Ήταν που ήταν στραβό το κλίμα στο χωράφι το έφαγε και ο γαϊδαρος της Mercosur. Μια συμφωνία που έως και χθές δεν έλεγε τίποτε σε κανέναν. Ξαφνικά κι ενώ είχε ανοίξει ένα μικρός δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και τους αγρότες στα μπλόκα, υπογράφεται αύριο 12 Γενάρη η συμφωνία Mercosur ανάμεσα σε χώρες της Λατινικής Αμερικής (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα πρωτοσέλιδα σε όλη την Ευρώπη γέμισαν με τις σημαίες της Mercosur, το Διαδίκτυο κατακλύστηκε από αγροτικά θέματα, οι αγρότες επέστρεψαν οργισμένοι στα μπλόκα, οργανώσεις σε Παρίσι, Μαδρίτη, Ρώμη, Αθήνα μιλάνε για “προδοσία” των πολιτικών ηγετών τους, πέντε κυβερνήσεις της Ε.Ε – Γαλλία, Πολωνία, Αυστρία, Ιρλανδία, Ουγγαρία- αρνήθηκαν να δώσουν την ψήφο τους στην Κομισιόν, ενώ το Βέλγιο απείχε. Η Ελλάδα, κατεξοχήν χώρα αγροτική, λίγο πριν τη συνάντηση με τους αγρότες των Μπλόκων, ψήφισε χωρίς καμία αντίδραση υπέρ της συμφωνίας.
Το διευθυντήριο της Κομισιόν, σχεδόν στα μουλωχτά, με πίεση της Γερμανίας και αποδοχή της Κυπριακής Προεδρίας στην ΕΕ, απέσυρε από τη συμφωνία την προστατευτική ρήτρα στη συμφωνία ΕΕ–Mercosur πως δεν θα γίνει καμία κοινοποίηση προσωρινής εφαρμογής της συμφωνίας, χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου!
Το πεδίο της σφοδρής αντιπαράθεσης μετακινείται τώρα εντός των ευρωπαϊκών χωρών και των εθνικών τους Κοινοβουλίων που θα θα πρέπει να κυρώσουν τη συμφωνία. Ο πόλεμος μόλις αρχίζει…
Τι είναι, ποιους βολεύει, ποιους καταστρέφει, γιατί ξεσηκώνονται στην Ευρώπη
Ο καλύτερος τρόπος για να κατανοηθούν οι τεράστιες επιπτώσεις της συμφωνίας ΕΕ–Mercosur για την οποία πάλευαν οι υποστηρικτές της τα τελευταία 26 χρόνια, είναι δύο επισημάνσεις.
Η πρώτη επισήμανση. Οι αγορές. Της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 280 εκατ., η οποία αίρει τους δασμούς για αγροτικά κυρίως προϊόντα. Των χωρών της Λατινικής Αμερικής των 700 εκατομμυρίων που αίρουν τους δασμούς για βιομηχανικά κυρίως, και λίγα αγροτικά, προϊόντα
Η δεύτερη επισήμανση. Τα λεμόνια! Σε περιόδους έλλειψης λεμονιών στην ελληνική αγορά σε πάγκους της Λαϊκής και σούπερ μάρκετ πωλούνται μόνο λεμόνια Αργεντινής ή Νότιας Αφρικής προς 2 ή 2,50 ευρώ το κιλό. Με τη συμφωνία Mercosur όλο το χρόνο θα πωλούνται τα λεμόνια προς 50 ή 60 λεπτά. Λεμόνια από τις αχανείς εκτάσεις της Λατινικής Αμερικής φορτωμένα με ενέσεις φυτοφαρμάκων και βελτιωτικών ουσιών για να έρθουν “φρέσκα” αλλά όχι μυρωδάτα, στις αγορές της Ε.Ε σε πάμφηνες τιμές.
Ό,τι συμβαίνει με τα λεμόνια θα συμβεί με το βόειο κρέας, τα γαλακτοκομικά, το ρύζι, το χοιρινό…

Ας δούμε τα επιμέρους στοιχεία της συμφωνίας που έχει διχάσει την Ευρώπη.
1. Mercosur σημαίνει ότι καταργούνται οι δασμοί ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε και την οικονομική Ένωση των χωρών της Λατινικής Αμερικής σε μια περίοδο που η γεωπολιτική κρίνεται στην επιβολή υψηλών δασμών με πρωταγωνιστή τις ΗΠΑ. Οι πλέον κακεντρεχείς υποστηρίζουν ότι με τη συμφωνία αυτή η Γερμανία και το διευθυντήριο της Ε.Ε-άσχετα εάν τελικά υπαναχώρησε ο Εμμανουήλ Μακρόν κάτω από την πίεση του ξεσηκωμού των αγροτών στη Γαλλία- θεωρούν πως θα κρατηθεί η Λατινική Αμερική εκτός της (οικονομικής) επιρροής των BRICS.
2. Οι χώρες Λατινικής Αμερικής θα καταργήσουν τους δασμούς, σε ορίζοντα 15 ετών, για το 91% των εξαγωγών της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων, ενώ μεγάλες εταιρείες ενέργειας θα αναλάβουν έργα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της κατασκευής του εργοστασίου της ENEL για την παραγωγή ρεύματος αλλά και η παραχώρηση στη γαλλική πολυεθνική SUEZ ενός ολόκληρου ποταμού μαζί με το υδροηλεκτρικό φράγμα.
Οι χώρες της Ε.Ε από την πλευρά τους, θα καταργήσουν σε διάστημα 10 ετών τους δασμούς στο 92% των εισαγωγών. Σε ετήσια βάση η συμφωνία Mercosur σημαίνει για τις χώρες της Ε.Ε
-99.0000 τόνους βόειο κρέας (55% νωπό 45% κατεψυγμένο)
-180.000 τόνοι πουλερικά
-30.000 τόνοι τυριά
-180.000 τόνοι ζάχαρη
-45.000 τόνοι μελιού
-60.000 τόνοι ρύζι
-450.000 τόνοι μεθανόλη κ.α
3. Το 91% των εισαγωγών στην Ε.Ε από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής χωρίς δασμούς πρακτικά ανατρέπει την αγορά του πρωτογενούς τομέα σε όλη την Ευρώπη. Οι αγρότες της, από τους πιο μικρούς έως και τις μεγάλες φάρμες, τους συνεταιρισμούς, τις μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους και προδιογραφές. Στις χώρες της Mercosur οι αυστηρές προδιαγραφές δεν ισχύουν. Μπορεί να περιλαμβάνεται στη συμφωνία υποσημείωση για την τήρησή τους, αλλά δεν υπάρχει πρόβλεψη για συγκεκριμένο μηχανισμό ελέγχου των προϊόντων που θα εισάγονται μαζικά. Εξάλλου οι καταγγελίες για προϊόντα που στην παραγωγή τους ισχύουν χαμηλά πρότυπα προστασίας, κυριαρχούν οι ορμόνες ή καρκινογόνα στοιχεία, υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια για τις έως τώρα δασμολογούμενες εισαγωγές από τη Λατινική Αμερική. Ας μην ξεχνάμε ότι εκεί επιτρέπονται τα μεταλλαγμένα προϊόντα στην παραγωγή.

Καραβιές με αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα από τις χώρες της Mercosur θα φθάνουν στις χώρες της Ε.Ε σε εξευτελιστικές τιμές, όταν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Ευρώπη και ειδικά στη χώρα μας, έχουν πολύ υψηλότερο κόστος παραγωγής. Η διάθεσή τους στις αγορές της Ευρώπης θα ρίξει τις τιμές στα ράφια. Φυσικά και υπάρχει ο κίνδυνος να “βαφτίζονται” ευρωπαϊκά ή ελληνικά τα φθηνότερα εκ Λατινικής Αμερικής, προϊόντα και να συνεχίσουν να πωλούνται ακριβότερα από τα καρτέλ των επιτήδειων. Στην Ελλάδα ειδικά το είδος αυτό ευδοκιμεί.
4. Για τη συμφωνία εξέφρασαν σοβαρότατες αντιδράσεις όλες οι αγροτικές οργανώσεις αλλά και οι περιβαλλοντολογικές στην Ευρώπη, εξαιτίας των χαλαρών προτύπων στην παραγωγή αλλά και εξαιτίας της επιτάχυνσης στην αποψίλωση των δασών ώστε να δημιουργηθούν νέες αγροτικές εκτάσεις.
Η Ευρωπαϊκή Συντονιστική Επιτροπή Via Campesina (ECVC) καταδίκασε “έντονα την απόφαση της πλειοψηφίας των κρατών μελών της ΕΕ”. Μιλά για συμφωνία η οποία “έγινε κεκλεισμένων των θυρών και με βάση ξεπερασμένες προϋποθέσεις, πού δίνει προτεραιότητα στα συμφέροντα της αγροτικής βιομηχανίας έναντι των μέσων διαβίωσης των αγροτών και των εργαζομένων στον αγροτικό τομέα”. Όπως λέει η κατάργηση δασμών σε πάνω από το 90% των προϊόντων θα εντείνει τον αθέμιτο ανταγωνισμό, θα εκθέσει τους ευρωπαίους αγρότες σε εισαγωγές που παράγονται με διαφορετικά κοινωνικά, περιβαλλοντικά και υγειονομικά πρότυπα”.
Σε ότι αφορά την Ελλάδα οι αγρότες είναι πεπεισμένοι ότι σε μερικά χρόνια θα καταρρεύσει πλήρως ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας και η συμφωνία Mercosur είναι το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της.
Οι υποστηρικτές της συμφωνίας και η χαρά του Τσιάρα…
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι χώρες που στηρίζουν χωρίς αστερίσκους τη συμφωνία, όπως η Γερμανία και η Ισπανία υποστηρίζουν ότι η συμφωνία προσφέρει διέξοδο από την υπερβολική εξάρτηση από την Κίνα, ιδίως σε κρίσιμα ορυκτά όπως το λίθιο για μπαταρίες. Διασφαλίζει επίσης ότι δεν θα επιβάλλονται φόροι στις εξαγωγές των περισσότερων σχετικών υλικών.
Πρόκειται όπως ισχυρίζονται, για τη μεγαλύτερη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που έχει ποτέ συνάψει η Ε.Ε. Σημαίνει ότι η Ευρώπη θα κερδίσει σχεδόν 4 δισ. ευρώ από δασμούς στις ευρωπαϊκές εξαγωγές ετησίως, κάτι που θα προσφέρει εξισορρόπηση από τους δασμούς του Τράμπ σε ευρωπαϊκά προϊόντα. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες επίσης μπορούν να αναλαμβάνουν δημόσιες συμβάσεις στις χώρες της νοτιοανατολικής Αμερικής με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τις τοπικές επιχειρήσεις.
Στην Ελλάδα η συμφωνία ανακοινώθηκε με διθύραμβους, είναι χαρακτηριστικό ότι δεν παρουσιάστηκε κανένα στοιχείο για τις αρνητικές επιπτώσεις. Ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας πανηγύρισε για τις “προοπτικές” των ελληνικών προϊόντων. Συνολικά 21 ελληνικά προϊόντα κατοχύρωσαν την “προστασία προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης (ΠΟΠ-ΠΓΕ). Προϊόντα όπως φέτα, μανούρι, κεφαλογραβιέρα, Λάδι (Καλαμάτας, Σητείας, Λυγουριού Ασκληπιείου, Κολυμβάρι Χανίων), Ποτά ( Ούζο, Τσίπουρο, Ρετσίνα, κρασιά ΠΟΠ (Μαντινείας, Νεμέας, Νάουσας, Σαντορίνης, Σάμου, Αμύνταιου), Κορινθιακή Σταφίδα (Βοστίτσα), Κρόκος Κοζάνης, Μαστίχα Χίου, κονσέρβα ελιάς Άμφισσας, περιλαμβάνονται σε αυτά που θα προστατεύονται από απομιμήσεις. Έτσι θεωρείται πως υπάρχει δυνατότητα να διατίθενται σε υψηλότερη τιμή στις αγορές της Λατινικής Αμερικής. Πρακτικά όποιοι αγρότες δεν παράγουν προστατευόμενα προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ, ατύχησαν…

Απόπειρα κατευνασμού των αγροτών
Η Κομισιόν μπροστά στο κύμα ξεσηκωμού των αγροτών και για να περάσει πιο εύκολα της συμφωνία που μετά τη νέα Κ.Α.Π, βάζει ταφόπλακα και στην παραγωγική αυτάρκεια στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε “δώρα” για τυς αγρότες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύθηκε ότι στον επόμενο προϋπολογισμό της Ε.Ε. θα υπάρχει το “ταμείο κρίσης” με 6,3 δισ. ευρώ για τους αγρότες. Ένα ταμείο που θα χρησιμοποιηθεί εάν πληγούν οι αγροτικές αγορές από τη συμφωνία της Mercosur.
Ακόμη ανακοίνωσε ότι θα επισπεύσει τη διάθεση των 45 δισ. ευρώ για στήριξη στους αγρότες, αλλά και ότι θα μειώσει τους δασμούς εισαγωγής για ορισμένα λιπάσματα, τα οποία τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν τεράστια αύξηση έως και 60%.
neostrategy.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






















































