O Ζαν Υβ Λε Ντριάν δεν απέκλεισε ακόμα και το ενδεχόμενο των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας
Στο τραπέζι βρίσκεται το «πιστόλι» των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, εάν δεν αλλάξει πρακτικές έως τον Δεκέμβριο, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Υβ Λε Ντριάν, απαντώντας χτες σε ερώτηση στη γαλλική Γερουσία.

Με αυτή την αναφορά του, ο ίδιος δεν απέκλεισε ακόμα και το ενδεχόμενο των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Ταυτόχρονα, εμμέσως πλην σαφώς, άφησε αιχμές σε βάρος της Άγκυρας ότι υποθάλπει τις ακραία βίαιες τζιχαντιστικές επιθέσεις που σημειώνονται αυτή την περίοδο από κάθε λογής «τρελούς του Αλλάχ» στη Γαλλία, καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πολεμοχαρής συμπεριφορά

Αναφερόμενος ακόμα στις επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας, ο Ζαν Υβ Λε Ντριάν έκανε λόγο χαρακτηριστικά για «πολεμοχαρή συμπεριφορά ενάντια στους Ευρωπαίους γείτονές της», και σημείωσε ότι «περιμένουμε να βάλει επιτέλους τέλος» σε αυτή την πρακτική της.

Και κατέληξε: «Οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, η επιθετική πολιτική της Τουρκίας στη Λιβύη, καθώς και η πολιτική της στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ υπονομεύουν την σταθερότητα».

Επιθέσεις στη Γαλλία

Εστίασε ιδιαίτερα, ωστόσο, στις επιθέσεις που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα στη Γαλλία.

Αναφερόμενος στις «σχέσεις μας με την Τουρκία», είπε, «τις τελευταίες εβδομάδες φτάσαμε σε ένα απαράδεκτο σημείο για συμμαχικές χώρες.

Οι προσβολές, οι συκοφαντίες, η προώθηση μιας εκστρατείας μίσους κατά της Γαλλίας και της Ευρώπης ανήκουν σε άλλη κατηγορία. Είναι απειλές!

Αναμένουμε λοιπόν από τον Τούρκο πρόεδρο και την κυβέρνησή του να βάλουν άμεσα τέλος σε αυτές τις συμπεριφοράς.

Επίσης, δεν θα ανεχθούμε αυτό το μίσος και αυτή η βία να εξαχθούν σε γαλλικό έδαφος, επιτρέποντας την αναπαραγωγή τους από γκρουπούσκουλα που δεν πρέπει να έχουν πολιτικά δικαιώματα».

Κυρώσεις

Ο Ζαν Υβ Λε Ντριάν, επίσης, εξήρε τις «ομόφωνες αντιδράσεις αλληλεγγύης όλης της Ευρώπης» προς τη Γαλλία.

Όπως είπε, αυτό δείχνει πως «το θέμα δεν περιορίζεται στις διαφορές Γαλλίας και Τουρκίας, αλλά αφορά επιθέσεις κατά της Ευρώπης, των αξιών της, του μοντέλου θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου».

Ο ίδιος θύμισε πως «έχει οριστεί μια προθεσμία, από το ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, πριν μάλιστα την κλιμάκωση, της οποίας γινόμαστε μάρτυρες:

Ότι δηλαδή αν η Τουρκία δεν αλλάξει θεμελιωδώς και σαφώς τη στάση της, πριν το ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, τότε θα πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με αποδέκτη τις τουρκικές αρχές.

Και στο πλαίσιο της συνάντησης του Δεκεμβρίου, επισημαίνω πως όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

lawandorder.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις