μεγάλα ποσά;

Παρά τις δηλώσεις της ΔΕΗ περί βελτιωμένης σχέσης με τους πελάτες και εκσυγχρονιστικών πολιτικών, όπως η ανάθεση ληξιπρόθεσμων σε εξωτερικούς συνεργάτες (π.χ. Qualco, Orion S.A.) για τη διαχείριση υποχρεώσεων, δεν φαίνεται να υπάρχει εξαιρούμενη μεταχείριση για μικρές οφειλές . Αντίθετα, χιλιάδες οφειλέτες εκθέτουν ότι δέχονται εκφοβιστικά τηλεφωνήματα και SMS ακόμη και για ασήμαντες ληξιπρόθεσμες διευθετήσεις.

Συμπέρασμα — Πού είναι το όριο;

Η περίπτωση με το ύψους μόλις 40 € χρέος και την έντονη εισπρακτική πίεση αποκαλύπτει το κενό μεταξύ της θεωρητικής πολιτικής της ΔΕΗ και της πρακτικής της εφαρμογής. Η ΔΕΗ φαίνεται να στοχεύει σε δριμεία είσπραξη κάθε οφειλής, ανεξαρτήτως ύψους ή διάρκειας καθυστέρησης, μέσω εισπρακτικών εταιριών — πρακτική που θεωρείται σκληρή, ακόμα και απαράδεκτη σε περιπτώσεις ευάλωτων πολιτών.

Το Εδώλιο 5 θα συνεχίσει να παρακολουθεί αυτές τις πρακτικές και να αναδεικνύει περιπτώσεις όπου ο καταναλωτής υφίσταται περιστατικά υπερβολικής πίεσης – ακόμη και για μικρές οφειλές.

edolio5.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις