Τη θέση ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες, στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και η Ελλάδα, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα, Welt am Sonntag, κατά τη διάρκεια της προ ημερών επίσκεψής του στη Γερμανία.
Στο μεταξύ, μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Ν. Δένδιας με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σήμερα, κατόπιν πρωτοβουλίας του δεύτερου, δεν αποκλείεται μια συνάντηση των δύο υπουργών.
Κουτοπονηριές
Υπό τις παρούσες συγκυρίες, ωστόσο, οπότε συνεχίζονται οι τουρκικές επιθετικές κινήσεις τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς την Κύπρο, μια τέτοια συνάντηση θεωρείται δύσκολο να ανοίξει τον δρόμο για έναν ελληνο-τουρκικό διάλογο, στη βάση των διερευνητικών επαφών και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).
Αντίστοιχη συνάντηση είχαν πραγματοποιήσει οι δύο υπουργοί Εξωτερικών και προ μηνός. Ωστόσο, παρ’ ότι ο Μ. Τσαβούσογλου φέρεται να είχε υποσχεθεί ότι θα δώσει στον Ελληνα ομόλογό του ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών, μόλις μια ημέρα μετά εμφανίστηκε αργά τη νύκτα να γράφει στο twitter απλά τις λέξεις “Oruc Reis”. Λίγο μετά, το πρωΐ, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος έβαζε πλώρη προς την κατεύθυνση του Καστελόριζου.
Τώρα, η τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια – Τσαβουσογλου έγινε εν μέσω πανηγυρικών αναρτήσεων του δεύτερου στο twitter για τις νίκες που καταγάγουν οι Αζέροι στον πόλεμο κατά της Αρμενίας. Ενας πόλεμος, στον οποίο η εμπλοκή της Τουρκίας είναι άμεση.
Τουρκικά «δικαιώματα» και γεωτρήσεις
Ειδικότερα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, στη συνέντευξή του στην εφημερίδα, Welt:
-Σημείωσε ότι η Τουρκία προετοιμάζει το έδαφος για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία «παραβιάζει και πάλι το Διεθνές Δίκαιο, καθώς το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, Oruc Reis, προετοιμάζει την πραγματοποίηση γεωτρήσεων σε μια περιοχή, η οποία δεν έχει επιδικασθεί στην Τουρκία από καμία διεθνή συμφωνία».
-Ανέφερε πως «φυσικά και οι Τούρκοι έχουν δικαιώματα, ακριβώς όπως και εμείς, όμως λέμε ότι το ακριβές πεδίο εφαρμογής αυτών των δικαιωμάτων θα πρέπει να καθοριστεί βάσει του Διεθνούς Δικαίου».
Και πρόσθεσε: «Εάν κατόπιν η Τουρκία θελήσει να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους στις επιδικασθείσες θαλάσσιες ζώνες, θα είναι ελεύθερη να το κάνει. Αντ’ αυτού, η Άγκυρα επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα με τη βία».
Γερμανικός κατευνασμός
Όσον αφορά την επίσκεψή του στη Γερμανία, και το «αίτημα» που υπέβαλε στο Βερολίνο για να «παγώσει» η υλοποίηση του προγράμματος κατασκευής υποβρυχίων τύπου 214 για την Τουρκία, μάλλον εισέπραξε … κατανόηση από τη γερμανική πλευρά, αλλά καμία δέσμευση.
Ειδικότερα, ο Ν. Δένδιας είπε ότι «η Ελλάδα απειλείται από τα γερμανικά όπλα στα χέρια της Τουρκίας», και σημείωσε ότι η Γερμανία κατασκευάζει πολύ καλά όπλα, κάτι που το «γνωρίζουμε πολύ καλά, καθώς και εμείς διαθέτουμε τέσσερα τέτοια υποβρύχια».
Άλλωστε, όπως είπε, «αυτά τα υποβρύχια μας δίνουν στρατηγικό πλεονέκτημα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Αλλά η Άγκυρα έχει παραγγείλει επίσης έξι από αυτά τα υποβρύχια. Εάν η Γερμανία τα παραδώσει, η Τουρκία θα έχει και πάλι προβάδισμα έναντι ημών».
Σε άλλη συνέντευξή του, ωστόσο, στην εφημερίδα, «Πρώτο Θέμα», αφού εξήγησε ότι έθεσε το ζήτημα στους Γερμανούς συνομιλητές του, κατέληξε λέγοντας: «Δεν ανέμενα από τις συνομιλίες αυτές κάποιο άμεσο αποτέλεσμα».
Ωστόσο, μιλώντας στην εφημερίδα, Welt, για την τακτική του Βερολίνου απέναντι στην Αγκυρα, παρατήρησε:
«Δυστυχώς, η ήπια προσέγγιση της Γερμανίας έναντι της Τουρκίας απέτυχε. Δεν με ευχαριστεί να χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη όταν πρόκειται για τη Γερμανία, αλλά δυστυχώς η πολιτική του Βερολίνου έναντι της Άγκυρας μπορεί να περιγραφεί ως «Appeasement» (σ.σ. κατευνασμός)».
Η διαπίστωση αυτή παρουσιάζει ενδιαφέρον, δεδομένου ότι, έχοντας τη συναίνεση της Αθήνας, το Βερολίνο ανέλαβε να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο στα ελληνοτουρκικά.
Όπως είναι γνωστό, μάλιστα, με γερμανική πρωτοβουλία οργανώθηκε η τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο, όπου μετείχε η εκπρόσωπος του Ελληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου, δίχως να εμπλακεί καν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών (!).
Κάτι που τότε είχε προκαλέσει εντύπωση και την έντονη φημολογία, σύμφωνα με την οποία το αντικείμενο των ελληνοτουρκικών έχει περάσει στο μέγαρο Μαξίμου, ενώ έχει παραγκωνισθεί το υπουργείο Εξωτερικών.
ΗΠΑ – Ρωσία – Κίνα
Επιπλέον, ο Ν.Δένδιας προσπάθησε να καθησυχάσει το Βερολίνο για τα περί της «διείσδυσης» της Κίνας και της Ρωσίας στην Ελλάδα και γενικότερα στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Σε σχετική παρατήρηση, σύμφωνα με την οποία δεν είναι λίγοι εκείνοι που διερωτώνται αν ήδη η νοτιοανατολική Ευρώπη έχει απομακρυνθεί από τη Δύση, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε:
-Για τη Ρωσία: «Με τη Ρωσία πρέπει να συνεργαστούμε. Ωστόσο η Ελλάδα παραμένει δυτικό κράτος κι αυτό το κατέστησε σαφές στους Ρώσους».
-Για την Κίνα και την είσοδό της στο λιμάνι του Πειραιά.
«Αυτό δεν το επιδιώξαμε», είπε. Και πρόσθεσε: «Κατά τη διάρκεια της ευρω-κρίσης, η ΕΕ μας ανάγκασε να ιδιωτικοποιήσουμε το λιμάνι και οι Κινέζοι ήταν οι μόνοι που ήταν πρόθυμοι τότε να ρισκάρουν τα χρήματά τους με αυτή την επένδυση».
Οσον αφορά τις ΗΠΑ, ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για την απόσυρσή τους (!) από την περιοχή. «Στην πραγματικότητα, θα χρειαζόμασταν περισσότερη αμερικανική παρουσία, και περισσότερη ευρωπαϊκή παρουσία», είπε.
Κόκκινες γραμμές
Σε άλλη συνέντευξή του, στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ο Ν. Δένδιας, όταν ερωτηθεί ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, και εάν είναι τα 12 ναυτικά μίλια, περιορίστηκε να πει:
«Η θέση της χώρας μας έχει εκφραστεί επανειλημμένα και δεν χρήζει ερμηνειών. Εξίσου σαφής έχει καταστεί η πρόθεσή μας να υπερασπιστούμε την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά μας».
Να σημειωθεί ότι πολλάκις, αρκετά υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, καθώς και πολιτικοί του κυβερνώντος κόμματος μιλούν για «κόκκινες γραμμές» στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στα έξι ναυτικά μίλια.
