Ο πολυδιαφημισμένος εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων που δεν έγινε ποτέ και τα νέα εξοπλιστικά «πακέτα»

Την τετελεσμένη, όπως όλα δείχνουν, απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αύξηση της θητείας, διχως, ωστόσο, να υπάρχει κανένα σχέδιο για τη συνολική αναδιάρθωση και τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, επανέλεβε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο ίδιος, αφού είπε ότι το μέτρο «έχει εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό», έκανε λόγο για «επικείμενη αύξηση της θητείας».

Κατά τον υπουργό, «αυτή τη στιγμή η εθνική επιταγή επιβάλλει ότι οι μονάδες πρέπει να ενισχυθούν σε έμψυχο δυναμικό».

Για μια ακόμη φορά, δηλαδή, η δήθεν «λύση» στην «λειψανδρία» των μονάδων δίδεται δια της αυξήσεως της θητείας.

Κι’ αυτό, παρά τις κουραστικές και επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες σειράς κυβερνήσεων εδώ και πολλά χρόνια, περί αναδιάρθρωσης των Ενόπλων Δυνάμεών και εκσυγχρονισμού τους στα πρότυπα των στρατιωτικών δογμάτων και μοντέλων του 21ου αιώνα.

Είναι εντυπωσιακό, αλλά -για πελατειακούς κυρίως λόγους- οι κυβερνήσεις ούτε καν τόλμησαν να καταργήσουν αχρείαστες μονάδες στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Κι όλα αυτά σε μια εποχή που πρωταρχικό ρόλο παίζουν οι τεχνολογίες, και πλέον τα στρατόπεδα δεν φυλάσσονται από στρατό «αγγαριομάχων», αλλά με κάμερες.

Κοντολογίς, αναπαράγονται παρωχημένα «δόγματα» του προηγούμενου αιώνα.

Εξοπλιστικά

Κατά τα λοιπά, ο Ν.Παναγιωτόπουλος υπερθεμάτισε της ακολουθούμενης πολιτικής, με την οποία ανοίγει ένας μεγάλος «χορός» εξοπλισμών, αν και είναι άγνωστο πού θα βρεθούν κονδύλια ύψους 8-10 δισ. ευρώ, όπως εκτιμάται.

Αν και ο ίδιος απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένους αριθμούς και στα νούμερα, στα οποία θα ανέλθουν τελικώς τα εξοπλιστικά προγράμματα, περιορίστηκε να πει πως πρόκειται για «107 υποπρογράμματα».

Επιπλέον, αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας υποστήριξε ότι αυτός θα αυξηθεί και ότι, ενώ έως τώρα ήταν στα άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ, το ερχόμενο έτος θα φτάσει στα «δύο και πλέον δισ. για τις αμυντικές δαπάνες της χώρας».

Ωστόσο, και πάλι δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς θα μοιραστούν αυτά τα χρήματα (σε προσωπικό, εξοπλισμούς που ήδη «τρέχουν», άλλους που θα υπογραφούν, συντήρηση υπαρχόντων μέσων κ.ο.κ.).

Να σημειωθεί ότι για όλες αυτές τις «θεαματικές», όπως τις χαρακτήρισε, αυξήσεις, χρειάστηκε να περάσει πάνω από ενάμιση έτος από τη στιγμή που εξελέγη η νέα κυβέρνηση, πέρυσι το καλοκαίρι, και στο μεταξύ να κλιμακώνονται, από πέρυσι το Φθινόπωρο μέχρι σήμερα διαρκώς οι τουρκικές επιθετικές κινήσεις απέναντι στη χώρα μας και στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος, πάντως, δεν παρέλειψε να εξάρει το γεγονός ότι, επιτέλους, η Ελλάδα προμηθεύτηκε ανταλλακτικά για κάποια μαχητικά αεροσκάφη της, τύπου Mirage 2000.

Εμμέσως πλην σαφώς, δηλαδή, παραδέχτηκε -το πασίγνωστο στους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ- ότι, απλά τα Mirage ήταν «άχρηστα» και ότι τέτοια παραμένουν ακόμα αρκετά εξ’ αυτών.

Μια ομολογία που σίγουρα δείχνει ότι κάτι «σάπιο» υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας”, στον τομέα της άμυνας στην Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, είπε ότι «ήδη τα πρώτα ανταλλακτικά που είχαν να έρθουν από το 2012 γι’ αυτά τα αεροσκάφη, παραδόθηκαν στις Μοίρες και τοποθετούνται στα Μιράζ. Ήδη έχουμε δύο επιπλέον αεροσκάφη στις διαθεσιμότητες Πολεμικής Αεροπορίας και με ρυθμό ένα με δύο το μήνα θα φτάσουμε στον επιθυμητό στόχο των 24 διαθεσίμων Mirage-2005 με όλα τα όπλα τους».

Επίσης, ο υπουργός Αμυνας αναφέρθηκε:

– Στον εκσυγχρονισμό των F-16: «Υλοποιείται -είπε- ο εκσυγχρονισμός 87 αεροσκαφών F-16 στον τύπο “Viper” που είναι η πιο προηγμένη εκδοχή αυτού του αεροσκάφους παγκοσμίως. Στην ΕΑΒ χορηγείται, μέσω των αθροιστικών, ενίσχυση οικονομική ύψους 280 εκατομμυρίων».

Μένει, βέβαια, να φανεί κατά πόσον θα υλοποιηθούν τα χρονοδιαγράμματα γι’ αυτό το πρόγραμμα που έχει άμεση προτεραιότητα για την Πολεμική Αεροπορία. Πόσο μάλλον, όταν η φημολογία περί «αναταράξεων» στις σχέσεις ΕΑΒ-Λόκχηντ και άλλων, δίνει και παίρνει.

– Στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη: «Το Μάιο του 2020 -είπε- προχωρήσαμε στην χρονομίσθωση δύο μη επανδρωμένων οχημάτων ισραηλινής κατασκευής μαζί με τον επίγειο σταθμό ελέγχου».

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο υπουργός Αμυνας, υποστήριζε πέρυσι ότι η Ελλάδα σύντομα θα έχει το δικό της, «ελληνικό drone»(!).

Ολα αυτά σημειώνονται τη στιγμή που η Τουρκία έχει κάνει ιδιαίτερα μεγάλα βήματα σε αυτόν τον τομέα.

– Στην απόκτηση 18 γαλλικών αεροσκαφών τύπου Rafale: «Εχουν -εξήγησε- ξεκινήσει διαβουλεύσεις όσον αφορά στην επεξεργασία και την υλοποίηση της σύμβασης που θα φέρουμε με νόμο μέχρι το τέλος του έτους στη Βουλή, ενώ αντιπροσωπεία της γαλλικής πλευράς διαπραγματεύεται με την Πολεμική Αεροπορία τις λεπτομέρειες υλοποίησης και παραλαβής το συντομότερο δυνατό κάποιων από αυτά τα αεροσκάφη».

Κάτι που πρακτικά, όπως εκτιμάται, σημαίνει ότι τα ακριβοπληρωμένα αεροσκάφη θα είναι εκμεταλλεύσιμα από την ελληνική ΠΑ, ενδεχομένως, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

– Στα πλοία για το Πολεμικό Ναυτικό: «Οι τέσσερις καινούργιες φρεγάτες που πρόκειται να αποκτήσει το ΠΝ -είπε- βρίσκονται στη φάση της αξιολόγησης των προτάσεων από τους επιτελείς, ώστε να υποβληθεί η πρόταση που θα προκριθεί προς την πολιτική ηγεσία, παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής των τεσσάρων φρεγατών τύπου “ΜEKO” έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία ενεργοποίησης αυτού του υποπρογράμματος».

Οπως ευρέως ακούγεται, η μεγάλη αυτή «δουλειά» που θα συνοδεύεται και από την «εξαγορά» των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, θα πάει σε αμερικανο-ισραηλινά συμφέροντα.

Ζητούμενο, βέβαια, είναι η διαφάνεια σε αυτές τις πολύ μεγάλες «εξοπλιστικές μπίζνες».

Επίσης, ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ -σχέδιο που χρονολογείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια- στη Γερμανία.

– Στις παραλαβές οπλικών συστημάτων από τις ΕΔ: Ειδικότερα, είπε ότι τον Ιούνιο του 2020 παρελήφθη η προτελευταία τορπιλάκατος από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και ότι η τελευταία θα παραληφθεί εντός του 2021.

Πρόκειται για ένα ακόμα «πονεμένο» πρόγραμμα που έχει χρυσοπληρώσει ο Ελληνας φορολογούμενος και έχει καθυστερήσει θεαματικά.

Επιπλέον, ανέφερε ότι «τον Ιούλιο του 2020 υπεγράφη διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ για την υποστήριξη των ελικοπτέρων του ΠΝ, τύπου “S70”, αλλά και για την πρόσκτηση τεσσάρων καινούργιων ελικοπτέρων τύπου Romeo».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι «κάποια από αυτά τα ελικόπτερα» θα μεταφερθούν στην Ελλάδα «ίσως το 2021, ασφαλώς το 2022».

– Στις αποφάσεις για νέες προμήθειες: Ειδικότερα, είπε ότι «η υπόθεση της πρόκτησης και αναβάθμισης των καινούριων τορπιλών βρίσκεται στο ΚΥΣΕΑ. Έχει ήδη αποφασιστεί η ενεργοποίηση του υποπρογράμματος και τις προσεχείς μέρες αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με την κατασκευάστρια εταιρεία για να ολοκληρωθεί κι αυτό».

Οπως είναι γνωστό, παρ’ ότι τα υποβρύχια 214 επιχειρούν επιτυχώς, συνεχώς στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και διαφημίζονται από πολιτικούς και στρατιωτικούς κύκλους ως «αόρατα», ως «αχίλλειο πτέρνα» τους έχουν τις παλιές τορπίλες που φέρουν.

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις