Στο ΣΤ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών θα δοθεί στις 3 Δεκεμβρίου η συνέχεια της δίκης για την υπόθεση Novartis, στην οποία βασικοί κατηγορούμενοι υπήρξαν οι δύο πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» ή κατά κόσμον Μαρία Μαραγγέλη και Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης.

Μετά την καταδίκη τους από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, όπου αποφάσισε ποινή φυλάκισης 25 μηνών στον Φιλίστορα Δεστεμπασίδη και 33 μηνών στη Μαρία Μαραγγέλη, με τριετή αναστολή, προχώρησαν στην άσκηση έφεσης, με στόχο – όπως αναφέρουν – να εξεταστούν εκ νέου τα πραγματικά στοιχεία της υπόθεσης, καθώς και η κρίση των δικαστών επί των ελαφρυντικών τους. Οι συνήγοροι Ιπποκράτης Μυλωνάς και Γιάννης Απατσίδης του κ. Δεστεμπασίδη είχαν μάλιστα προαναγγείλει την άσκηση έφεσης αμέσως μετά την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης.

 

Υπόθεση Novartis: Η πρωτόδικη απόφαση

Σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση ο Φιλίστωρ Δεσταμπασίδης καταδικάστηκε για ψευδή καταμήνυση σε βάρος των Άδωνι Γεωργιάδη, Ανδρέα Λοβέρδου και Νίκου Μανιαδάκη, ενώ για τα υπόλοιπα πρόσωπα η πρόεδρος του δικαστηρίουδιατύπωσε αμφιβολίες.

Η Μαρία Μαραγγέλη καταδικάστηκε για ψευδή καταμήνυση σε βάρος πέντε πολιτικών και δημόσιων προσώπων: του Άδωνι Γεωργιάδη, του Γιάννη Στουρνάρα, του Ανδρέα Λοβέρδου, του Μάριου Σαλμά και του Αντώνη Σαμαρά.

Το δικαστήριο αναγνώρισε και στους δύο κατηγορουμένους το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, απορρίπτοντας ωστόσο το αίτημα των συνηγόρων τους να αναγνωριστεί και η περίσταση των μη ταπεινών αιτίων. Η εισαγγελέας είχε προτείνει να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου σε κάθε κατηγορούμενο.

Για τον Φιλίστορα Δεστεμπασίδη σημείωσε ότι, σε αντίθεση με τη συγκατηγορούμενή του που δεν εμφανίστηκε σε καμία συνεδρίαση, εκείνος παρέστη σε όλη τη διαδικασία με σοβαρότητα και αξιοπρέπεια. Όπως τόνισε, η αναγνώριση του ελαφρυντικού των μη ταπεινών αιτίων δεν συνάδει με την ενοχή του για ψευδή κατάθεση, όμως ο πρότερος σύννομος βίος του, το λευκό ποινικό μητρώο και η συμπεριφορά του στο δικαστήριο δικαιολογούν τη χορήγησή του.

Για τη Μαρία Μαραγγέλη, η εισαγγελέας επεσήμανε ότι, αν και δεν βίωσε την πίεση της πολύμηνης δίκης λόγω της απουσίας της από το εδώλιο, εμφανίστηκε για να απολογηθεί και ζήτησε να της αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου.

edolio5.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις