Πρόκειται για την “Ιντέρ ΡΑΟ”, κύριος “μάνατζερ” της οποίας, πάντως, είναι ένας από τους πλέον γνωστούς Ρώσους, “ολιγάρχες”, με άμεση πρόσβαση στο Κρεμλίνο, όπως θρυλείται, ο Ιγκορ Σέτσιν

Αποχώρησε μια από τις ρωσικές εταιρείες από την κοινοπραξία για την κατασκευή του ρωσικού πυρηνικού εργοστασίου, στο Ακουγιού, που έχει υπογράψει η Αγκυρα με τη Μόσχα.

Πρόκειται για την “Ιντέρ ΡΑΟ”, κύριος “μάνατζερ” της οποίας, πάντως, είναι ένας από τους πλέον γνωστούς Ρώσους, “ολιγάρχες”, με άμεση πρόσβαση στο Κρεμλίνο, όπως θρυλείται, ο Ιγκορ Σέτσιν.

Αν και μερίδα του, ούτως ή άλλως πολύ μικρού αντιπολιτευόμενου τουρκικού Τύπου, θεώρησε αυτή την κίνηση ως ένδειξη ότι χειροτερεύουν οι σχέσεις Μόσχας – Αγκυρας, αντίθετα, ρωσικοί κύκλοι υποβαθμίζουν το θέμα.

Πόσο μάλλον, αφού το μερίδιο της -μεγάλης- ρωσικής εταιρείας, “Ιντερ ΡΑΟ”, στο μετοχικό σχήμα της κοινοπραξίας που κατασκευάζει το “Ακουγιού”, είναι μόλις 0,82%.

Κατά τις ίδιες ρωσικές απόψεις, ισχυρή ένδειξη για ρήξη στις σχέσεις Μόσχας – Αγκυρας, θα ήταν η αποχώρηση από το κοινοπρακτικό σχήμα της ρωσικής εταιρείας – κολοσσού, “Ρωσατόμ”. Κάτι που δεν έχει συμβεί.

Καυτό θέμα για την Ελλάδα

Να σημειωθεί πως το θέμα της κατασκευής ατομικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία από τη Ρωσία, αποτέλεσε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα προηγούμενα χρόνια, και ειδικά το 2018, πεδίο εντονότατων τριβών ανάμεσα στο ελληνικο και το ρωσικό υπουργεία Εξωτερικών.

Διπλωματικοί κύκλοι σημειώνουν ότι τότε η Αθήνα είχε, μετ’ επιτάσεως, εκφράσει στη ρωσική πλευρά τη μεγάλη ανησυχία της τόσο για το ενδεχόμενο να μπορεί το εργοστάσιο να παράγει υλικά για πυρηνικά όπλα, όσο και για την εκπαίδευση Τούρκων επιστημόνων σε θέματα τεχνολογικών για πυρηνικά από τη Ρωσία.

Κάτι που, κατά τις ανησυχίες της Αθήνας, θα ήταν δυνατόν να μεταφέρει το ρωσικό know how για τα πυρηνικά στην Τουρκία.

Εκτός των άλλων, μόνιμη και γνωστή είναι η ανησυχία της Ελλάδας σχετικά με την κατασκευή τέτοιου είδους πυρηνικών εργοστασίων σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή, όπως η Τουρκία, και η ευρύτερη γειτονιά μας. Κάτι, άλλωστε, που φάνηκε και από τον πρόσφατο σεισμό στη Σάμο και τη Σμύρνη.

Το “Ακουγιού” κατασκευάζεται σε περιοχή στη νότια Τουρκία, απέναντι από την Κύπρο, στην επαρχία Μερσίνας.

Η συμφωνία υπογράφτηκε με τη ρωσική πλευρά το 2010.

Το 74% των μετοχών της κοινοπραξίας ανήκει στη ρωσική εταιρεία, “Ρωσατόμ”, το 21,948% στην “Ρωσενεργοατόμ”, το 2,267% στην “Ατομστροϊεξπορτ” , το 0,025% στην “Ατομτεχνέργκο” και “Ατομενεργκορεμόντ” (και οι δύο ανήκουν στην “Ρωσατόμ”), και το 0,82% στην “Ιντερ ΡΑΟ”.

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις