Πρωτοφανής αναστάτωση στην Τουρκία έχουν προκαλέσει οι πληροφορίες περί παραίτησης του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρού του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν.
Οι “θολές” διαψεύσεις στη συνέχεια, και, κατόπιν, η εντονότατη φημολογία και τα σενάρια στον τουρκικό Τύπο, δείχνουν ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει.
Παρ’ ότι και άλλες φορές είχαν δημοσιοποιηθεί “πληροφορίες”, σύμφωνα με τις οποίες ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ ήταν στα πρόθυρα απομάκρυνσης ή παραίτησης, ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν ως σοβαρές.
Τώρα, όμως, σε συνθήκες μεγάλων νομισματικών και οικονομικών προβλημάτων στην Τουρκία, η “φημολογία” αποκτά σοβαρές διαστάσεις.
Πόσο μάλλον, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι, οι οποίοι δεν αποκλείουν να χρησιμοποιηθεί ο Αλμπαϊράκ ως αποδιοπομπαίος τράγος, στον οποίον θα “φορτώσουν” την οικονομική κρίση.
Από την άλλη, ωστόσο, εκτιμάται ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα “προδώσει” τον γαμπρό του. Να σημειωθεί ότι και σε άλλες περιπτώσεις σκληρών αντιπαραθέσεων στο εσωτερικό του τουρκικού πολιτικού – κυβερνητικού κατεστημενου, οπότε ο Αλμπαϊράκ βρέθηκε στο στόχαστρο αντιπάλων του, τελικώς “προστατεύθηκε”.
Μια επιπλέον εκτίμηση που υπάρχει, είναι ότι η “φημολογία” περί “παραίτησης” έχει να κάνει με τις αμερικανικές εκλογές και την ανάδειξη του Τζο Μπάϊντεν σε πρόεδρο των ΗΠΑ.
Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, δεν αποκλείεται, οι ΗΠΑ, υπό τους Δημοκρατικούς να ξανανοίξουν το μεγάλο σκάνδαλο της τουρκικής Τράπεζας, Hulk Bank, που φαίνεται ότι το είχε κλείσει άρον – άρον ο Ντόναλντ Τράμπ κατόπιν συνεννόησης με τον Ταγίπ Ερντογάν, με “αντάλλαγμα”, όπως λέγεται, την απελευθέρωση ενός Αμερικανού πάστορα από την Τουρκία.
Στο σκάνδαλο εμπλέκεται ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Και, εάν πράγματι οι ΗΠΑ αποφασίσουν να ξανανοίξουν τον “φάκελλο Hulk Bank”, τότε οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρότατες τόσο στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, όσο και στον τραπεζικό τομέα της Τουρκίας και στον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών της.
Κατά τα λοιπά, η κατ’ αρχήν “παραίτηση” του Αλμπαϊράκ, η οποία στη συνέχεια έγινε “παραίτηση” όχι από το υπουργείο, αλλά από την πολιτική, για να μετατραπεί στη συνέχεια σε “παραίτηση” για λόγους υγείας, και μετά να διαψευσθεί, δείχνει ένα σοβαρό “αλαλούμ” στους κόλπους της τουρκικής πολιτικής εξουσίας.
Τέλος, η ευρεία δημοσιότητα που δίνουν τα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία στην συντριπτική πλειοψηφία τους είναι ελεγχόμενα από τον κύκλο Ερντογάν, σε αυτή την “είδηση”, δείχνει ότι πίσω από τον γρίφο για το εάν παραιτήθηκε ή όχι ο Αλμπαϊράκ, μαίνεται μάχη παρασκηνίων.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις