Επιβεβλημένη θεωρεί ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στη «Θ», την απαγόρευση μετακίνησης από Νομό σε Νομό, λέγοντας πως θα έπρεπε ήδη να εφαρμοστεί στις «κόκκινες» περιοχές, όπως η Λάρισα, με αποτέλεσμα περιοχές με χαμηλότερο ιικό φορτίο, όπως η Μαγνησία, να κινδυνεύουν με αυξημένη διασπορά.

«Σύμφωνα με το RF, ένας μεταδίδει σε άλλους δύο τον ιό και δεδομένης της αργής επώασής του, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος διασποράς του και στον Βόλο, εάν υπάρχει καθημερινή μετακίνηση μεταξύ των δύο Νομών», υπογραμμίζει. Παράλληλα θεωρεί πως θα έπρεπε να αυξηθεί το ποσό του προστίμου από τα 150 στα 300 ευρώ, καθώς μελέτη που πραγματοποιήθηκε την περίοδο του Πάσχα, κατά τη διάρκεια της καραντίνας, έδειξε μεγαλύτερο ρυθμό συμμόρφωσης των πολιτών, λόγω του φόβου για την καταβολή του παραπάνω ποσού. Χαρακτηρίζει ως εντυπωσιακή την αύξηση των κρουσμάτων, που την Παρασκευή ανήλθαν στα 1.690 και πως άμα δεν λαμβάνονταν νέα μέτρα, τότε στα τέλη Νοεμβρίου θα φτάναμε τα 5.136 την ημέρα. Επίσης μόνο με την εφαρμογή του μέτρου της καθολικής χρήσης μάσκας, χωρίς την επιπλέον παρέμβαση της Πολιτείας, τα κρούσματα στο τέλος του μήνα θα ανερχόταν στα 2.068 και την περίοδο των Χριστουγέννων θα εκτοξεύονταν στα 4.700. Σε περίπτωση που τα τοπικά lockdown λειτουργήσουν και οι πολίτες συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα της κατάστασης, θα φτάσουμε στα 1.000 στο τέλος Νοεμβρίου, με άνοδο όμως την περίοδο των Χριστουγέννων κοντά στα 2.000. Ορόσημο για την εξέλιξη της πορείας της πανδημίας του κορωνοϊού αποτελεί η 15η Νοεμβρίου, καθώς σε περίπτωση που δεν ελεγχθεί μέχρι τότε η κατάσταση, θα οδηγηθούμε σε πολύ δυσάρεστες συνθήκες, με περισσότερα από 4.000 κρούσματα καθημερινά. Ο καθηγητής υπογραμμίζει ότι η αυστηρή εφαρμογή των μέτρων είναι απαραίτητη, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η αύξηση ημερήσιων κρουσμάτων θα έχει εκθετική άνοδο, με χιλιάδες συνανθρώπους μας να μολύνονται από τον Covid-19.
«Εάν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα, αλλάζει η κυρτότητα της καμπύλης, εκτοξευόμενη προς τα επάνω, ενώ μέχρι πρότινος παρέμενε σταθερή» και προσθέτει πως οι αριθμοί είναι χειρότεροι από αυτούς που περίμεναν γι’ αυτή την περίοδο. Συγκεκριμένα είχαν υπολογίσει στο Εργαστήριο πως 1.240 κρούσματα θα είχαμε πανελλαδικά στις 30 Οκτωβρίου… Με την εφαρμογή των νέων μέτρων θα υπάρξει μείωση των κρουσμάτων στις αρχές Δεκεμβρίου, όμως σε περίπτωση που η συμμόρφωση σε αυτά (καθολική χρήση μάσκας, αποστάσεις κ.ά), φτάσει στο 50% τότε, σύμφωνα με τον καθηγητή, θα δούμε μια μικρή μείωση από την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά ύστερα η πορεία θα είναι ανοδική, φτάνοντας στα τέλη του μήνα, στα 2.200 κρούσματα την ημέρα.

Ολιγοήμερες καραντίνες
«Είναι εξαιρετικά κρίσιμο το τι στάση θα επιδείξουμε μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου», επισημαίνει ο κ. Σαρηγιάννης, ο οποίος προτείνει τη λύση των σύντομης διάρκειας γενικών lockdown 10-15 ημερών, στις οποίες θα μεσολαβούν λίγες ημέρες άρσης των απαγορεύσεων, για να μην κουράζεται ο πληθυσμός και να μην πληγεί καίρια η οικονομία. Μάλιστα εάν το μέτρο αυτό εφαρμόζονταν από τα μέσα του Οκτωβρίου, όπως τονίζει ο καθηγητής, τότε θα φτάναμε στα Χριστούγεννα και θα είχαμε μόλις 50 κρούσματα την ημέρα… Πλέον με τη μεγάλη διασπορά που παρατηρείται, εάν μπαίναμε σε δεκαπενθήμερη καραντίνα μέχρι τις 15 του μήνα, όπως και από την πρώτη μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, τα κρούσματα τον Νοέμβριο θα έπεφταν στα 600 ημερησίως και 400 τα Χριστούγεννα. Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις του καθηγητή έγιναν προτού ανακοινωθούν τα νέα μέτρα από τον πρωθυπουργό.

Πάνω από 5.000…
Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής, την ομάδα Heracles και δύο πανεπιστήμια της Ιταλίας, εάν τα μέτρα εφαρμοστούν σε ποσοστό 75%, θα πάμε σε μείωση του αριθμού των κρουσμάτων στα τέλη Νοεμβρίου στα 550 την ημέρα. Στη συνέχεια και συγκεκριμένα μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου, αυξάνονται στα 800, αλλά δυστυχώς μέχρι το τέλος του μήνα η αύξηση είναι εκθετική, ξεπερνώντας τα 4.000. Ακόμα χειρότερα σε περίπτωση εφαρμογής του 50% των μέτρων, έως τις 24 Νοεμβρίου θα παρατηρηθεί μια πρόσκαιρη μείωση της τάξης των 800 κρουσμάτων ημερησίως, αλλά μετά η αύξηση θα είναι εκθετική. «Είναι κρίσιμο να τηρήσουμε τα μέτρα και σημείο καμπής θα είναι η 15η Νοεμβρίου, μετά ως μοναδική λύση θα προβάλει το γενικό lockdown. Με ανησυχεί η επιτάχυνση αύξησης των κρουσμάτων, αλλά εδώ έχουμε και πρώιμη επιτάχυνση στους θανάτους, καταγράφοντας τουλάχιστον 10 καθημερινά, γεγονός που είναι επικίνδυνο», αναφέρει ο κ. Σαρηγιάννης. Παράλληλα χτυπά καμπανάκι στην περίπτωση μη συμμόρφωσης του πληθυσμού, λέγοντας πώς σύμφωνα με τα δεδομένα που εξάγονται από τις μετρήσεις, σήμερα 1η Νοεμβρίου τα κρούσματα θα είναι γύρω στα 1.300, πάνω από 1.500 μέχρι τις 15 του μήνα, στις 2.300 στα τέλη και κατόπιν η αύξηση θα είναι εκθετική, αφού μπορούμε να μιλάμε για περισσότερα από 5.000 κρούσματα… «Η κατάσταση επιβάλλεται να ελεγχθεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα γίνει ύστερα το μεγάλο μπαμ» και θεωρεί πως φτάσαμε σε αυτό το σημείο, λόγω της έλλειψης προσοχής από ένα κομμάτι του πληθυσμού.

e-thessalia

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις