Διεκόπη η συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής

Σήμερα, στις 18:00 ορίσθηκε να ξεκινήσει η τριήμερη διαδικασία της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα.

Η συζήτηση της πρότασης μομφής κατά υπουργού της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις ημέρες και θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Η πρόταση μομφής για να γίνει αποδεκτή θα πρέπει να συγκεντρώσει 151 θετικές ψήφους, αντιθέτως απορρίπτεται. Εάν η πρόταση μομφής απορριφθεί τότε δεν μπορεί να υποβληθεί άλλη για το ίδιο πρόσωπο ή με πανομοιότυπο σκεπτικό εάν δεν παρέλθουν έξι μήνες, εκτός και εάν αυτή υπογράφεται και από τους 300 βουλευτές.

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, εκ μέρους της κυβέρνησης, δήλωσε στην Ολομέλεια ότι αποδέχεται να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση της πρότασης μομφής που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν χρειάζεται η διήμερη προθεσμία για την εκκίνηση της συζήτησης που παρέχει στην κυβέρνηση ο Κανονισμός της Βουλής.

Ο κ. Γεραπετρίτης επέκρινε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την κατάθεση αυτής της πρότασης μομφής λέγοντας ότι στην κοινοβουλευτική δημοκρατία η δυνατότητα κατάθεσης πρότασης μομφής μπορεί να αποτελεί «φάρμακο» για την Πολιτεία αλλά εάν γίνεται, όπως τώρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, μετατρέπεται σε «φαρμάκι», τονίζοντας ότι αυτήν την ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει με διάγγελμα μέτρα για την πανδημία, την στιγμή που υπάρχουν ανοικτά τα εθνικά θέματα με την συνεχιζόμενη προκλητικότητα αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο από την Τουρκία, η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει να καταθέσει πρόταση μομφής.

Η κυβέρνηση είναι διαθέσιμη και ζητά να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία.

Νωρίτερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας την ομιλία του στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών «Ρυθμίσεις οφειλών πλαίσιο δεύτερης ευκαιρίας» ανακοίνωσε την κατάθεση πρότασης μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, σύμφωνα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας απαντώντας στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε «αιδώς αργείοι» καθώς η κατάργηση της πρώτης κατοικίας υπάρχει από το 2019 με υπογραφή Αλέξη Τσίπρα. Επί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έγιναν χιλιάδες ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και κατέληξε λέγοντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα ήταν για εκείνον καλύτερα «κρείττον του λαλείν το σιγάν».

Στο ίδιο μήκος και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, από την δική του πλευρά, παρουσίασε στοιχεία σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, λέγοντας πως αυτά τα στοιχεία αποκαλύπτουν με «σκληρό» τρόπο ότι η κυβέρνηση εργάζεται «σκληρά» για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και για αυτό έχει καταφέρει συγκριτικά να αντιμετωπίσει καλύτερα την πανδημία σε σχέση με άλλες χώρες.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ,Ανδρέας Λοβέρδος, λίγο πριν την διακοπή της συνεδρίασης, ζήτησε να παραταθεί για λίγο η συζήτηση προκειμένου και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά να μπορέσει να τοποθετηθεί για το νομοσχέδιο. Κάτι που όμως δεν μπορούσε να γίνει δεκτό τόσο από τον πρόεδρο της Βουλής όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Νέος πτωχευτικός κώδικας: Τι σημαίνει η πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του Χρήστου Σταϊκούρα

Πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα κατέθεσε πριν από λίγη ώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Τι σημαίνει όμως αυτό στην πράξη;

Καταρχάς πρόταση μομφής ή πρόταση δυσπιστίας ονομάζεται στον χώρο της πολιτικής η διαδικασία που απαιτείται για την καθαίρεση ενός ατόμου (ή μιας κυβέρνησης γενικότερα) από θέση ευθύνης όταν θεωρηθεί ότι αυτό είναι ανεπαρκές, δεν εκπληρώνει ορθά τις υποχρεώσεις του ή είναι επιζήμιο για τη χώρα. Το καθεστώς που διέπει στο ελληνικό πολιτικό σύστημα τον τρόπο κατάθεσης μιας τέτοιας πρότασης, προβλέπει το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής.

Ειδικότερα, το άρθρο 84 του Συντάγματος, αναφέρει στην δεύτερη παράγραφο:

«H Bουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Κυβέρνηση ή από μέλος της. […] H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών (σ.σ. 50 εν προκειμένω) και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση».

Ακολούθως αναφέρεται ότι «η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Kυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της». Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι «η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση» αλλά μπορεί και να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η Kυβέρνηση.

Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.

Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, τουτέστιν 120 βουλευτές. Kατά την ψηφοφορία για της πιο πάνω προτάσεις ψηφίζουν οι Yπουργοί και Yφυπουργοί που είναι μέλη της Bουλής.

Όπως αναφέρει ο Κανονισμός της Βουλής στο άρθρο 142, η πρόταση δυσπιστίας υποβάλλεται στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής. Η σχετική συζήτηση αρχίζει με την ομιλία δύο βουλευτών από εκείνους που υπογράφουν την πρόταση δυσπιστίας (εν προκειμένω του ΣΥΡΙΖΑ), ενώ υπάρχουν και δύο σημαντικές λεπτομέρειες.

Πρώτον, ότι η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να μετατρέψει την πρόταση μομφής κατά του υπουργού της σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση συνολικά (όπως συμβαίνει για κάθε κυβέρνηση μόλις κερδίσει τις εθνικές εκλογές και συγκληθεί η νέα Βουλή).

Και δεύτερον, ότι δεν μπορεί να υποβληθεί από την αντιπολίτευση νέα πρόταση δυσπιστίας εάν δεν περάσει ένα εξάμηνο από την απόρριψη της προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός εάν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις