Ζωσμένος σε προστατευτικό κλοιό των τουλάχιστον 3.000 αστυνομικών ο πρωθυπουργός περιφέρεται το τελευταίο 3ήμερο στην πιο “ερωτική πόλη” της χώρας, μοιράζοντας υποσχέσεις και δεσμεύσεις σε εμπόρους, βιομηχάνους και συνταξιούχους. Υπάρχει ένα μέρος στη Θεσσαλονίκη που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να πάει ποτέ. Είναι η πίσω αυλή στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, εκεί που αποσύρθηκαν και αφήνονται να “σαπίσουν” τα πέντε “Λευκά Βέλη” της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Τρένα που επί δύο χρόνια διαφημίζονταν σαν “αεροπλάνα σε ράγες”, προπομπός των τρένων υδρογόνου, σύμφωνα με τον τότε υπουργό Μεταφορών.
Η υπόθεση “Λευκό Βέλος” στις ράγες είναι ένα ακόμη σκάνδαλο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, στην πολυτάραχη αμαρτωλή ιστορία του ελληνικού σιδηροδρόμου που παραδόθηκε σε ιδιώτες έναντι 50 εκατ. ευρώ ετησίως. Μαζί με την κυβέρνηση της ΝΔ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ξεκίνησε την καμπάνια προβολής από το τέλος του 2020. Σε όλα σχεδόν τα ΜΜΕ δημοσιεύονταν τα διαφημιστικά ρεπορτάζ για το “γρηγορότερο τρένο στη χώρα”, που θα έρθει το 2021 για να κάνει το ταξίδι Θεσσαλονίκη Αθήνα σε 3 ώρες και 15 λεπτά.
Σήμερα τα πέντε τρένα ETR470, μεταξύ αυτών και το πρώτο “Λευκό Βέλος” που βάφτηκε στην Ιταλία με τα χρώματα της γαλανόλευκης για να κάνει το πρώτο ταξίδι του στις 25 Μαρτίου 2021, στην Επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, βρίσκονται ξεχασμένα, πεταμένα σε αχρησία στο σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για την “επένδυση” τουλάχιστον 45 εκατ. ευρώ για την απόκτησή τους, κανείς δεν ρωτάει γιατί αποσύρθηκαν όλα τους τον Μάϊο του 2025, κανείς δεν απαντάει εάν υπάρχουν κυρώσεις στην ιταλική εταιρεία για τα “σαπάκια” που πούλησε στην Ελλάδα η ιταλική μητρική εταιρεία.
Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ γνώριζαν ήδη από τότε πως η υπόθεση “Λευκό Βέλος” είναι φύκια με μεταξωτές κορδέλες αλλά τις αιτιάσεις και αντιδράσεις τους δεν άκουγε κανείς. Γνώριζαν και είχαν καταγγείλει μέσω του Σωματείου Εργαζομένων, ότι τα τρένα αυτά είναι κατασκευής της δεκαεετίας του΄90 του περασμένου αιώνα, ότι η Ελβετία αναγκάστηκε να τα αποσύρει οριστικά πριν το 2010 μετά από μπαράζ τεχνικών προβλημάτων και ατυχημάτων. Τα τρένα αυτά δεν τηρούσαν τις προδιαγραφές για τον ελληνικό σιδηρόδρομο.
Ο τότε υπουργός Μεταφορών Αχιλλέας Καραμανλής όμως υπόσχονταν τα “υδρογονοκίνητα τρένα”, η κυβέρνηση ενδιαφερόταν για παράταση της σύμβασης με τους Ιταλούς που έληγε το 2022. Η διαφημιστική επιχείρηση “Λευκό Βέλος” κάλυψε τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για τη μη εφαρμογή της περίφημης σύμβασης 717 η οποία προέβλεπε την υποχρέωση επενδύσεων από την Hellenic Train ύψους έως και 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ αυτών και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου.
Τα πέντε τρένα ETR470 που μπήκαν τελικά στις ράγες τον Μάϊο του 2022, δεν κατάφεραν ούτε μια φορά να χρησιμοποιηθούν όλα μαζί. Πάντα κάποιο βρίσκονταν ακινητοποιημένο. Τα πρώτα τεχνικά προβλήματα εμφανίστηκαν δύο μόλις μήνες μετά το πρώτο ταξίδι του “Λευκού Βέλους” για το οποίο γράφτηκαν εκατοντάδες ρεπορτάζ στα ΜΜΕ που ελέγχονται από την κυβέρνηση.

Μετά τον Ιούλιο του 2022, οπότε και εμφανίστηκε η πρώτη “ακινητοποίηση” του “Λευκού Βέλους”, εξαιτίας “πιθανολογούμενης μηχανολογικής βλάβης”, όπως γράφτηκε, τα τρένα άρχισαν να αποσύρονται, όπως και η κάλυψη από τα media. Μόνο το ένα από αυτά κυκλοφορούσε με το ζόρι έως τον Μάιο του 2025, οπότε και αποσύρθηκε κι αυτό μέσα στη σιωπή, ακινητοποιήθηκε μαζί με τα άλλα 4 στις ράγες. Κανείς από τη διοίκηση δεν απαντά ποιό θα είναι το μέλλον τους.
Το “Λευκό Βέλος” ήταν τελικά μια επικοινωνιακή φιέστα με τρένα μεταχειρισμένα, 35 τουλάχιστον ετών, ανακατασκευασμένανα για να εντυπωσιάσουν το ελληνικό κοινό με βαρύγδουπες δηλώσεις και να αποκρύψουν ότι η ιταλική εταιρεία δεν ελέχθηκε από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ελληνικού κράτους για όσες επενδύσεις δεσμεύθηκε ότι θα κάνει. Διόλου τυχαίο δεν είναι ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία της σύμβασης-όπως είχε γράψει το neostrategy, εξαφανίστηκαν από το κείμενο που είχε ψηφιστεί στη Βουλή έξι μήνες πρι το έγκλημα στα Τέμπη, τόσο “οι υποχρεώσεις του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών για την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων έργων όσο και οι υποχρεώσεις της εταιρείας για επενδύσεις από 600-750 εκατομμύρια ευρώ”. Η Hellenic Train ελέγχεται εάν προχώρησε σε τελικές επενδύσεις ύψους 160 εκατ. ευρώ, πρακτικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη “δώρισε” στην ιταλική εταιρεία περί τα 600 εκατ. ευρώ!
Δεν είναι επίσης καθόλου τυχαίο ότι η Ευρωπαϊκή εισαγγελία συνδέει το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη της 28ης Φεβρουαρίου 2023 με τη μη υλοποίηση της σύμβασης 717 η οποία χάθηκε στο διαφημιστικό ορυμαγδό του “Λευκού Βέλους” ένα χρόνο πριν το έγκλημα των Τεμπών.
neostrategy.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






















