Οσον αφορά, επίσης, το δικαίωμα της Ελλάδας, βάσει του διεθνούς Δικαίου, να επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της, από τα έξι στα 12 ναυτικά μίλια, ο ίδιος επανέλαβε την γνωστή θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα ασκηθεί όποτε κριθεί σκόπιμο, χωρίς ωστόσο να δώσει σαφές στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων.
«Η Ελλάδα -είπε- διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμα μονομερούς επέκτασης των χωρικών της υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια με βάση τη Σύμβαση του OHE για το Δίκαιο της Θάλασσας. Έχει ήδη αποφασιστεί η επέκταση στο Ιόνιο και στο υπουργείο Εξωτερικών επεξεργαζόμαστε τα επόμενα σχετικά βήματα. Είναι σαφές ότι το ίδιο αποκλειστικό μας δικαίωμα ως παράκτιου κράτους υφίσταται και για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας και θα ασκηθεί όποτε κριθεί σκόπιμο με βάση τον συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό της».
Αλβανία
Ακόμα, ο Ν. Δένδιας διαβεβαίωσε ότι επίκειται επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο.
«Ήδη -είπε- από τις 26 Αυγούστου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης για επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Πρέπει, ωστόσο, να προηγηθούν το κλείσιμο των κόλπων και η χάραξη ευθειών γραμμών βάσης. Τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα έχουν ετοιμαστεί και έχουν ήδη κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας».
Να σημειωθεί ότι τα Προεδρικά Διατάγματα ήταν έτοιμα ήδη από τον Οκτώβριο του 2018, όπως είχε δηλώσει τότε ο παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στον τότε πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Ωστόσο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν τα προώθησε, ενώ η ΝΔ αποφάσισε να υλοποιήσει το σχέδιο με καθυστέρηση ενός έτους από τη στιγμή της ανόδου της στην κυβέρνηση, και αφού η Τουρκία είχε κλιμακώσει θεαματικά τις ενέργειές της.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πάντως, το υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με μεγάλο διεθνές Ινστιτούτο, είχαν ολοκληρώσει τους υπολογισμούς για κλείσιμο των κόλπων και χάραξη γραμμών βάσης, ήδη από το 2018. Μια διαδικασία που, κατά τις ίδιες πληροφορίες, διήρκεσε δύο χρόνια.
Πάντως, ο Ν. Δένδιας, αναφερόμενος στην περίπτωση της Αλβανίας και στη συμφωνία Αθήνας – Τιράνων να παραπεμφθεί η διαφορά για την υφαλοκρηπίδα – ΑΟΖ στο Ιόνιο, στο Διεθνές Δικαστήριο, διευκρίνισε ότι «παραπομπή με συνυποσχετικό θα γίνει μετά την επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας μας στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια».
Κυρώσεις
Στην ίδια συνέντευξή του, αναφερόμενος στο θέμα των ενδεχόμενων ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, περιορίστηκε να πει ότι η Αγκυρα «βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τη δημιουργία λίστας κυρώσεων».
Παρέπεμψε, δε, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κορυφής, τον Δεκέμβριο, ενώ ανέφερε ότι «μένει να φανεί τις επόμενες εβδομάδες κατά πόσο αυτό το περιθώριο που δόθηκε στη διπλωματία θα αποφέρει καρπούς».
Εκστρατεία
Τέλος, αναφερόμενος στην τακτική της Αθήνας σε σχέση με την Τουρκία, είπε ότι «έχουμε ξεκινήσει μια εκστρατεία απομυθοποίησης της εικόνας της Τουρκίας ως δυτικόστροφου εταίρου».
Πρόκειται για μια αναφορά που διαφέρει αρκετά από τις προηγούμενες λεκτικές τοποθετήσεις της ελληνικής πλευράς που επέμενε να παρουσιάζει την Τουρκία και τον Τ.Ερντογάν ως «απομονωμένους».
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις