Αξιωματούχοι αποκαλύπτουν στους FT τη «σταυροφορία» του Τραμπ στην Ευρώπη με επικεφαλής την Σάρα Ρότζερς.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ ξεκινάει τη χρηματοδότηση think tank, οργανώσεων, ακόμη και πολιτικών κομμάτων, σε όλη την Ευρώπη που ευθυγραμμίζονται με το κίνημα MAGA, με στόχο τη διάδοση των πολιτικών θέσεων του Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Financial Times, που επικαλείται τρία άτομα που γνωρίζουν το θέμα, η ανώτερη αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σάρα Ρότζερς ταξίδεψε στην Ευρώπη τον Δεκέμβριο για να συναντηθεί με επιδραστικά think tank που υιοθετούν την ατζέντα «MAGA» και συνομίλησε με βασικά στελέχη του λαϊκιστικού ακροδεξιού κόμματος Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ σχετικά με τη διάθεση ενός χρηματοδοτικού πακέτου για τη διάδοση των «αμερικανικών αξιών».

Λονδίνο, Παρίσι, Βερολίνο και Βρυξέλλες οι κεντρικοί στόχοι

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι το πρόγραμμα αποτελεί παραλλαγή προηγούμενων σχεδίων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για διοχέτευση σε συγκεκριμένες ομάδες στο εξωτερικό και ότι πιθανότατα θα επικεντρωθεί σε πρωτοβουλίες με έδρα το Λονδίνο, το Παρίσι, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες. Σε Βρετανία και ΕΕ έχει σημάνει συναγερμός για το γεγονός πως αμερικανικά κρατικά κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν για να υπονομεύσουν τις πολιτικές τους.

Υπενθυμίζεται πως η εθνική στρατηγική ασφάλειας των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε πριν από λίγο καιρό, έκανε λόγο για την ανάγκη «καλλιέργειας αντίστασης» ενάντια στον «κατήφορο» της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι η μαζική μετανάστευση και η «λογοκρισία της ελευθερίας του λόγου» θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «πολιτισμική εξαφάνιση».

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ερμηνεύσει τις ευρωπαϊκές προσπάθειες ρύθμισης του διαδικτυακού περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων αμερικανικών πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, επίσης ως «επίθεση στην ελευθερία του λόγου».

 

«Σταυροφορία για να σωθεί η Ευρώπη»

«Η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται σε σταυροφορία για να σώσει την Ευρώπη», δήλωσε ανώτερο στέλεχος του Reform UK, επιβεβαιώνοντας τις συνομιλίες με την Ρότζερς. «Έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά πιστεύουν ότι απειλείται από σκοτεινές δυνάμεις που εξαπλώνονται σε όλη την Ευρώπη», τόνισε.

Άλλο ανώτερο στέλεχος του Reform ανέφερε ότι του ειπώθηκε πως η Ρότζερς «διέθετε ένα ταμείο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να ξεκινήσουν πρωτοβουλίες τύπου Maga σε διάφορα μέρη», προσθέτοντας ότι ήταν πρόθυμη να «χρηματοδοτήσει ευρωπαϊκές οργανώσεις ώστε να υπονομεύσουν κυβερνητικές πολιτικές».

 

«Νόμιμη χρήση πόρων για προώθηση αμερικανικών συμφερόντων»

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε τη χρηματοδότηση «διαφανή και νόμιμη χρήση πόρων για την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων και αξιών στο εξωτερικό», απορρίπτοντας τον χαρακτηρισμό «μυστικό ταμείο» ως «εντελώς ψευδή». «Η δουλειά της υφυπουργού Ρότζερς είναι να υποστηρίζει τους αμερικανικούς στόχους. Δεν το κρύβουμε αυτό. Κάθε επιχορήγηση είναι πλήρως δημοσιοποιημένη και υπόλογη», ανέφερε.

ieidiseis.gr

Shutterstock

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις