Η κατάσταση με τον κορονοϊό στην υπόλοιπη Ευρώπη
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ δήλωσε πως εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊού, η κυβέρνηση θα επεκτείνει την εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 21.00 έως τις 06.00 σε 38 επιπλέον διαμερίσματα, αρχής γενομένης από αύριο τα μεσάνυχτα.
Περισσότεροι από 2 στους 3 Γάλλους θα πρέπει να μένουν στα σπίτια τους το βράδυ, από το προσεχές Σάββατο, λόγω της επέκτασης του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε ένα μεγάλο μέρος της γαλλικής επικράτειας.
Οι ζωές 46 εκατομμυρίων Γάλλων θα επηρεάζονται πλέον από την απαγόρευση της κυκλοφορίας, από τις 21.00 το βράδυ έως τις 06.00 το πρωί.
«Οι εβδομάδες που έρχονται θα είναι σκληρές και οι νοσοκομειακές υπηρεσίες μας θα δοκιμαστούν σκληρά», προειδοποίησε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης, ο οποίος αναμένει ότι ο μήνας Νοέμβριος θα είναι «δύσκολος» και ο αριθμός των νεκρών θα «συνεχίσει να αυξάνεται».
Έως σήμερα, η απαγόρευση κυκλοφορίας αφορούσε 20 εκατομμύρια Γάλλους, ιδίως στις μεγάλες πόλεις, μεταξύ αυτών το Παρίσι και η ευρύτερη περιοχή του.
Η επέκταση του μέτρου θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο και θα έχει διάρκεια 6 εβδομάδων.
Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα εμπορικά καταστήματα στις πληγείσες περιοχές θα πρέπει να κλείνουν στις 21.00.
Έπειτα από ένα πρώτο κύμα με περισσότερους από 30.000 νεκρούς την Άνοιξη, η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη, εδώ και εβδομάδες, με ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας του νέου κορονοϊού.
Συνολικά, η χώρα μετρά περισσότερους από 34.000 θανάτους λόγω της ασθένειας Covid-19 και 2.239 ασθενείς βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη ή στις ΜΕΘ, ένας αριθμός υψηλότερος από εκείνον του Μαΐου.
«Εάν δεν ενώσουμε συλλογικά τις δυνάμεις μας για να περιορίσουμε την επιδημία, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια δραματική κατάσταση και θα χρειαστεί να εξετάσουμε πολύ σκληρότερα μέτρα», εξήγησε ο Ζαν Καστέξ.
«Έχουμε ακόμη χρόνο να το αποφύγουμε αυτό, όμως δεν έχουμε πολύ χρόνο», τόνισε.
Η Γαλλία δεν είναι η μοναδική χώρα που πλήττεται από την αναζωπύρωσης της επιδημίας.
«Όλη η Ευρώπη “φλέγεται”», υπογράμμισε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν ενώπιον της γαλλικής εθνοσυνέλευσης, αναφέροντας μεταξύ άλλων την Τσεχία, την Αγγλία, την Ουαλία, την Ιρλανδία και τη Γερμανία.
Ρεκόρ κρουσμάτων σε Ολλανδία και Δανία
Η Ολλανδία, που έχει εξελιχθεί σε hotspot του κορονοϊού, καθώς ανακοίνωσε σήμερα αριθμό ρεκόρ 9.271 νέων κρουσμάτων κατά το τελευταίο 24ωρο, μία εβδομάδα αφού η κυβέρνηση επέβαλε μέτρα μερικού lockdown, στα οποία περιλαμβάνεται το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων.
Η κυβέρνηση της Τσεχίας ετοιμάζεται να ζητήσει από το κοινοβούλιο την παράταση του καθεστώτος των εκτάκτων εξουσιών που λήγει στις 3 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ρομάν Πριμούλα.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες το κλείσιμο των περισσότερων καταστημάτων και την εισαγωγή περαιτέρω μέτρων για τον περιορισμό των κοινωνικών επαφών στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ανάσχεση της επιδημίας που εξαπλώθηκε με ταχείς ρυθμούς την τελευταία εβδομάδα.
Η Δανία κατέγραψε σήμερα αριθμό ρεκόρ 760 νέων κρουσμάτων Covid-19, την ώρα που η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ενισχύσει τους περιορισμούς για να αναχαιτίσει τη διασπορά του ιού.
«Ενδέχεται να χρειαστούμε νέους περιορισμούς και αναμένουμε ότι αυτοί θα επιβληθούν στο εγγύς μέλλον», δήλωσε η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν.
«Ανησυχώ ολοένα και περισσότερο. Η επιδημία εξαπλώνεται ταχέως σε ολόκληρη την Ευρώπη, που αποτελεί τώρα το επίκεντρο της επιδημίας», σημείωσε.
Συνολικά, η Δανία, με πληθυσμό 5,8 εκατομμύρια κατοίκους, μετρά 37.763 μολύνσεις Covid-19 και 694 νεκρούς.
Γερμανία: Το Πασάου της Βαυαρίας η πρώτη περιοχή σε «σκούρο κόκκινο»
Το «σκούρο κόκκινο» φανάρι που εισήγαγε χθες η κυβέρνηση της Βαυαρίας για τις περιοχές όπου τα κρούσματα υπερβαίνουν τα 100 ανά 100.000 κατοίκους εντός μίας εβδομάδας ενεργοποιήθηκε ήδη σήμερα για την περιοχή του Πασάου, όπου εφαρμόζονται πλέον αυστηρά μέτρα περιορισμού της κοινωνικής και επαγγελματικής δραστηριότητας των πολιτών. Στο μεταξύ στο Μόναχο καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο αριθμός – ρεκόρ κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας.
Μεταξύ των μέτρων που προβλέπονται όταν ενεργοποιηθεί ο ανώτατος βαθμός συναγερμού είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, η απαγόρευση πώλησης αλκοόλ από τις 22:00 έως τις 05:00, η απαγόρευση κυκλοφορίας από την ίδια ώρα, ίσως και νωρίτερα και ο περιορισμός των συμμετεχόντων σε δημόσια εκδήλωση σε 50.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ», ο επίμαχος δείκτης έφτασε σήμερα στο 103,3 για το Πασάου, ενώ για το Μόναχο βρίσκεται στο 82,4.
Ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ τόνισε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί πριν βελτιωθεί και ζήτησε από τους πολίτες προσοχή και περίσκεψη και υπομονή τουλάχιστον δύο εβδομάδων, μέχρις ότου τα περιοριστικά μέτρα φέρουν αποτελέσματα. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι ο κίνδυνος για δομές όπως οι οίκοι ευγηρίας, τα νοσοκομεία και τα κέντρα αποκατάστασης είναι σαφώς μειωμένος σε σχέση με τον Φεβρουάριο.
Πορτογαλία: Μερικό lockdown σε τρεις δήμους
Η Πορτογαλία ανακοίνωσε σήμερα ότι σε τρεις δήμους της, στο βόρειο τμήμα της χώρας, θα επιβληθεί μερικό λοκντάουν, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η αύξηση των κρουσμάτων νέου κορονοϊού.
Από αύριο Παρασκευή, περίπου 161.000 κάτοικοι των δήμων Φελγκιέιρας, Λοζάντα και Πάκος ντε Φερέιρα θα μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι τους μονάχα για να πάνε στην εργασία τους, το σχολείο ή για άλλες αναγκαίες δραστηριότητες, όπως να αγοράσουν φαγητό και φάρμακα.
Όσοι μπορούν να δουλέψουν με τηλεργασία, θα πρέπει να το κάνουν. Επιπλέον, απαγορεύονται οι επισκέψεις στους οίκους ευγηρίας, στις εκδηλώσεις θα μπορούν να παρίστανται το μέγιστο πέντε άνθρωποι και τα εμπορικά καταστήματα θα πρέπει να κλείνουν έως τις 10 το βράδυ.
«Αυτά τα μέτρα οφείλονται στην εξέλιξη της πανδημίας σε αυτούς τους τρεις δήμους», δήλωσε η υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Μαριάνα Βιέρα ντα Σίλβα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
Η Πορτογαλία, με πληθυσμό λίγο πάνω από 10 εκατομμύρια ανθρώπους, μετρά 106.271 κρούσματα και 2.229 θανάτους. Όπως στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες.
Τα περισσότερα από τα νέα κρούσματα έχουν καταγραφεί στο βόρειο τμήμα της χώρας και εντός και περιμετρικά της πρωτεύουσας Λισαβόνας.
«Αναμένεται πως ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες και αντιμετωπίζουμε σε ορισμένες περιοχές της χώρας μια περίπλοκη επιδημιολογική κατάσταση που μπορεί να περιοριστεί με τη λήψη μέτρων», επισήμανε η υπουργός Υγείας Μάρτα Τεμίντο.
Κροατία, Σλοβενία και Βοσνία καταγράφουν τον μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών μέσα σε 24 ώρες
Η Κροατία κατέγραψε σήμερα τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό νέων μόλυνσεων από την COVID-19 με 1.563 νέα περιστατικά, με σχεδόν το 50% από αυτά να καταγράφονται στην πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ, όπου υπερδιπλασιάστηκαν.
Το Ζάγκρεμπ κατέγραψε υψηλό 705 νέων μολύνσεων από την COVID-19 σήμερα έναντι 337 χθες.
Μέχρι τώρα, η Κροατία, μια χώρα περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων, έχει καταγράψει 29.850 περιστατικά μολύνσεων και 406 θανάτους. Τα ενεργά περιστατικά είναι 7.380.
Η γειτονική Σλοβενία, με δύο εκατομμύρια κατοίκους, κατέγραψε επίσης έναν υψηλό αριθμό-ρεκόρ ημερήσιων μολύνσεων, οι οποίες έφθασαν τις 1.663.
Από την πλευρά της η Βοσνία κατέγραψε σήμερα αριθμό-ρεκόρ 999 νέων μολύνσεων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των περιστατικών στη χώρα των περίπου 3,3 εκατομμυρίων κατοίκων στα 37.314 με 1.051 θανάτους.
Βουλγαρία: Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους με συνωστισμό
Η Βουλγαρία αποφάσισε να καταστήσει από σήμερα υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό, σε μια προσπάθεια να ανακόψει το δεύτερο κύμα της πανδημίας της Covid-19 που ασκεί πιέσεις στο εύθραυστο σύστημα υγείας της χώρας.
Οι πολίτες θα πρέπει πλέον να προστατεύονται στις αγορές, τους σταθμούς του τρένου και του μετρό, στους δρόμους όπου υπάρχει συνωστισμός και στις ουρές, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας, εκτός κι να μπορούν να τηρήσουν απόσταση ενάμισι μέτρου. Η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει άλλους περιορισμούς, καθώς θέλει να περιορίσει τον αντίκτυπο για «την κοινωνική ζωή και την ψυχική υγεία των Βούλγαρων».
Η Βουλγαρία, μια χώρα με 7 εκατ. κατοίκους και η πλέον φτωχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έσπασε αυτή την εβδομάδα το φράγμα των 1.000 θανάτων από την εμφάνιση του νέου κορονοϊού, ενώ έχουν εκτοξευθεί τα κρούσματα.
Καταγράφει το έκτο υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανά εκατομμύριο κατοίκους, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).
Ο υπουργός Υγείας Κοσταντίν Ανγκέλοφ εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για την κατάσταση του ιατρικού προσωπικού. «Είναι όλοι κουρασμένοι», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, πρόσθετοντας ότι ένα μεγάλο μέρος εξ αυτών έχουν προσβληθεί. «Χρειαζόμαστε βοήθεια».
Οι οικογενειακοί γιατροί καθώς και τελειόφοιτοι φοιτητές θα κληθούν να βοηθήσουν, δήλωσε ο ίδιος. Πάνω από 1.700 νοσηλευτές έχουν προσβληθεί από τον ιό από την αρχή της πανδημίας, εκ των οποίων οι 45 μόνο χθες. Επαρχιακά νοσοκομεία βρίσκονται σε αδιέξοδο μετά τον θάνατο του μοναδικού τους επιδημιολόγου.
Μια από τις πρώτες χώρες που επέβαλαν καραντίνα στις 8 Μαρτίου, η Βουλγαρία κατάφερε να ελέγξει την επιδημία την άνοιξη. Αλλά η κυβέρνηση, αντιμέτωπη εδώ και πολλούς μήνες με διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς, χαλάρωσε το καλοκαίρι τα μέτρα για να μην δυσαρεστήσει τους πολίτες. Τα εστιατόρια, τα κέντρα διασκέδασης και οι αθλητικοί χώροι δεν υπόκεινται πλέον σε κανέναν περιορισμό.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις